Ekkora prémiummal hízik a nyugdíjasok pénztárcája
Gazdaság

Ekkora prémiummal hízik a nyugdíjasok pénztárcája

Jövőre egy átlagos nyugdíjas 44 ezer forinttal több nyugdíjat kaphat a betervezett nyugdíjemelésnek köszönhetően és novemberben ezt fejelheti meg egy 16 ezer forintos prémiummal az állam. És ez még mind semmi, mivel idén is bőkezű lehet a kormány a nyugdíjasokkal.
Ahogyan arra több cikkünkben is rámutattunk, a nyugdíjasok nagy nyertesei lehetnek a 2018-as költségvetésnek (a nyugdíjkiadások 242 milliárd forinttal növekednek), a magasabb nyugdíjemelés mellett ugyanis az erősebb gazdasági növekedés is a pénztárcájukat hizlalja. Részletesen bemutatjuk, hogy jövőre mekkora pluszösszeg üti a nyugdíjasok markát és ez mit jelent az idei évre.

Lássuk a 2018-as számokat

Az idei 1,6%-os és a jövőre tervezett 3%-os inflációkövető nyugdíjemeléssel egy átlagos nyugdíjas havi alapjuttatása 126 ezer forint lehet 2018 januárjától. Számításaink szerint a jövőre tervezett 3%-os emelés havi szinten közel 3660 forint nyugdíjtöbbletet eredményez egy átlagnyugdíjasok számára, ami éves szinten közel 44 ezer forintnyi plusz pénzt jelent.

Ekkora prémiummal hízik a nyugdíjasok pénztárcája
De ez még nem minden. A kedden benyújtott 2018-as költségvetésből nyíltan kiderül, hogy a kormány számol jövőre a nyugdíjprémium kifizetésével, ez most először fog előfordulni, ugyanis a gazdasági növekedés most teszi ezt lehetővé (a törvényi előírás szerint 3,5%-os GDP-növekedés felett lehet ezt kifizetni). Az egyszeri nyugdíjbónuszt jövő novemberben kaphatják kézhez a nyugdíjasok, ami számításaink szerint egy átlagnyugdíjas esetében 16 ezer forintos egyszeri pluszt jelenthet.

Így számolják a prémiumot A törvény prémiumra vonatkozó része így szól: ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül. A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

De mi lesz idén?

A kormány az idei évben 1,6%-kal emelte a nyugdíjakat (ezt az utolsó pillanatban módosította az eredeti 0,9%-os mértékről). Nemrégiben írtunk arról, hogy 2017-ben szinte biztosnak tűnik az év végi nyugdíj-kiegészítés, mivel a legújabb előrejelzések szerint 1,6%-nál lényegesen magasabb lehet a pénzromlás éves átlagos üteme.

Ha pedig elfogadjuk a kormány idei évre vonatkozó előrejelzéseit és figyelembe vesszük, hogy jövőre is nyugdíjprémiumot akar fizetni a kormány, akkor biztosan állíthatjuk, hogy idén novemberben is egyszeri nyugdíjprémiumban részesülhet az idősebb korosztály. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter el is szólta magát keddi tájékoztatóján, amikor azt mondta:

Az idei évben először a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot kaphatnak, a nagyobb infláció miatti nyugdíjkompenzáció mellett.

Mindezek alapján pedig a nyugdíjasok novemberi pluszpénzekre számíthatnak:
  • A nyugdíjprémium az átlagnyugdíjas számára 12 ezer forintos többletet eredményez.
  • A magasabb várható infláció (az MNB előrejelzése 2,6%-ról szól) miatti nyugdíj-kiegészítés pedig szintén 12 ezer forintos többletet jelent.

Vagyis összesen idén novemberben 24 ezer forintot kaphat egy átlagnyugdíjas.

A 2018-as költségvetésről részletesen számolunk be egy-egy cikkünkben, minden írásunk, elemzésünk a témában ide kattintva olvasható.

Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas