Pofont kapott a magyar kormány az online kaszinók miatt
Gazdaság

Pofont kapott a magyar kormány az online kaszinók miatt

Portfolio
Uniós jogba ütközik az online kaszinók magyarországi szabályozása az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint. Ez a vélemény azonban nem köti a bíróságot, amely most kezdi meg az ügyben a tanácskozást.
A főtanácsnok szerint Magyarország az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével összefüggésben megsértette a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét - olvasható az Európai Bíróság szerdán kiadott közleményében.

A közlemény kitér arra, hogy a Máltán bejegyzett Unibet indított keresetet a magyar bíróságok előtt, mivel állítása szerint a magyar hatóságok megsértették a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét egy olyan helyzet előidőzésével, hogy egy egyébként Magyarországon nem tiltott tevékenységet azért nem végezhetnek jogszerűen a cégek, mert az ehhez szükséges koncessziós szerződés megkötésének alapját képező nyilvános pályázat kiírására nem került sor.

Az ügyben eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azt kérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy Magyarország a nyilvános pályázat kiírásának elmulasztásával megsértette-e a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét. Azzal kapcsolatban, hogy e korlátozás igazolható-e, a főtanácsnok úgy véli, hogy noha az uniós jog nem írja elő a tagállamok számára, hogy a szerencsejátékok terén liberalizálják piacaikat, Magyarország a maga részéről elméletileg lehetővé tette az online szerencsejátékot kínáló szervezők részére, hogy belépjenek a magyar piacra.

A mai napon ismertetett indítványában Maciej Szpunar főtanácsnok (Lengyelország) megállapítja, hogy az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziós szerződések megkötése tekintetében egy gyakorlatilag engedélyezési eljárásként működő odaítélési mechanizmust bevezető magyar szabályozás korlátozza a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

Ezzel összefüggésben a főtanácsnok álláspontja szerint a megbízható szerencsejáték-szervezők vonatkozásában megfogalmazott, a legalább tízéves magyarországi működésre vonatkozó feltétel hátrányos megkülönböztetést valósít meg, mivel szisztematikusan előnyben részesíti a Magyarországon letelepedett szervezőket az Unióban máshol letelepedett szervezőkhöz képest. Miután e diszkriminatív feltétel védelmében Magyarország nem hozott fel egyetlen igazoló okot sem, a főtanácsnok szerint a2014. július 15-e előtti szabályozás nem megengedhető módon korlátozta a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A 2014. július 15-e utáni szabályozással összefüggésben, amely a megbízható szerencsejáték-szervezőként való elismeréshez már nem követeli meg korábbi magyarországi működés igazolását, a főtanácsnok úgy találja, hogy az nem valósít meg a letelepedés helyén alapuló hátrányos megkülönböztetést, mivel egyformán kezeli a magyar és a külföldi szervezőket.

A főtanácsnok szerint ugyanakkor komoly átláthatósági problémák merülnek fel e szabályozással kapcsolatban.

A főtanácsnok különösen azt kifogásolja, hogy a koncessziós jog odaítélésére jogosult magyar hatóság - amely akkor sem köteles kiadni az engedélyt, ha a kérelmező teljesítette a megbízható szerencsejáték-szervező státusz megszerzéséhez szükséges feltételeket - olyan széles mérlegelési mozgástérrel rendelkezik, amely nem biztosítja egy objektív és előzetesen ismert kritériumokon alapuló pályáztatási eljárás lebonyolítását.

Következésképpen a főtanácsnok annak megállapítását javasolja a Bíróságnak, hogy a 2014. július 15-e utáni szabályozás is a szolgáltatásnyújtás szabadsága jogellenes korlátozásának minősül.

A főtanácsnok véleménye nem köti a Bíróságot. A főtanácsnok feladata, hogy teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a Bíróság elé. Az Európai Bíróság bírái most kezdik meg az ügyben a tanácskozást. Az ítéletet későbbi időpontban hozzák meg.

Érdemes felidézni, hogy épp csak pár hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy az LVC Diamond Kft. kaszinóüzemeltető megkapta az első magyarországi online kaszinó üzemeltetésére vonatkozó engedélyét a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Az LVC Dimanond Kft. a Las Vegas Kft. tulajdonába tartozik, ami pedig Andy Vajna filmügyi biztosé.

Pofont kapott a magyar kormány az online kaszinók miatt
Kép és címlapkép forrása: Shutterstock
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél