Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése
Gazdaság

Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése

Az elmúlt hónapokhoz képest szokatlanul magas árakkal találkozhatnak az autósok a kutakon. A benzin és a dízel literenkénti ára bő egyéves csúcsára emelkedett, és csak hab volt a tortán az október elsején életbe lépett furcsa jövedéki adóemelés, melynek a hatása épp a következő hetekben lesz kínzó.

Csúcson

Holnaptól ismét emelkedik az üzemanyagok ára, ezúttal literenként 3-3 forinttal. Ennek következtében a benzin kiskereskedelmi átlagára 350 forint, a gázolajé 365 forint lesz szerdától. A benzin esetében bő egyéves csúcsról beszélhetünk (legutóbb 2015 szeptember közepén járt itt az ár), a gázolaj pedig tavaly júliusi csúcsára ért. Egy év leforgása alatt a benzin literenként 19 forinttal (közel 6%-kal) lett drágább, a gázolaj ára pedig 25 forintot emelkedett (ez 7,4%-os drágulás).

Még látványosabb a drágulás üteme, ha az üzemanyagok idei drágulását vizsgáljuk: a gázolaj például január elsejétől 49 forinttal lett drágább, ami 15%-os emelkedés.Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése
Ennek hátterében alapvetően a piaci folyamatok állnak, az olaj árfolyama (WTI típusú) az év eleji 35 dolláros szintről 50 dollár közelébe emelkedett vissza és a tavaly júliusi csúcsokkal kacérkodik. Egyre több piaci kommentár vélekedik úgy, hogy rövid távon tovább emelkedhet a nyersanyag árfolyama, de sok függ még a novemberi OPEC-üléstől, ahol véglegesíthetik az előzetes megállapodást a termeléscsökkentésről.

Minden autósnak fájni fog az ország legfurcsább adóemelése

Furcsa helyzet áll elő

A piaci okokkal magyarázható áremelkedésre tett rá még egy lapáttal a jövedéki adó október elsejétől életbe lépett emelése (a forint dollárral szembeni gyengülése szintén szerepet játszott az elmúlt 1 hónapban). Ahogyan azonban arra többször is felhívtuk a figyelmet, nem egy hétköznapi emelésről beszélünk. A nyáron elfogadott adótörvények értelmében ugyanis ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Erre rakódik még rá a többlet áfatartalom.

Az adóemelés pont egy érdekes helyzetben érkezett: az olaj világpiaci ára ugyanis emelkedő pályán volt, melynek egyenes következménye az áremelkedés a kutakon. Mivel azonban a törvényben meghatározott Brent típusú olaj negyedévenkénti ára 50 dollár alatt volt, ezért élesedett az adóemelés. Ezzel pedig prociklikussá vált az új adóintézkedés, pedig a negyedéves felülvizsgálat épp ezt akarta elkerülni. Egy negyedéves gyakorisággal megállapított adótartalom azonban természeténél fogva nem tudja lekövetni a piaci folyamatokat.

Egyértelműen érzékeltette az adóintézkedés káros jellegét legutóbbi kommentárjában Virovácz Péter, az ING Bank elemzője, amikor úgy fogalmazott, hogy egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál (ha az adott negyedéven belül emelkedik idáig az árfolyam - a szerk.) is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, vagyis még inkább megdrágul a benzin. Könnyen előállhat, hogy három hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek (például ebben a negyedévben), és ezt még egy 5 és 10 forintos adóemelés és annak áfatartalma is sújtja.
Egy ilyen helyzetben megkérdőjeleződik az olajárhoz kötött adóváltozás relevanciája és szükségessége.
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
budapest lánchíd_getty