Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése
Gazdaság

Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése

Portfolio
Orbán Viktor csütörtökön felfedte a hónapokkal ezelőtt beharangozott, 2018-tól bevezetendő új családtámogatási program részleteit, amellyel célzottan a jelenlegi negatív demográfiai folyamatokat kívánja a kormány megfékezni, a tervek szerint mindössze 13 év alatt. Számításaink szerint ez azt jelenti, hogy 2030-ban már 100 szülőképes korú nőnek 7 gyermeket kell szülnie a tavalyi 4 helyett.
Február végén jelentette be a kormány, hogy a népesedési helyzet javítása érdekében új gyermekvállalást ösztönző, családtámogató intézkedéscsomagot dolgoz ki, ennek részleteit jelentette be csütörtökön a kormányfő.

A népesedési akcióterv konkrét intézkedései:

  • Tovább emelik a családi adókedvezmény mértékét. A kétgyermekesek családi adókedvezménye 2015 és 2018 között egyébként is gyermekenként havi 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik, ezt az összeget tervezi tovább emelni a kormány 2019-től. Emellett a három- és többgyermekesek esetében is növelnék a jelenlegi havi 33 ezer forintos gyermekenként járó adókedvezmény összegét.
  • A diákhitel tartozással rendelkező nőknek 2 gyermek esetén a tartozás 50%-át, 3 vagy több gyermek esetén a teljes tartozást elengedi a kormány
  • A diplomás GYED időtartamát kitolják egy évvel, ez meghosszabbodik az egyetemisták esetében a gyermek 2 éves koráig
  • A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén 1-1 millió forintot leírhatnak a tartozásukból, amit az állam fog tőlük átvállalni
  • "Soha nem látott bölcsődefejlesztésbe" kezdenek
  • A külföldön tartózkodó vagy élő családok számára is elérhető lesz a babakötvény, valamint az anyasági támogatás
  • A kormány felállít egy családpolitikai kutatóintézetet

Tényleg nagy a baj

A legutóbbi népesség-előrejelzések mind azt mutatták, hogy a jelenlegi folyamatok alapján Magyarország nem számíthat sok jóra a népesedésalakulás tekintetében. A legpesszimistább változat (KSH NKI) szerint 2060-ig akár 6,7 millióra is csökkenhet a népességszám, míg a legoptimistább verzió (Eurostat) szerint "csak" 9,4 millió apad a jelenlegi 9,8 millióról. Bármelyik előrejelzésből is indulunk ki, hasonló a kép: folytatódik a népességfogyás és felgyorsulhat az öregedés.

Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése
A népességcsökkenés két módon tud lassulni, illetve megállni: a születések számának emelkedésével és a bevándorlással. A kormány köztudottan élesen ellenzi, hogy bevándorlók befogadásával javítsunk a demográfiai helyzetünkön, így kizárásos módon a magyar nők feladata lesz 2030-ig megállítani a népességcsökkenést.

Így is, úgy is egyre kevesebb nőt érint a gyermekvállalás

A demográfiai akcióterv kitűzött célja, hogy a jelenlegi 1,5-ről 2030-ig 2,1-re emelkedjen a teljes termékenységi arányszám. Ez a mutató egyszerűen definiálva a szülőképes korú (15-49 éves) női népességre jutó születések átlagát jelenti. A népesség középtávú fennmaradásához ennek a feltételezett gyermekszámnak el kell érnie, vagy meg kell közelítenie a 2,1-es szintet, mert csak ebben az esetben biztosított a népesség reprodukciója.

Ám addig, míg nem éri el ezt a szintet, a népesség folyamatosan csökkenni fog.Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése
Hogy a népességcsökkenés megálljon, a kormány számításai szerint 2030-ig 30 ezerrel kellene emelkednie az évente születő gyermekek számának.

2016-ban 93 ezer gyermek látott napvilágot itthon. Az élveszületések száma utoljára a rendszerváltáskor járt 123 ezer felett, azonban fontos részlet, hogy akkor még 270 ezerrel többen voltak a szülőképes korú (15-49 éves) nők, mint tavaly.

A Népességtudományi Kutatóintézet számításai szerint pedig 2016 és 2030 között további több mint félmillió fővel fog csökkeni a szülőképes korú nők száma,

akik egyébként ekkor a 1980 és 2014 között született nőket fogják jelenteni.

A termékenységi ráta 2011 és 2016 között, öt év alatt 20%-kal tudott növekedni, miközben az élveszületések száma 6%-kal sem emelkedett, ami messziről nézve szinte stagnálás.

A jelenség oka, hogy mivel a szülőképes korú nők száma folyamatosan csökken, hiába emelkedik a termékenységi ráta, a javuló gyerekvállalás egyre kevesebb nőt érint.

A magyar népesség korfája alapján ez a tendencia folytatódni fog: a 70-es években született, utolsó "nagy" korosztály elhagyja a szülőképes kort, a belépők száma pedig alig több mint feleakkora.

Vagyis a gyerekvállalási kedv növelése azért is sürgős, mert a múltban kialakult demográfiai körülmények miatt még emellett is visszafogott lehet a születésszám emelkedése.

Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése
Számításaink szerint míg 2016-ban 100 szülőképes korú nő 4 gyermeknek adott életet, addig 2030-ban már 100 nőnek 7 gyermeket kell szülnie, hogy megálljon a népességcsökkenés. A fentebb említett (eltérő) termékenységi ráta utoljára 50 évvel ezelőtt érte el Magyarországon a 2,1-es szintet, akkor, 1977-ben 100 szülőképes korú nő 6-7 gyermeket szült.

Csak így valósulhat meg Orbán legújabb álma, Magyarország benépesítése

Mennyi az annyi?

Orbán Viktor beszédében nem részletezte, hogy a program mennyibe kerülhet jövőre, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont azt nyilatkozta, hogy 100 milliárd forintos nagyságrendet érhetnek el 2018-ban az ezzel kapcsolatos kiadások. A részletes kiadási bontást és hatásvizsgálatot azonban még nem ismerjük.

Éppen ezért kérdéseinkkel megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mivel arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes intézkedések hogyan fognak működni és honnan lesz rá fedezet a jövő évi, valamint későbbi költségvetésekben.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as