Váratlan ajándékot kapnak a nyugdíjasok Orbántól
Gazdaság

Váratlan ajándékot kapnak a nyugdíjasok Orbántól

Orbán Viktor az Idősek Tanácsának keddi ülése után tett váratlan bejelentést: egyszeri, 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap minden nyugdíjas, még az idén. Ez igencsak szokatlan lépés, ilyen nyugdíjprémiumot a jogszabályokban nem találunk.

A bejelentés

Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után az MTI beszámolója szerint.

A kormányfő az Országházban tett nyilatkozatában elmondta:

az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között.

Ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése - fogalmazott, hozzáfűzve: egy karácsonyi gesztusnál nem akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, ezért méltányosnak tartja az Idősek Tanácsának azt a javaslatát, hogy minden nyugdíjasnak járjon a 10 ezer forintos utalvány. Az intézkedés szerdai ülésén kerül a kormány elé.

Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: mint minden év végén, így 2017 novemberében is szükség esetén korrigálják majd a nyugdíjakat, ami az infláció függvénye. Ha ugyanis az infláció magasabb annál, mint amit terveztek, akkor a nyugdíjasokat pénz illeti meg - magyarázta.

Kifejtette: volt olyan időszak Magyarországon, amikor az év végén nem azt kellett megbeszélni, hogyan lehet a tervezettnél nagyobb arányú a nyugdíjemelés, hanem arról volt szó, hogy elvették a 13. havi nyugdíjat. Ebben az évben azonban "a magyar gazdaság jó pályát futott" - folytatta a kormányfő -, így lehet arról beszélni, hogyan részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből.

Váratlan ajándékot kapnak a nyugdíjasok Orbántól
Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Idősek Tanácsának ülésére az Országházban 2016. november 29-én. Balra Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Azonban úgy látjuk, most, hogy maradt még vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon

- fogalmazott a miniszterelnök az MTI szerint.

Ezért váratlan az egyszeri 10 ezer forint

Az elmúlt napok kormányzati nyilatkozatainak fényében a megemelt 2017-es nyugdíjemelés nem váratlan. A miniszterelnök már másfél hete belengette az 1,6%-os nyugdíjemelést. Elemzésünkben pedig bemutattuk, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban: jövő novemberben egy összegben kapják kézhez a nyugdíjasok a 0,9%-os és az 1,6%-os nyugdíjemelés közötti különbözetet, halmozottan. Egy átlagnyugdíj esetében ez 8400 forint körüli összeget jelent.

Az idei évre beígért 10 ezer forintos juttatás és annak formája (Erzsébet-utalvány) viszont teljesen váratlan (ez a megoldás a hatályos jogszabályokban nem található), igaz a miniszterelnök a Világgazdaságnak adott interjújában már előrevetítette ennek lehetőségét a következő évre. Akkor azt nyilatkozta:

azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk.

Az idei egyszeri nyugdíjjuttatás meglepő húzásnak mondható, korábbi elemzésünkben azt vetítettük előre, hogy a nyugdíjasok jövőre juthatnak egyszeri prémiumhoz, mivel várhatóan kedvező lesz a GDP-növekedés, ami plusz juttatást tesz lehetővé a törvények értelmében.


Ha a miniszterelnök nyilatkozatából indulunk ki, miszerint minden nyugdíjas hozzájut az idei egyszeri juttatáshoz, és 2,7 millió nyugdíjassal számolunk, akkor 27 milliárd forintos idei többletkiadásról beszélünk (ha pedig a 2,022 millió öregségi nyugdíjassal kalkulálunk, akkor 20 milliárdos tétel). Ez ugyan nem borítja fel a költségvetést (ami egyébként is sokkal jobb állapotban van a tervezettnél), azonban jól kijelöli a kormány gazdaságpolitikájának irányát.

A mostani váratlan időzítés alapján ugyanis elmondhatjuk, hogy a kormány már most készül a 2018-as tavaszi parlamenti választásokra, és felhasználja a költségvetési mozgásteret "hangulatjavító intézkedésekre" (is, az eddigi versenyképességjavító intézkedések mellett), a mostani 2-2,7 millió embert érintő döntés ilyen. Azt sem tartjuk kizártnak, hogy jövőre újabb hasonló kormányzati lépésekre kerül sor. Könnyen elképzelhető a jelenlegi előrejelzések alapján, hogy 2017-ben az átlagos infláció még az új kormányzati prognózist is meghaladja, így a kormány megint frissítésre kényszerül, és még nagyobb többletet ad a nyugdíjasoknak. Ezen kívül az újabb egyszeri prémium sem kizárt jövő novemberben. Ez pedig a választások előtt néhány hónappal kapóra jön a kormánypártoknak.


Váratlan ajándékot kapnak a nyugdíjasok Orbántól
2015 januári állapot, forrás: KSH
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar