Előfizetői tartalom

Olasz rulettet játszanak, Európa sorsa a tét

A vasárnapi olasz népszavazáson a választók nem csak az elmúlt évtizedek politikai rendszeréről, hanem az Európai Unió jövőjéről is ítéletet mondhatnak. Szakértők szerint, ha elutasítják Matteo Renzi reformkezdeményezését, akkor sem fog azonnal összedőlni a világ, de ha most ismét "megmentik" a választók az EU-t, akkor is szembe kell nézni előbb-utóbb a kihívásokkal. Ennek ellenére most mindenki az olaszok józanságában és belátásában bízik, bár a nyári brit népszavazás és a novemberi amerikai elnökválasztás nem a legjobb előjel az Európáért aggódók számára.

Miért éppen az olaszok?Hónapok óta attól hangos az európai sajtó, hogy most éppen Olaszország veszélyezteti az EU stabilitását a vasárnapi népszavazással. Matteo Renzi kormányfő alkotmányos reformja a voksolás elsődleges tétje, azonban a kampányban már arra hegyezték ki az eseményt, hogy a választópolgárok az EU sorsáról is ítéletet mondanak. Eredetileg Renzi az utóbbi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái