Félelmetes tűzerővel rendelkezik a világ 10 legnagyobb hadserege
Gazdaság

Félelmetes tűzerővel rendelkezik a világ 10 legnagyobb hadserege

Miközben az Egyesült Államok hadseregét tartják a világ legütőképesebbjének, közel sem az amerikai haderő az, amely a legtöbb bevethető katonával rendelkezik a világon, hiszen a tartalékos állományt is számba véve számos másik ország megelőzi a listán. Megnéztük, melyek a világ legnagyobb élőerővel rendelkező hadseregei és azt is, hogy mennyire jelent a hatalmas mozgósítható személyi állomány valóban ütőképes haderőt.

1 2 3

10.-8..

10. Tajvan - 1,975 millió katonaFélelmetes tűzerővel rendelkezik a világ 10 legnagyobb hadserege
Fotó: Shutterstock
Tajvan hadserege (hivatalosan a Kínai Köztársaság Fegyveres Erői) 300 ezer aktív szolgálatot teljesítő katonából áll, de az ország több mint ötször ekkora, összesen 1,675 millió főből álló tartalékos állománnyal is rendelkezik. A Global Firepower Power Indexe szerint övék a 19. legerősebb hadsereg a világon. Az országban a mai napig él a sorkatonaság, amit 2018-ban terveznek eltörölni.

Az ország felfegyverzésében elsősorban az Egyesült Államok segített, így rengeteg amerikai hadianyaggal rendelkeznek; a 566 harckocsijuk és körülbelül 640 repülő harci járműből álló seregük főleg amerikai M60-as és M48-as páncélosok variánsait rendszeresítette a földön (néhányat ezek közül Tajvanban raktak össze), a levegőben pedig főleg Apache, SuperCobra és Kiowa helikoptereket vetnek be.

Egészen a '70-es évekig arra készültek, hogy visszaveszik a kommunistáktól a kínai szárazföldet, azóta már inkább a Tajvant körülvevő szigetvilág védelmével foglalkoznak, mivel Kína megfenyegette az országot, hogy ha kikiáltják az önállóságukat, le lesznek rohanva.

9. Brazília - 2,13 millió katonaFélelmetes tűzerővel rendelkezik a világ 10 legnagyobb hadserege
Fotó: Shutterstock
Brazília rendelkezik a világ 17. legütőképesebb hadseregével, bár csak 330 ezer fő teljesít aktív szolgálatot, 1,8 millió tartalékosa van a dél-amerikai országnak.

Főleg helyileg gyártott és NATO-tag országok fegyvereit használják, mindössze 400 harckocsival és 370 légi harcjárművel rendelkeznek, emellett van egy főképp ágyúnaszádokkal felszerelt haditengerészetük is.

Mivel az országra jelenleg nem leselkedik jelentős külpolitikai illetve belpolitikai veszélyforrás, a Brazil Fegyveres Erők jelenleg főleg békefenntartói feladatokat teljesítenek az ENSZ keretein belül, többek közt Haitiben és Libanonban is.

8. Irán - 2,345 millió katonaFélelmetes tűzerővel rendelkezik a világ 10 legnagyobb hadserege
Kép: Atta Kenare / AFP
Irán hadseregét a világ 20. legütőképesebb fegyveres erejeként tartják nyilván, 545 ezer aktív katonával és 1,8 millió tartalékossal rendelkezik az ország, egy részük sorkatona. Többen is a Közel-Kelet második legerősebb hadseregekének tartják az iránit (Izrael után), annak ellenére, hogy nem rendelkeznek azzal a technológiával, mint például Szaúd-Arábia.

Közel 1700 tankkal és körülbelül 4000 tüzérségi egységgel is rendelkeznek, az ország légi erejét körülbelül 400 harci repülőgép alkotja.

Főleg saját gyártmányú fegyvereik vannak, rengetet ezek közül (főleg kézifegyvereket) nyugati fegyverekről másoltak vagy gyártanak licencre, bár az arzenáljuk egy kisebb részét az Irán-iraki háború után orosz fegyverekkel töltötték fel. Vannak olyan eszközeik is (mint az amerikai F-14 Tomcat vagy a brit Chieftain harckocsi), amelyet előbb hadrendbe állítottak, mint azok az országok, ahol gyárttották őket.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
kivánd190919