Varga Mihály bejelentette a nagy bérmegállapodást
Gazdaság

Varga Mihály bejelentette a nagy bérmegállapodást

Megállapodott a kormány, a munkaadók és a munkavállalók érdekképviselete a következő két év minimálbér-emeléséről, a garantált bérminimum emeléséről, valamint a két évre szóló járuléékcsökkentésről és a társasági adó egységesítéséről/csökkentéséről - jelentették be hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztériumban, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követően. Ezt a nemzetgazdasági miniszter mérföldkőnek nevezte. A munkaadók belementek a kormány által elvárt béremelésbe, cserébe nagyobb járulékcsökkentést kapnak, és még egy további ígéretet.

Itt a bejelentés

Varga Mihály azzal kezdte beszédét, hogy valóban megérte várni a mostani sajtótájékoztatóra, mivel fontos mérföldkőhöz érkeztünk a magyar gazdaságtörténetben a mai megállapodással. Én eleget tettem annak a miniszterelnöki elvárásnak, hogy béremelésben menjek el a falig. De itt minden partner elment a határáig - vélekedett.

A megállapodás legfontosabb elemei:
  • 2017-ben a minimálbér összege 15%-kal, a garantált bérminimum 25%-kal emelkedik.
  • 2018-ban 8, illetve 12%-os a növekedés mértéke ezekben a bérekben.
  • A járulék jövőre 5 százalékponttal csökken.
  • Majd a járulék újabb 2 százalékponttal csökken 2018-ban.

Ha meghaladja a 11 százalékot a bruttó bérnövekedés az első kilenc hónapban 2017-ben, akkor további 0,5 százalékponttal csökken a járulék 2018-ban - tette hozzá.

A vállalati nyereségadó mértéke pedig egységesen 9 százalékra csökken - részletezte a megállapodást.

A társasági adó csökkentésének hatásairól itt írtunk:


Az álláspontok múlt heti éles szembenállását a kormány két új vállalással tudta feloldani: a 2017-re eredetileg ígért 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentés helyett 5 százalékpontot adott, a 2018-ra tervezett 2 százalékpontos csökkentés megmaradt és ezt megfejelte azzal, hogy ha a bruttó béremelkedés meghalad jövőre egy bizonyos szintet, akkor 2018-ban nem csak 2 százalékponttal csökken a munkaadói járulék, hanem 2,5 százalékponttal. Vagyis ha minden a megállapodás szerint alakul, akkor a 4+2 százalékpontos járulékcsökkentésből nem 5+1 százalékpont lesz ahogyan még pénteken jelezte a miniszter, hanem 5+2,5. A társasági adó egységesítése is megmaradt, mint hab a tortán.

A kormány ezzel a megállapodással alsó hangon is 600 milliárd forintot mozgat meg a 2017-es költségvetésben. Kíváncsian várjuk, hogy ezt átvezeti-e a hivatalos dokumentumban és a bevételi számokon. Csak ennek fényében, valamint a friss előrejelzés tudatában lehetne megítélni, hogy erre az óriás mértékű bevételkiengedésre megvan-e a fedezet a büdzsében.

Még a héten benyújtják

A Portfolio kérdésére, hogy nem szükséges-e módosítani a jövő évi költségvetést a százmilliárd forintos bevételmozgások fényében a miniszter kifejtette: lépésről lépésre kell haladni. Megítélése szerint nem szükséges hozzányúlni a jövő évi költségvetéshez annak ellenére, hogy ez a megállapodás még nem volt a kormány eredeti terveiben a 2017-es és 2018-as évekre.

A menetrendről elmondta: reményei szerint még holnap benyújtják a törvényjavaslatot a parlamentnek, a kormányt holnap tájékoztatja a megállapodásról. Azt elismerte, hogy mivel már lassan november végét írunk, ezért nincs mód, hogy a javaslat a hagyományos rendben fusson végig a parlamenten, ezért gyorsított eljárás keretében tárgyalják majd a képviselők.

Arra a kérdésünkre, hogy a megállapodás fényében (járulékcsökkenés, társasági adócsökkentés, béremelés) frissítik-e idén a makrogazdasági prognózist (amit egyébként a stabilitási törvény előír - a szerk.), Varga Mihály elmondta: a megállapodás megtörténte után újraértékeli az NGM a makrogazdasági pályát.

A magasabb bérkiáramlás együtt jár az inflációs trend megváltozásával, ezért ezt átszámolja a minisztérium, ezt a miniszterelnök már a hétfői nyilatkozatában jelezte (magasabb nyugdíjemelést vetített előre a 2017-es évre - a szerk.)

- válaszolta kérdésünkre a tárcavezető, majd előrevetítette, hogy ez a felülvizsgálat érinthet más makrogazdasági paramétereket is.

Azt is hozzátette azonban, hogy ha a gazdaság azon a makropályán tud haladni, amit a kormány eltervezett, akkor a kormány ráér 2017 márciusában, vagy az első negyedévben frissíteni a makrogazdasági pályát.

Később egy másik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy optimista a kilátásokat illetően, a bérkiáramlás, a fogyasztás nagyobb növekedése, a kiskereskedelmi forgalom bővülése javítani fogja a gazdasági növekedést. Emellett a járulékcsökkentés segíteni fogja a célzottabb fejlesztések megvalósulását.

A hiányszámainkhoz nem kell hozzányúlni a 2017-es és 2018-as költségvetésben

- nyugtatott meg mindenkit.

Van cég, aki bejelentkezett már az alacsony tao-kulcs miatt

Arra a kérdésre, hogy volt-e olyan nemzetközi cég, amelyik jelezte, mérlegeli a befektetést az alacsonyabb társasági adókulcs mellett, a miniszter úgy felelt: van olyan vállalat, amelyik mérlegeli azt a lehetőséget, hogy az alacsony társasági adókulcs mellett beruházást hozzon ide.

A nemzetgazdasági miniszter már pénteken arról beszélt, hogy Kanadából máris érkezett megkeresés, hogy valóban 9 százalék lesz-e a magyar társasági adó januártól.

A munkaadók belementek

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kiemelte: a munkavállalók örömmel álltak be a megállapodás mögé, jelentősnek nevezte az így megvalósuló béremelést.

A munkaadókat az egyeztetést követő sajtótájékoztatón Futó Péter, az MGYOSZ elnöke képviselte, aki úgy fogalmazott, hogy a munkaadók vállalták a legtöbbet ezzel a megállapodással.

Meggyőződésünk, hogy szükség van a versenyképesség jelentős javulására és a szakképzett munkaerő itthon tartására. E két okból kifolyólag támogattuk a megállapodást

- árulta el.

A múlt heti állapotok

A múlt pénteki tárgyalás után tartott sajtótájékoztató alapján messze voltak még az álláspontok:
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development