Paks 2: veszteséges lehet a beruházás Brüsszel szerint
Gazdaság

Paks 2: veszteséges lehet a beruházás Brüsszel szerint

Portfolio
A kormány várhatóan kénytelen lesz elfogadni Paks 2 kapcsán azt a brüsszeli érvelést, hogy a projekt nem térül meg piaci alapon, azaz a kiadások, illetve a várható bevételek különbségét csak jelentős állami támogatásokból lehet fedezni - ezt valószínűsíti saját információi alapján a Népszabadságnak nyilatkozó Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint tehát lesz állami támogatás a projektben, igaz erre rábólinthat az Európai Bizottság. Ezzel összhangban lévő információkat kapott a Portfolio az ügyre rálátó szakmai forrásból. A napilap több forrásból úgy tudja, hogy a másik brüsszeli vizsgálat (nemzetközi tender elmaradása) csak úgy záródhat le, ha a magyar kormány belemegy: az alvállalkozókat kötelező tendereztetni, és így be kell engedni a nagy nyugati cégeket a projekt megvalósításába.
A cikk főbb információi saját kiegészítéseinkkel:
 • Az egyik európai bizottsági eljárás arról szól, hogy megáll-e a lábán a paksi kapacitásfenntartási projekt (a jövőben értékesítendő áramárak kitermelik-e a beruházás költségeit), vagy sem. Bár a kormány végig arról beszélt a Rotschild-tanulmányra alapozva, hogy megtérül a paksi projekt, de a Bizottság várhatóan ennek ellenkezőjét mondja ki, azaz veszteséges projektről beszélünk és így folyamatosan pénzt kell bele önteni (fel kell tőkésíteni a projekttársaságot).
 • Így tehát igenis lesz állami támogatás a projektben, de ezt várhatóan tudomásul veszi a Bizottság (épp ezért nem beszélhetünk tiltott állami támogatásról, ahogy a brit Hinkley Pont beruházásnál is rábólintott az állami támogatásra a Bizottság)
 • A Portfolio az ügyre rálátó szakmai forrásból úgy értesült: helyt állóak lehetnek a napilapban megjelent információk, azaz a Bizottság hamarosan kimondhatja: igenis kell állami támogatás a projekthez, de egyúttal ezt engedélyezi is (így lesz kompatibilis az európai versenyjoggal az állami támogatás)
 • A jövőbeli, Pakstól vásárolt áram mennyiségét (és így árát) is felfelé tornászhatja az, ha erős keresletet támasztanak vele szemben és részben ezt, részben egyéb célokat szolgálhatja a kormány múlt pénteki törvénymódosító javaslata, ami lényegében megtiltaná új szélerőművek létesítését.
 • A másik európai bizottsági eljárás azért indult, mert a kormány nemzetközi tender nélkül választotta ki az orosz Roszatomot arra hivatkozva, hogy a magyar műszaki és biztonsági előírásoknak csak az orosz technológia felel meg. A lapnak nyilatkozó szakértő teljes képtelenségnek nevezi ezt, mivel a 2014 tavaszi magyar-orosz megállapodás előtt évekig a nemzetközi tender indítására készültek a magyar hatóságok.
 • A lap több, egymástól független forrása is úgy tudja, hogy a brüsszeli igen (jóváhagyás) egyik feltétele az alvállalkozók kötelező tendereztetése, azaz a Siemens, az Alstom és a többi európai beszállító beengedése lesz (ez egyébként nem nagy megkötés a Roszatomnak sem, hiszen már eleve vállalta, hogy az alvállalkozókat már tender során választja ki.)
 • A Portfolio-nak névtelenül nyilatkozó, az ügyre rálátó szakmai forrás az alvállalkozói tendereztetés témáját úgy kommentálta: látható a Bizottság azon törekvése, hogy ha már kevés az európai nukleáris piacon az új beruházás, akkor egy, a tagállamok valamelyikében induló projektnél igyekszik az európai cégeknek megrendeléseket "adni".
 • Arra a kérdésünkre, hogy az orosz fővállalkozó megtartása és nagyobb nyugati cégek kötelező bevonása mellett ez nem veszélyezteti-e majd a magyar-orosz megállapodásban rögzített 40%-os magyar beszállítói hányadot, úgy reagált a forrásunk: a 40% csak egy törekvés volt az orosz fél részéről (nem kötelező betartania minden körülmények között).
 • Attól, hogy nagy nyugati cégeket be kellene vonni a projektbe, még akár teljesülhet is ez a megcélzott arány, hiszen ha a nyugati cégek magyar leányvállalatai az itthoni összeszerelési munka mellett itthon adóznak, akkor magyar cégeknek számítanak és így a 40%-os beszállítói arányba is beleszámítanak.
 • A Népszabadság tudomása szerint egyébként vannak olyan vélemények a Bizottságon belül, amelyek szerint a nukleáris beruházásokra nem vonatkozik az európai versenyjog. Ezt a nézetet ugyanakkor még az illetékes uniós biztosok közül sem osztja mindenki, a tagállamok jelentős része pedig mereven elutasítja, és a Bizottság ilyen értelmű döntését veszélyes precedensnek tekintené.
 • A lap tudomása szerint Paks 2 engedélyezése esetén Ausztria haladéktalanul az Európai Bírósághoz fordul, és van rá esély, hogy Luxemburg, illetve több nemzetközi civil szervezet is ugyanígy tesz. Ha ezek a perek valóban el is indulnak, érdemes tudni, hogy ezek nem Magyarország, hanem az Európai Bizottság ellen indulnak, hiszen a brüsszeli testület közvetlen döntései váltják ki az elindulásukat.
 • A lap információi szerint baj lehet a Paks 2 környezetvédelmi engedélyével is: mivel egy korábbi uniós eljárás miatt a kiégett fűtőelemek Oroszországba szállítása meghiúsult, a tervezett erőmű területén, a reaktorok között kell egy átmeneti tárolót építeni a sugárzó hulladéknak. A cikk szerint erre azonban a már beadott engedélykérelem nem terjed ki, így valószínűleg az egész procedúrát újra kell kezdeni.
 • A Portfolio információi szerint ez nem pontos helyzetleírás: végső elhelyezésre valóban nem szállíthat Magyarország kiégett fűtőelemeket Oroszországba, de újrafeldolgozásra már igen, ami után itthon kell majd megoldani a feldolgozott fűtőelemek végső tárolását. Az átmeneti tároló paksi kiépítésére valóban meg kell még szerezni itthon az engedélyt, de ez nem akaszthatja meg az egész beruházás megkezdését, mert ez különálló téma a kapacitásfenntartási projekttől.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
mexikói katonák