Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése
Gazdaság

Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése

Az elmúlt hónapokhoz képest szokatlanul magas árakkal találkozhatnak az autósok a kutakon. A benzin és a dízel literenkénti ára bő egyéves csúcsára emelkedett, és csak hab volt a tortán az október elsején életbe lépett furcsa jövedéki adóemelés, melynek a hatása épp a következő hetekben lesz kínzó.

Csúcson

Holnaptól ismét emelkedik az üzemanyagok ára, ezúttal literenként 3-3 forinttal. Ennek következtében a benzin kiskereskedelmi átlagára 350 forint, a gázolajé 365 forint lesz szerdától. A benzin esetében bő egyéves csúcsról beszélhetünk (legutóbb 2015 szeptember közepén járt itt az ár), a gázolaj pedig tavaly júliusi csúcsára ért. Egy év leforgása alatt a benzin literenként 19 forinttal (közel 6%-kal) lett drágább, a gázolaj ára pedig 25 forintot emelkedett (ez 7,4%-os drágulás).

Még látványosabb a drágulás üteme, ha az üzemanyagok idei drágulását vizsgáljuk: a gázolaj például január elsejétől 49 forinttal lett drágább, ami 15%-os emelkedés.Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése
Ennek hátterében alapvetően a piaci folyamatok állnak, az olaj árfolyama (WTI típusú) az év eleji 35 dolláros szintről 50 dollár közelébe emelkedett vissza és a tavaly júliusi csúcsokkal kacérkodik. Egyre több piaci kommentár vélekedik úgy, hogy rövid távon tovább emelkedhet a nyersanyag árfolyama, de sok függ még a novemberi OPEC-üléstől, ahol véglegesíthetik az előzetes megállapodást a termeléscsökkentésről.

Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése

Furcsa helyzet áll elő

A piaci okokkal magyarázható áremelkedésre tett rá még egy lapáttal a jövedéki adó október elsejétől életbe lépett emelése (a forint dollárral szembeni gyengülése szintén szerepet játszott az elmúlt 1 hónapban). Ahogyan azonban arra többször is felhívtuk a figyelmet, nem egy hétköznapi emelésről beszélünk. A nyáron elfogadott adótörvények értelmében ugyanis ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Erre rakódik még rá a többlet áfatartalom.

Az adóemelés pont egy érdekes helyzetben érkezett: az olaj világpiaci ára ugyanis emelkedő pályán volt, melynek egyenes következménye az áremelkedés a kutakon. Mivel azonban a törvényben meghatározott Brent típusú olaj negyedévenkénti ára 50 dollár alatt volt, ezért élesedett az adóemelés. Ezzel pedig prociklikussá vált az új adóintézkedés, pedig a negyedéves felülvizsgálat épp ezt akarta elkerülni. Egy negyedéves gyakorisággal megállapított adótartalom azonban természeténél fogva nem tudja lekövetni a piaci folyamatokat.

Egyértelműen érzékeltette az adóintézkedés káros jellegét legutóbbi kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank elemzője, amikor úgy fogalmazott, hogy egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál (ha az adott negyedéven belül emelkedik idáig az árfolyam - a szerk.) is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, vagyis még inkább megdrágul a benzin. Könnyen előállhat, hogy három hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek (például ebben a negyedévben), és ezt még egy 5 és 10 forintos adóemelés és annak áfatartalma is sújtja.
Egy ilyen helyzetben megkérdőjeleződik az olajárhoz kötött adóváltozás relevanciája és szükségessége.
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
BÉT
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
DSOKI20191013203