Állig felfegyverkeztek a világ nagyhatalmai - küszöbön a háború?
Gazdaság

Állig felfegyverkeztek a világ nagyhatalmai - küszöbön a háború?

Portfolio
  • Fokozódik a fegyverkezési verseny a világban
  • Egy év alatt 0,4 százalékkal növekedtek a globális hadi kiadások


A hidegháború lezárása után új biztonságpolitikai korszak vette kezdetét, mely egy 10 éves időszakkal (1990 és 2001 közötti) nyitotta meg az új világrendet. Ebben az évtizedben a hadseregek szerepe jelentősen mérséklődött, ugyanis akkoriban úgy tűnt, hogy az USA és a NATO komolyabb ellenfél nélkül marad, így nem volt szükség a nyugati hadseregek fejlesztésére.

Azóta azonban sok minden történt, az orosz-amerikai viszony folyamatosan romlott, ami jelentős kihatással volt az arab térségre is. Novemberben már azt emlegették, hogy orosz propaganda kampány befolyásolta a választások kimenetelét, pár hete pedig a polgári lakosságot ért szíriai vegyifegyver támadás nyomán (noha hivatalosan nem is volt már vegyifegyvere Szíriának), 59 Toma-Hawk rakétát lőtt ki Amerika szíriai célpontokra. A közelmúltban Donald Trump hadihajórajt vezénylet a Koreai-félsziget közelébe a nukleáris fenyegetettség és az erődemonstrálás miatt.

Ennek fényében nem túl meglepő a tendencia, hogy napjainkban a világ országai egyre többet fordítanak a hadseregeikre. A Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) legfrisseb adatai alapján a globális hadi kiadások egy év alatt 0,4 százalékkal növekedtek, ami elsősorban Kína, Oroszország és India fegyverkezésének köszönhető.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy 2016-ban ugyan messze az USA költötte a legtöbbet fegyverkezésre (606 milliárd dollár), de perspektívába helyezve messze Oroszország vezeti a mezőnyt, ugyanis ők a teljes GDP-jük 5,3 százalékát fordítják katonai kiadásokra, míg ez az Egyesült Államokban 3,3 százalékát. Tavaly egyébként globálisan 1,69 ezer milliárd dollárt költöttek az országok fegyverkezésre, aminek 73 százalékát mindössze 10 ország adta.

Állig felfegyverkeztek a világ nagyhatalmai - küszöbön a háború?Címlapkép forrása: Shutterstock
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél