Varga Mihály bejelentette a történelmi deficitet
Gazdaság

Varga Mihály bejelentette a történelmi deficitet

Varga Mihály és Banai Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtótájékoztatóján ismertette a 2016-os költségvetés előzetes adatait. Ezek szerint az egész éves pénzforgalmi deficit 848,3 milliárd forintot tett ki, ami alapján az év utolsó hónapjában korábban soha nem látott, 900 milliárd forintot meghaladó hiány keletkezett. Vagyis a kormány az év utolsó napjaiban nagyon megnyomta a pénzszóró gombot.
Arról, hogy miként jöhetett ki decemberben ez a történelmi hiányszám, itt írtunk részletesen:

Kisebb lett a tervezettnél a GDP-növekedés

Magyarország erősödik - kezdte a sajtótájékoztatót Varga Mihály, aki szerint stabil évet zárt 2016-ban az államkassza. Az év egészében többlet-adóbevételeink keletkeztek az adócsökkentések ellenére - mondta. A GDP-növekedésre csak becslésünk van (2,1% lehetett a növekedés), de az már látszik, hogy 2016-ban komoly uniós források nélkül is tudott a magyar gazdaság növekedni. És az ipar hullámzása mellett is stabilan növekedett a gazdaság. Ehhez kellett a szolgáltatószektor és a mezőgazdaság jó teljesítménye - fogalmazott a tárcavezető.

A prognózisunkat nem kívánjuk változtatni - jelentette ki a 2016-os évről a nemzetgazdasági miniszter.

Az év utolsó hónapjában a nyers adatok alapján a vállalkozói hitelállomány növekedése erőteljesebb volt, a foglalkoztatási helyzet kedvezőbben alakult, és a reálkeresetek növekedése is várakozásokon felüli volt.

Deficit

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének éves pénzforgalmi hiánya 848,3 milliárd forint volt - jelentette be a miniszter.

Ezek alapján csak decemberben 907 milliárd forintos gigantikus pénzforgalmi deficit jött ki, ami a valaha volt legnagyobb havi pénzforgalmi hiány.Varga Mihály bejelentette a történelmi deficitet

A főbb okok:
  • Bevételek magasabban teljesültek
  • 700 milliárd forinttal kisebbek voltak az uniós kiadások
  • Beruházásokra és programokra 800 milliárd forinttal többet költött az állam, mint 2015-ben


Kiadási tételek is terhelték a költségvetést. Tavasszal 400 milliárd forintot csoportosított át a többletbevételekből. Novemberben 600 milliárd forintos átcsoportosításról döntött a kormány. Itt megemlítette a gazdaságfejlesztési támogatásokat: 47 milliárd az Eximbanknak, Mezőhegyes 11 milliárd forint (megemlítette a Volánbuszt és az Antenna Hungáriát), Erzsébet-utalvány a nyugdíjasoknak, ipari parkok támogatása.

A kamatkiadásokról szólva kiemelte: a GDP 2,9%-a volt a kamatkiadások egyenlege.

Csak olyan kiadási tételekről döntött a kormány, ami nem veszélyeztette az egyenleget és a többletadóbevételek fedezetet nyújtottak - hangsúlyozta.

Az uniós támogatásokat a kormány előlegezte meg, de nagyon

2100 milliárd forintnyi uniós forrást tudott kifizetni a kormány - ismertette Varga Mihály .

Banai Péter államháztartásért felelős államtitkár ezt tovább részletezte: 2099 milliárd forint volt az uniós kifizetés, ami a kedvezményezetteknek ment. A döntő része ezeknek a kifizetéseknek fejlesztési támogatás volt, aminek az összege a 2014-2020-as időszakra 1631 milliárd forint volt, az áthúzódó kifizetések az előző ciklusból 369 milliárd forintot tettek ki.

A bevételek 640 milliárd forintot tettek ki az uniós támogatások esetében, vagyis a kiadások nagy részét az állam előlegezte meg

- derült ki az államtitkár szavaiból.

Hiány és adósság

35300 milliárd forintos nominális GDP-vel számolva a pénzforgalmi hiányunk 2,4% környékén lehet 2016-ban - mondta el a tárca becslését Varga Mihály. Az uniós módszertan szerint számolt hiány valahol 2% körül lesz - tette hozzá.

Az államadósság 25429 milliárd forint volt tavaly nominálisan, az adósság valahol 74% környékén alakulhat - ismertette.

Ezért lett magas a decemberi hiány

Az év egészében jól alakult a költségvetés, ez adott mozgásteret arra, hogy a kormány év végén kiadási döntéseket hozzon

- fogalmazott Banai Péter államtitkár.

Miért lett alacsonyabb a decemberi hiány, mint amit december közepén előrejelzett a kormány? - hangzott a kérdés. A tárcák normális kifizetései nem teljesültek olyan mértékben, mint amit a kormány korábban feltételezett - válaszolta a miniszter. Banai Péter annyit tett még hozzá, hogy azért nem lett 1050 milliárd forint a decemberi hiány (ahogyan azt a Portfolio is feltételezte korábban), mivel az egy óvatos előrejelzés volt, és emellett 30 milliárd forinttal több bevétel is érkezett az év utolsó napjaiban az államkasszába az új tervekhez képest is.

Arra a kérdésünkre, hogy decemberben hogyan adódott ez a gigantikus deficit, Banai Péter úgy válaszolt:
  • a központi költségvetés 761 milliárd forintos hiánnyal zárt,
  • az elkülönített állami pénzalapok 81 milliárd forintos deficittel zártak,
  • a TB-alapok 66 milliárd forintos mínuszt mutattak.

A TB-alapoknál az Egészségbiztosítási Alapnál jelentkezett a hiány, mivel az év végén a gyógyító-megelőző kassza, valamint a gyógyszerkassza plusz kiadásokat teljesíthetett. Banai Péter elmondása szerint a társasági adófeltöltés 160 milliárd forintos bevételt eredményezett, az áfabevételek 340 milliárd forintban teljesültek.

Hová lett a nullás költségvetés célja?

Az eredetileg tervezett 2,5%-os növekedés helyett 2,1% lehetett a tavalyi növekedés, ezért döntöttünk egy beruházás-ösztönző lépéssor mellett - felelte egy kérdésre Varga Mihály.


Vagyis a növekedés költségvetési ösztönzése fontosabb lett a nullás költségvetésnél időközben a kormányzati prioritások között.
Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_olaj0916_2