A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Gazdaság

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad

Előkelő hely az éremtáblázaton, de két hellyel való visszacsúszás London óta. Sok arany, kevesebb ezüst, bronz. Hogyan értékeljük az olimpiai szereplést? Szeretjük mondogatni, hogy népességarányosan és a gazdagságunkhoz viszonyítva nagyon jók vagyunk. Megnéztük, mennyire. A lényeg: bár nem vagyunk egyedül, de Magyarország tényleg erőn felül szállítja az olimpiai érmeket.
Mint tudjuk, Magyarország a 12. helyen végzett az olimpiai éremtáblázaton, a 15 megszerzett érmet pedig éppen telibe találta egy gazdasági alapú előrejelzés. Anélkül, hogy túlzottan magunkra erőltetnénk az eredményhajhász nézőpontot, érdekes lehet eljátszani a kérdéssel, hogy mennyiben igazolja vissza a gazdaság-központú szemléletet a riói játékok eredménye, különös tekintettel a magyar érmekre. (Négy éve már vizsgálódtunk, a londoni olimpia eredményeinek értékeléséről szóló írásunk itt olvasható.)

Sok kicsi sokra megy

Mennyire törvényszerű, hogy egy Magyarország gazdasági adottságaival rendelkező ország előkelő helyen szerepel az olimpiai éremtáblázaton? Ha ránézünk az alábbi ábrára, láthatjuk, hogy az élen alapvetően nagy népességű, gazdag országok szerepelnek.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Természetesen teljesen logikus, hogy a nagyobb népességből könnyebben kerülnek elő tehetségek, ezért ezek az országok nagy előnyben vannak az olimpiai éremvadászaton. Ugyanakkor a világ tíz legnépesebb országa közül öt (India, Indonézia, Pakisztán, Nigéria, Mexikó) összesen sem szedett össze annyi érmet (11 érem, köztük egy arannyal), mint Magyarország. Vagyis a nagy népesség önmagában finoman szólva sem garancia a jó olimpiai szereplésre.

Ezt mutatja az alábbi ábránk is, ami azt fejezi ki, hogy hány fő "termel ki" egy olimpiai érmet. Ebben országonként óriási eltérések vannak, sőt, még a leghatékonyabbak között is nagy a differencia. Grenada egyetlen ezüstérme 107 ezer lakosra esik, Magyarország 654 ezer fő után tud egy érmet felmutatni, az éremtábla második helyén végző Nagy Britanniában pedig ez a szám közel egymillió. Kínában csaknem 20 millió lakosra jut egy érem, hasonló hatékonysággal nekünk fél érem jutna az olimpiákon.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Érdemes megemlíteni, hogy a magyar hatékonyság a hozzánk hasonló országokban nem egyedülálló: Szlovéniában és Horvátországban még kevesebb lakosra jut egy érem, és Litvánia is hozzánk hasonló számot tud felmutatni. Az első 30 között nyolc régiós országot is találunk, vagyis mondhatjuk, hogy a kelet-közép-európai régió éremtermelése ilyen értelemben általában is magas.

Aki szegény, az a legszegényebb

Mint láthattuk, az egyes országok eltérő hatékonysággal tudják megszervezni a sportéletüket abból a szempontból, hogy a népességükből olimpiai bajnokok emelkedjenek ki. Ebben bizonyára szerepe van az ország általános fejlettségének, vagyis minél gazdagabb egy ország, feltehetően annál több érmet tud szállítani. Az alábbi ábránk ezt megerősíti, bár látványos kivételeket is mutat.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
A fejlett országok természetesen sokkal nagyobb éremhalmozók, mint a szegények, de számos olyan országot találunk, amelyek a gazdagságuk ellenére is szerény eredményeket mutatnak a világversenyen. (Ezek jó része az arab világban található, de a finnek vagy az osztrákok teljesítménye sem magyarázható az egy főre jutó GDP-vel.) A másik oldalon viszont Észak-Korea jó teljesítményére sincs feltétlenül megalapozott gazdasági válasz. Hacsak az nem, amit egy háztartásbeli asszony mondott az olimpiai sikerek után: "Örömmel töltött el, amikor láttam a zászlónkat a magasba emelkedni a győzelmek után. Sportolóink rengeteget edzettek, hogy örömet szerezzenek a Főtábornoknak."

Hogy a fejlettség önmagában mennyire nem erős magyarázó erő, jól mutatja alábbi ábránk, amelyben a bal oldalon a hozzánk hasonló fejlettségű országok érmeit, a jobb oldalon pedig az egy éremre jutó lakosságszámot vettük számba. Magyarország mindkét listán előkelő helyen áll.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Vagyis miközben a népesség és a fejlettség is fontos faktor, biztosan vannak további tényezők, amelyek az olimpiai teljesítményt magyarázzák. A sportkultúra, az intézményrendszer, az erőforrások allokációjának prioritásai különbözők az egyes országokban. Nem véletlen, hogy ezeket a korrekciókat az olimpiai érmek előrejelzésénél is megpróbálják elvégezni, legegyszerűbben úgy, hogy a korábbi olimpiák eredményeivel becslik népességhez és fejlettséghez viszonyított a túl- illetve alulteljesítés mértékét.

A játék kedvéért összesítettük az Európai Unió és a volt szovjet tagországok érmeit, ami a különbségek egy részére rávilágít. Jól látható, hogy az EU messze a legeredményesebb térség, a második helyen pedig a volt Szovjetunió áll még úgy is, hogy az orosz doppingbotrány nyomot hagyott a teljesítményen. (Az EU-nak 508 millió, a "szovjet területnek" 293 millió, az USA-nak 324 millió, Kínának pedig 1 382 millió lakosa van.)

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad

Azért mégis a méret a lényeg

A figyelmes olvasónak feltűnhetett egy ellentmondás írásunk két állítása között. Egyrészt az elején leszögeztük, hogy a gazdag, nagy népességű országok vannak az éremtáblázat tetején, majd bemutattuk, hogy a népesség és a fejlettség önmagukban nem túl erős magyarázói az olimpiai sikereknek. Igen ám, de a két tényező együtt már nagyon meghatározó. A gazdasági méret igen szoros összefüggést mutat az olimpiai sikerekkel, és ezt az alábbi ábrán mutatjuk be.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Az ábrából az is kitűnik, hogy a magyar érmek száma mind a népességszám, mind az egy főre jutó GDP szempontjából erőn felüli teljesítmény. Ugyanakkor nem egyedülálló, több olyan országot is láthatunk, amelyek az az alsó ábra trendvonalától érdemben felfelé térnek el.

És még valami

Látható tehát, hogy Magyarország előkelő helyezése az éremtáblázaton részben a népességszámból, részben a fejlettségből, részben pedig a kelet-közép-európai országokra jellemző túlteljesítésből fakad. Van azonban még egy egyszerű ok is. Ez pedig az, hogy amíg mi az összes éremszám alapján vizsgálódtunk, addig a hivatalos éremtáblázat az aranyérem prioritásával számol. Márpedig a magyar érmek több mint fele arany volt, ezzel jócskán eltérve az éremtermelő nemzetek tipikus éremeloszlásától. A legalább öt érmet szerző országok közül csak Jamaikának van nagyobb "aranyérem-aránya", mint Magyarországnak.

A magyar olimpiai teljesítmény - Ahogyan eddig még nem láttad
Vagyis ahogy Londonban, Rióban is a számunkra kedvező volt az éremtáblázat számítási módszere. A mögöttünk végző országok közül hat is volt, akik több érmet gyűjtöttek be, csak éppen aranyból kevesebbet.

Mindez persze nem von le semmit abból a sikerből, hogy Magyarország ismét megerősítette helyét a sportnemzetek elit csoportjában. Ezért pedig a teljes magyar olimpiai küldöttségnek kijár a gratuláció.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty