Rendkívüli helyzetbe kerül Magyarország Orbán Viktor váratlan bejelentésével
Gazdaság

Rendkívüli helyzetbe kerül Magyarország Orbán Viktor váratlan bejelentésével

Elsősorban a nagyvállalatok járnak jól a miniszterelnök által meglepetésszerűen bejelentett társasági adókulcs egységesítéssel és csökkentéssel, közülük is a külföldi hátterű cégek - vélekedtek a Portfolio megkeresésére adótanácsadók. Azt is hangoztatták a szakértők, hogy Magyarország a 9 százalékos társasági adókulccsal különleges helyzetbe kerül, fel is hívhatja magára a figyelmet a multinacionális cégek térképén. Ez pedig akár a külföldi befektetések vonzásában is előnyös lehet. Egyes adótanácsadók egyenesen úgy vélekedtek, hogy a régió Luxemburgja lehet hazánk. Pont emiatt pedig nem árt az óvatosság. A másik lényeges következmény, hogy a társasági adókedvezmény eddigi haszonélvezőinek kisebb támogatásra kell készülniük.

Amit tudunk:

  • A jelenlegi 10, illetve 19%-ról egységesen 9%-ra csökkentené a kormány a társasági adó kulcsát 2017-től Orbán Viktor váratlan bejelentése szerint.
  • Ezzel a kormány hat éve dédelgetett álma válhat valóra.
  • A lépés hatására az NGM szerint 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál. Elemzői számítások szerint 170 milliárd forintnyi adóbevételről kell lemondania emiatt az államnak.
  • A kormány tájékoztatása szerint az elfogadott 2017-es költségvetést emiatt nem kell módosítani, rendelkezésre áll 200 milliárd forint tartalék jövőre.
  • Az egységes 9%-os új kulccsal a világ élvonalába tartozhat majd Magyarország.

Beer Gábor, KPMG, partner, az adótanácsadási üzletág vezetője

Nincs ok az aggodalomra a nagy arányú társasági adókulcs-csökkentés költségvetési hatásai miatt - nyugtatott meg mindenkit Beer Gábor. Felidézte az 1994-95-ös kulcscsökkentést, amikor 36%-ról 18%-ra vitte le a kormány a nyereségadó kulcsát, melynek hatására sokan pánikba estek, hogy mi lesz a költségvetéssel.

Mindenki meglepetésére viszont nem csökkent drámaian a társasági adóból származó bevétel, és megítélésem szerint most is így lesz - jelentette ki.

Ennek több oka van az adószakértő szerint. Mivel mindenkire egységesen a 9%-os kulcs vonatkozik majd, ezért megszűnik a késztetés a trükközésre, vagyis más gazdaságfehérítő intézkedésekhez hasonló következményekkel járhat. Másrészt az időzítés szempontjából a legjobbkor érkezett a bejelentés. Sok olyan cég van ugyanis, ami nem termelő tevékenységet végez, hanem szolgáltat. Ezek közé tartoznak a pénzügyi szolgáltató cégek, biztosítók, bankok, akik jelentős számban Londonban ülnek. Nekik akár egy utolsó lökést jelenthet ez a bátor vágás, és Magyarország felkerülhet ezeknek a szolgáltató cégeknek a térképére.

Korábban voltak olyan elképzelések és törekvések, hogy miként lehet Magyarország a régió Luxemburgja. Ez a mostani lépés a megfelelő lépés ebbe az irányba

- emelte ki. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adócsalók a 9%-os kulcs miatt nem fogják Magyarországot választani, mert ezek a cégek nem akarnak egyáltalán semmilyen adót sem fizetni. Elmondása szerint mindenkit meglepett a mostani bejelentés, de még időben érkezett, mert egy hónapjuk maradt a cégeknek a lehetőségek számba vételére. Elképzelhető ugyanis, hogy a cégvezetők a könyvelőjükkel leülnek és átbeszélik az idei évet, melynek hatására tranzakciókat tolhatnak el jövőre, ezzel pedig adófizetést spórolnak meg. Akár egy kocsi árát is megszerezhetik így a tulajdonosok, ha jól átgondolják a lehetőségeiket - mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az adózás szempontjából kezd paradicsommá válni Magyarország. Csökken a tb-járulék, a társasági adókulcs, viszont a helyi iparűzési adó nem túl előnyös, főleg a szolgáltató cégek számára. Ha ahhoz is hozzányúlna a kormány, akkor igazán paradicsomi állapot lenne - mondta a Portfolio érdeklődésére. Nem zárta ki azt sem Beer Gábor, hogy a külföldi cégek idetelepülése megindíthat egy hazaköltözést is a külföldön dolgozó magyar munkavállalók részéről.

Az első grafikon az élre ugrásról

Az alábbi ábráról jól leolvasható, hogy a társasági nyereségadó kulcsának csökkentése után az OECD-országok között

a második legversenyképesebb jövedelemadó-kulcsot tudja felmutatni Magyarország, ami valóban közel áll a "paradicsomi" állapothoz, hiszen hazánk ebben a tekintetben ezekkel a fejlett országokkal versenyez leginkább (nem pedig a nulla százalékos kulccsal operáló adóparadicsomokkal).

Rendkívüli helyzetbe kerül Magyarország Orbán Viktor váratlan bejelentésével
Forrás: KPMG, szigorúan a társasági jövedelem/nyereségadót tekintve.

Pankucsi Zoltán, Deloitte, igazgató, adó- és jogi tanácsadás

Az igazgató véleménye szerint amennyiben az adókedvezmények rendszere nem változik, az egykulcsos, 9%-os társasági adó bevezetése minden társasági adóalany számára kedvező hatással bír. A legnagyobb nyereséggel működő vállalkozások akár több százmillió forint társasági adót is megspórolhatnak évente az alacsonyabb kulcsoknak köszönhetően, de már az 500 millió forintnál kisebb adóalapot elérő cégek adóterhe is csökkenhet akár több millió forinttal - magyarázta a szakértő. Tekintettel arra, hogy a sokféle adókedvezmény ellenére is erős korlátok védik a tárasági adóalapot Magyarországon, ezért az 500 millió forintnál nagyobb adóalappal rendelkező vállalkozások esetében érezhető és valós tehercsökkenést fog hozni a 9%-os egységes kulcs - fejtette ki. Pankucsi Zoltán szerint a változás nem igényel különösebb alkalmazkodást a vállalkozók részéről, ha kizárólag a társasági adó kulcsa változik és csak a 2017-es adóévtől kezdődően. A 2017-es adóévben az igényelhet odafigyelést, felkészülést az adózóktól, ha a jogalkotó az évközben fizetendő adóelőleg megállapításánál lehetővé teszi a 9%-os kulcs figyelembe vételét, azonban ez jelentősen javíthatja az érintett vállalkozások likviditási helyzetét, ezért megtérül az erre fordított idő - hívta fel a cégek figyelmét a változás következményeire.

Fontos ugyanakkor utalni arra, hogy a csökkentett kulcs miatti alacsonyabb társasági adófizetési kötelezettség egyúttal csökkenti az adó terhére adható támogatások összegét is, ami az érintett szektorokban (látvány-csapatsport, filmalkotás, előadó-művészet) a finanszírozási modell áttekintését is igényelheti

- jelezte. A Deloitte igazgatója tágabb kontextusba is elhelyezte Orbán Viktor csütörtöki bejelentését. Általános jelleggel, minden társasági adóalanynak kedvez a kulcscsökkentés, ez lényegében a mikrovállalkozásokon kívül minden céget lefed. Ha pedig mellétesszük a kisadózó vállalkozások tételes adóját érintő jelentős értékhatár emelést, amely a mikrovállalkozások számára jelent komoly teherenyhítést, akkor azt mondhatjuk, hogy a kormányzat a vállalkozói világ minden szegmensében komoly adócsökkentést hajt végre, amely önmagában is szignifikáns gazdaságélénkítő hatással bírhat.

További kedvező hatást eredményez, hogy az Európai Unión belül a magyar társasági adókulcs lesz a legalacsonyabb, ami a befektetési döntések meghozatalánál lényeges szempont lehet, különösen, ha fennmaradnak a beruházás-ösztönző kedvezmények is - emelte ki.

Azt is hozzátette, hogy a befektetők számára azért is lényeges a kulcscsökkentés, mert bizonyos kedvezmények igénybevételének a feltételeit a társasági adóalap védelme érdekében a közelmúltban szigorítani kellett, összhangban az OECD és az Európai Unió elvárásaival, ám ezeket a szigorításokat kompenzálja a 9%-os egységes adómérték.

A Portfolio által készített átfogó grafikonon jól látható az élre ugrás a társasági adókulcs mértékének rangsorában:

Rendkívüli helyzetbe kerül Magyarország Orbán Viktor váratlan bejelentésével
Forrás: Deloitte, Corporate Tax Rates

Burján Ákos, PwC Magyarország, adótanácsadási üzletág partnere

A nagyobb, 500 millió forint feletti adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kedvez a társasági adó csökkentése, azonban látni kell, hogy esetükben különféle adókedvezmények élnek, ezért a ténylegesen fizetett adó mértéke sok esetben most sincs 19%. Az irány azonban mindenképpen üdvözlendő - fejtette ki kérdésünkre Burján Ákos, a PwC Magyarország adótanácsadási üzletágának partnere. A cégtárs összességében a lépés mögött a befektetés-ösztönzési szándékot látja. Bár a külföldi cégek befektetési döntéseiben az első körös országszelekciók esetében nem az adókörnyezet az első, azonban ott van az első 5 szempont között, ezért nem mellékes a társasági adó kulcsa. Nem tartja kizártnak, hogy megindulnak olyan gondolkozások a cégek részéről, hogy optimalizálják idei működésüket és adófizetési kötelezettségüket, azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy függetlenül a kulcsok mértékéről, a számviteli elszámolásokhoz és szabályokhoz tartaniuk kell magukat a cégeknek. Az adóhatóság az ilyen ügyleteket szoros figyelemmel követi. Másokhoz hasonlóan Burján Ákos is tágabb megközelítésbe helyezte a mostani bejelentést. Az elmúlt hetekben bejelentett adóváltozások fényében már körvonalazódik az irány: a korábbi időszakok viharai már lecsengeni tűnnek, konszolidáció kezdődött el az adózás területén, és megjelent a befektetések ösztönzése, valamint az adóbarát környezet kialakítása - magyarázta. Arra is figyelmeztetett a szakértő azonban, hogy ha ilyen alacsony szintet üt meg a társasági nyereségadó Magyarországon, akkor

a nemzetközi összehasonlítások (lásd: OECD) a legalacsonyabb adómértékű országok közé fogják sorolni hazánkat (mint például Gibraltár, Katar, Ciprus), ennek az optikája pedig nem mindig kedvező. Rákerül Magyarország egy olyan térképre, ami miatt óvatosabbak is lehetnek az ezzel foglalkozók, mind makro, mind vállalati szinten - érzékeltette.

Pálszabó Tibor, EY, adópartner

Az EY adópartnere szerint a bejelentett módosítás leginkább azt a közép- illetve nagyvállalati kört érinti, ahol a társasági adóalap meghaladta az 500 millió forintot, ezért korábban a 19 százalékos adó hatálya alá estek. A csökkentés náluk óriási adómegtakarítást fog jelenteni. Magyarország növekvő gazdaság, ezért jó esély van arra, hogy a vállalkozások a megtakarításokat a növekedés szolgálatába állítják, és további beruházásokat finanszíroznak majd ezekből az összegekből. Kiemelte azt is válaszában, hogy

a régióban a szomszédos országokat tekintve egyértelműen a legalacsonyabb lehet így a magyar társasági adókulcs: Szlovákiában 22 százalékos a társasági adó kulcsa, Romániában 16, Szerbiában pedig 15 százalék.

Az alacsony adókulcs egyértelmű versenyelőny és komoly vonzerőt jelenthet a multinacionális vállalatcsoportok beruházási döntései során.

Hegedüs Sándor, RSM, adóüzletág vezető

Hegedüs Sándor, az RSM adóüzletágának vezetője kérdésünkre, hogy ki jár jól a társasági adókulcs egységesítésével kifejtette: a jelenleg 19%-os kulcs mellett adózók járnak leginkább jól a változással, ők azok, akiknek az adóalapja 500 millió forintot meghaladja és jellemzően nagyvállalkozásokról beszélünk. Azon belül elsősorban a külföldi hátterű cégek, csoportok számára lehet radikális a hatás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a multinacionális, tőzsdei cégek számára a működés során az összehasonlíthatóság miatt az adózás előtti eredmény a lényeges. Egy beruházási döntés során azonban a megtérülésre tekintettel figyelemmel érdemes lenni az effektív társasági adókulcsra, illetve az elérhető adókedvezményekre is. Az itt működő külföldi cégek számos adókedvezményt mérlegelnek, elég csak a beruházási adókedvezményre gondolni.

Azoknak lesz igazán jó az alacsonyabb társasági adókulcs, akiknek mostanság jár le a beruházási adókedvezménye, más esetekben kisebb a hatás

- emelte ki az RSM partnere, aki szerint a 9%-os kulcs európai összevetésben is nagyon alacsonynak számít, de a környező országokhoz viszonyítva is.

Megítélése szerint a kormány célja ezzel, hogy a jelentős bérnyomást (ami részben a nagyarányú minimálbér-emelésből, részben a munkaerőpiac helyzetéből fakad) ezzel kompenzálja, ám épp a nagy foglalkoztató, a kkv-szektor számára nem lesz ez az adóváltozás jelentős.

Ha például ezt a költségvetési bevétel kiesést a kormány a szociális hozzájárulási adó esetében érvényesíthető adókedvezmények növelésére fordítaná, akkor a kkv-szektor számára is célzottabb lenne az intézkedés és kedvezőbb hatással járna - mutatott rá. Azt is megjegyezte az adópartner más szakértőkhöz hasonlóan, hogy a társasági adókedvezményeknek vannak kedvezményezettjei (látvány csapatsportok, előadóművészi tevékenység, stb.), és ők leginkább épp a nagyvállalkozásoktól jutnak támogatáshoz. Ha a nagy cégek adófizetési kötelezettségét felezik, akkor a támogatottaknak adott pénzösszeg is érzékelhetően csökken - mondta. Egyúttal hozzáfűzte, hogy a társasági adótörvényben megfogalmazott adókedvezmények és adóalap kedvezmények ösztönző hatása a kulcs csökkentése miatt mérséklődni fog. Összességében úgy vélekedett, hogy a magyar adórendszerben végbement legutóbbi változások (KATA, KIVA módosítások) egy irányba mutatnak és ebbe a sorba illeszthető bele a társasági nyereségadó csökkentése is. Ezek után most várhatóan ismét beindulnak a számolgatások a cégeknél, hogy melyik adózási formát lesz érdemes jövőre választani.

Lábjegyzet a két grafikon adataihoz Úgy tűnhet, hogy ugyanazon országhoz többfajta társasági adókulcs-mérték is tartozik. Ennek az a magyarázata, hogy nem mindegy, hogy az adott gyűjtés (adótanácsadók által készített körkép) mit ért a társasági adókulcs fogalma alatt. Vagyis más megközelítés = eltérő adatok. Elképzelhető, hogy csakis a társasági nyereségadó/jövedelemadó (CIT) kulcsát jelenti (ez a szűkebb kör) és nem számol a kötelező jellegű helyi/tartományi adókulcsokkal, máskor a vállalati jövedelmeket terhelő teljes adóterhet figyelembe veszi, megint máskor csak azokat tekinti társasági adónak, melynek mértéke törvényben rögzített.

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél