Negyedére vágná a közmunkások számát a kormány
Gazdaság

Negyedére vágná a közmunkások számát a kormány

Hosszabb távon 100-150 ezer közmunkást szeretne átterelni a kormány a versenyszférába - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Világgazdaságnak. A kormány pénteken jelentette be, hogy jelentősen szigorítja a közmunka-vállalás feltételeit, és a "következő időszakban" 50 ezer közmunkást terel át a valós munkaerőpiacra.
A pénteken bejelentett egyik fontos szigorítás, hogy jövő nyártól három éven belül maximum egy évig vállalhat majd bárki közmunkát. Bővebben erről itt írtunk:A lap úgy tudja, hogy nagy vita tárgya volt a közfoglalkoztatási program reformja a kormányon belül, ugyanis a program gazdája, a Belügyminisztérium, sokáig ellenállt a változtatásnak. Azonban sokat nyomott végül a latba, hogy Lázár János is a reform mellé állt.


A kormány 2011-ben vezette be az egységes közfoglalkoztatási rendszert, azzal párhuzamosan, hogy jelentősen szigorította a munkanélküli segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egyéb állami jóléti ellátások jogosultsági szabályait. A "segély helyett munka" jegyében hozott változtatás fontos lépés volt a miniszterelnök által áhított munkaalapú társadalom felé. Bár Orbán Viktor már 2011-ben arról beszélt, hogy el kell érni, hogy minden munkaképes ember dolgozzon Magyarországon, a kormány valójában csak most kezd el tenni azért, hogy a közfoglalkoztatottakat valóban besegítse a nyílt munkaerőpiacra.

A közmunka-programoknak ugyanis bármennyire ez volt a célja papíron, az nagyon minimális arányban valósult meg. Az általános tapasztalat inkább az, hogy aki egyszer közmunkát vállalt, az utána "bele is ragadt" és több programban is részt vett. Ez persze nem is csoda, hiszen a kormány mindeddig nem sok segítséget nyújtott a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő embereknek, akiknek képzés, illetve személyre szabott támogatás nélkül esélyük sincs elhelyezkedni a versenyszférában. Most azonban, hogy a munkaerőhiány miatt a gazdaság már megköveteli, a kormány is rászánta magát erre a lépésre.


Negyedére vágná a közmunkások számát a kormány
A közfoglalkoztatási programokra szánt idei 325 milliárd forintból 40 milliárdot vonnak el, hogy gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedésekkel fokozatosan 150 ezerre csökkentsék a közfoglalkoztatottak létszámát a múlt év végi 197 ezer főről. Simon Attila szerint ennek a pénznek jelentős részét olyan humánerőforrás-szolgáltatásokra tervezi költeni a kormány, amelyek valóban támogatják az érintettek visszatérését a munkaerőpiacra, például mentorokra, coachokra, illetve munkaerő-közvetítő szakemberekre.

A Belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint

211 ezer fő volt a közmunkások átlagos létszáma januárban, amiből 118 ezer ember a nyolc általánost vagy azt sem végezte el.

Vagyis a közmunkások több mint felénél az alapvető készségek is minden bizonnyal hiányoznak, így esetükben különösen nagy kihívás lesz a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedés, még segítséggel is.

Az idén elkülönített 40 milliárdból 50 ezer közmunkás elhelyezkedését akarja megoldani a kormány, ami talán összejöhet, mivel van 40 ezer közfoglalkoztatott, aki legalább érettségivel rendelkezik.


Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű