Nyolc ok, amiért jöhet az újabb világválság
Gazdaság

Nyolc ok, amiért jöhet az újabb világválság

A válság mélypontja óta nem volt olyan időszak a világgazdaságban, amikor ennyi akut téma foglalkoztatta volna a szakmai közvéleményt. A tőke- és pénzpiaci befektetők és a makroközgazdászok egymással versengve ráncolják a homlokukat, amikor a kockázatokat kezdik sorolni. Összeszedtük a világ előtt álló legfőbb kihívásokat.

1 2 3

Növekedési csapdában.

A növekedési problémák

Mi a baj?
A világgazdaság növekedését szinte hónapról hónapra felül kell vizsgálni, a bővülés üteme ugyanis rendre elmarad a várakozásoktól.

Nyolc ok, amiért jöhet az újabb világválság
Mi történik?
A feltörekvő országok jellemzően a nyersanyagok áresése, Kína strukturális gondok miatt növekszik a várakozások alatt. A fejlett országok még az olcsóbb energiaimportból sem profitálnak annyit, hogy kikeveredjenek az adósságválság óta tartó alacsony növekedési pályáról.

Mi a megoldás?
A régi-új ötlet jobb híján a költségvetési élénkítés, amit jelenleg az is támogatna, hogy az alacsony kamatkörnyezetben olcsón tudnak eladósodni az államok. A probléma, hogy az államadósságok még mindig magasak, és ha a növekedés a keresleti impulzus után újra lefullad, megint könnyen egy adósságválságban találhatjuk magunkat. Persze mindenki elmondja, hogy olyan fiskális stimulus kell, ami a hosszabb távú növekedést javítja, kérdés, tudnak-e ilyet a világ kormányai.

Globalizációs válság

Mi a baj?
Míg a válság előtt a világkereskedelem érdemben gyorsabban bővült, mint az ipari termelés, addig az utóbbi években ez már egyre kevésbé egyértelmű. Sőt, a világkereskedelem bizonyos összevetések szerint már zsugorodik, ami történelmileg rendkívül ritka.

Nyolc ok, amiért jöhet az újabb világválság
Mi történik?
Az elmúlt évtizedekben a globalizáció hajtotta a globális gazdaságot: a világkereskedelem bővülése mutatta az egyre intenzívebb munkamegosztást, ami praktikusan az alacsonyabb bérszínvonalú országok egyre erőteljesebb bekapcsolódását jelentette a világgazdaságba. Valami azonban megváltozott, és nem csak az nem világos, hogy meddig tart ez a jelenség, hanem az sem, hogy ez jó vagy rossz. Mindenesetre a világkereskedelem fulladozása mögött egyszerre lehet sejteni a vállalatok racionális relokációs stratégiáját (hozzuk vissza a termelést a piacokhoz), illetve a szaporodó kereskedelemkorlátozó megállapodásokat.

Mi a megoldás?
Lehet, hogy az egész mögött egyszerűen az áll, hogy a fejlett és fejletlen országok eddigi munkamegosztása utóbbiak fejlődése miatt túlhaladottá vált. A bérköltségek emelkedése mellett a feltörekvő országok jó részének új növekedési modell kell, és a fejlett országok sem alapozhatnak többé egyszerűen az óriási bérelőnyre.

Él azonban a gyanú, hogy a világ jelenlegi polarizáltsága mellett még mindig bőven nyílik tere a komparatív előnyök kihasználásának, így a globalizáció válsága nem ennyire természetes dolog. A probléma egy része valószínűleg megoldódna, amennyiben a világgazdaság növekedése magára találna. Másrészt viszont a világkereskedelem intézményi környezetének alakítása rendkívül hektikussá vált. A korlátozó törekvések mellett óriási szabadkereskedelmi megállapodások (CETA, TTIP) megkötése is a küszöbön áll. Hacsak el nem söprik őket az antiliberalizációs hullámok.

Mindenesetre a globalizáció ezen fokán több kereskedelempolitikai kérdés megoldása veti fel közös intézmények létrehozását, ettől azonban nagyon messze vagyunk. Egyelőre a "kooperáció" a Beggar thy neighbour politika jegyében született árfolyamleértékelési versenyben ölt testet.

Technológiai plató, avagy stagnáló termelékenység

Mi a baj?
A gyenge növekedés mögött részben a munkatermelékenység stagnálása áll. Márpedig a mai (főként fejlett) világ mentsvárát a demográfiai szorításban az jelenthetné, ha a termelékenység bővülése tudná táplálni a gazdasági fejlődést.

Mi történik?
A Fed elnöke, Janet Yellen szerint a világgazdaság előtt álló legfontosabb kihívás a termelékenység növelése. Miközben minden sarkon a digitalizációról, robotizációról, innovációról, ipari forradalomról hallunk, a valóságban ennek egyelőre semmi nyoma. A globális termelékenység növekedési üteme meg sem közelíti a válság előttit.

Nyolc ok, amiért jöhet az újabb világválság
Mi a megoldás?
Érdekes a gazdaságpolitikai kihívás, hiszen ha az alacsony növekedés mögött strukturális okok állnak, akkor nem biztos, hogy a jegybanknak érdemes/lehetséges növekedést (ideiglenesen) támogató extrém laza monetáris politikát folytatnia.

A reálgazdasági megoldás természetesen a technológiai vívmányok mielőbbi beépítése a vállalati gazdálkodásba, amihez beruházások szükségesek. A pesszimisták szerint az új fejlesztések adaptálhatósága jóval nehezebb, mint az elmúlt évtizedekben volt, nem csak a pénzügyi válság nehezen lecsengő sokkja miatt, hanem mert olyan strukturális (például munkaerőpiaci) kihívások társulnak hozzá, amelyek nehezen kezelhetők. Például óriási oktatási erőfeszítésekkel.

Az optimistábbak azonban már hozzák a példákat arra, hogy az IT-forradalom kitart, és a jövőben a termelékenység újra emelkedhet: elsősorban a vezető nélküli gépek (drónok, autók) és egyéb robotok fejlesztése révén. Sőt, egyesek szerint egyszerű mérési problémáról van szó. Bizonyos szolgáltató területeken a termelékenység változását mérni szinte lehetetlen (például az oktatásban), de az is nehezíti a tisztánlátást, hogy korábban megfizethetetlennek tűnő szolgáltatások váltak ingyenessé (például Skype), ami az életszínvonalat javítja, de a jelenséget a termelékenységi vagy GDP-statisztikában nehéz megragadni.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)