Előfizetői tartalom

A brit felsőbíróság vizsgálja az utolsó Brexit elleni próbálkozást

Portfolio
Történelmi szempontból is jelentős jogi ügyet kezdett el csütörtökön vizsgálni a brit Felsőbíróság (High Court), amelynek tétje a Brexit megakadályozása, illetve késleltetése. Három rangidős bíró fogja eldönteni, hogy jogilag köteles-e a brit kormány a parlamenttel is jóváhagyatni az EU-ból való kilépést, mielőtt aktiválná a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét.

A brit kormány a kezdetektől fogva azt az álláspontot képviseli, hogy a cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik.Ezt azonban többen is jogilag megtámadták azzal az érvvel, hogy Nagy-Britannia EU-tagságát törvény rögzíti, és ezt kormányzati döntéssel nem lehet felülírni.A kereseteket, amelyeket az egyik vezető londoni ügyvédi iroda, a Mischon de Reya...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés