13. havi nyugdíj? Most komolyan, ennyire futja?
Gazdaság

13. havi nyugdíj? Most komolyan, ennyire futja?

"Ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint", ígérte Orbán Viktor kormányfő néhány napja, ma pedig a szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László ígérte meg a 13. havi nyugdíj visszaadását. A nyugdíjasok mindig is kedvelt célpontjai voltak a politikusoknak, és úgy tűnik, az induló választási kampányban is szívesen feszegetik szét a nyugdíjrendszer kereteit. Pedig nem kellene.
Közismert: a magyar nyugdíjrendszer - hasonlóan Európa sok más országához - évtizedek óta demográfiai kényszerben van. A szülők kevés gyereket vállalnak, viszont szerencsére egyre tovább élnek. Ahogy a népesebb korosztályok nyugdíjba vonulnak, az ellátásukat finanszírozó fiatalok pedig egyre kevesebben lesznek, a nyugdíjrendszer be- és kifizetései közötti egyensúly felborul.

A magyar nyugdíjrendszer menedzselésének van még egy hosszú ideje megfigyelhető sajátossága. Nevezetesen, a fenntarthatóságot biztosító (és ezért igen népszerűtlen) intézkedések közé rendszeresen becsúsztak látványos romboló lépések. Anélkül, hogy a teljesség igényével listáznánk ezeket, csak jegyezzük meg, hogy az elmúlt 20 évben volt például két korhatáremelés, a könnyített nyugdíjba vonulás több körös szigorítása (korkedvezmény, rokkantság stb.), a másik oldalon volt 13. havi nyugdíj, Nők40 program, a törvényileg előírtnál szándékosan nagyobb nyugdíjemelés.

Amit az egyik kezünkkel építünk, a másikkal leromboljuk.

Félreértés ne essék, nem feltétlenül azzal van probléma, hogy mennyit akar adni (vagy legalábbis ígérni) a mindenkori politikus a nyugdíjasoknak. Az a baj, ahogyan teszi ezt. A magasabb nyugdíjígéret mellé ugyanis az alábbi kérdésekre adott válaszokat is illene hozzátenni:
  • A nyugdíjígéretem mennyibe kerül az államnak (értsd, az adófizetőknek)?
  • Milyen forrásból kívánom finanszírozni a nyugdíjasok magasabb jövedelmét?
  • Milyen hatással lesz a lépésem a nyugdíjrendszer hosszú távú egyensúlyára?
  • Milyen hatással lesz a lépésem a gazdaságra, és a társadalom többi szereplőjére?

Bár ez az óhaj rémületesen naivnak tűnhet, azért jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan európai uniós országok, amelyekben ezen válaszok nélkül nem is nagyon lehet előhozakodni osztogatós ötletekkel.

És ha ezekre a kérdésekre van válasz, akkor a költségek és hasznok ismeretében lehet lefolytatni a legfontosabb vitát, hogy egyébként mennyit és miből költsünk az időskorúak ellátásra. Addig ugyanis a 13. havi nyugdíj szocialista ígérete pontosan ugyanaz (sőt, fenntarthatósági szempontból még kicsivel rosszabb), mint a kormány dicsekvése a 13. havi nyugdíj visszaadásával, amit a nyugdíjrendszer szabályainak áthágásával ért el. Rövid távú szavazatszerzési törekvés a következmények tökéletes semmibe vételével.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty