Tényleg jön a soft-Brexit?
Gazdaság

Tényleg jön a soft-Brexit?

A brit választási eredmények egyetlen pozitív olvasata, hogy az eddigi tapogatózó Brexit-tárgyalásokon meglehetősen keményfejűnek mutatkozó konzervatívok koalícióra kényszerülve puhulni fognak, és így a hard-Brexit (az unióval való erőteljesebb szakítás) esélye csökken. Logikus, de nem feltétlenül van így.
A következtetés alapját az adja, hogy a legvalószínűbb koalíciós partner az ír unionista párt (DUP) lehet. Bár a rivális Sinn Fein a kampányban azzal vádolta a DUP-ot, hogy magatartásával hozzájárul ahhoz, hogy a Brexit után újra erős ír-északír határőrizet legyen, a DUP határozottan tagadta ezt, és többször megerősítette, hogy nem akar hard Brexitet. (Nem véletlen, hogy a jelenlegi képlékeny helyzetben sokan arra spekulálnak, hogy a DUP-koalíció feltétele May távozása lehet.)

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Egyrészt a hard Brexit legnagyobb vesztese Nagy-Britannia lehet, ezért Theresa May megnyilvánulásai inkább csak az alkupozíció elfoglalását jelentették, valószínűleg az ő álláspontja is puhult volna. Ettől persze még a piaci befektetők érezhetik úgy, hogy egy olyan kormánnyal, amelyik eleve megengedőbb álláspontról indul, az EU könnyebben köt egy szorosabb együttműködést biztosító megállapodást. Ezt azonban két dolog is nehezíti:
  • A hard Brexit elsősorban az EU érdeke, amennyiben az euroszkeptikus erők tovább erősödnek az unióban. Ekkor ugyanis nem mutathat olyan példát az EU, amiben a kilépés pozitív alternatíva lenne. A hard Brexit pedig a briteknek okozna súlyos gazdasági károkat.
  • A személyek (és a munkaerő) mozgásának korlátozása az unió szemében az egyik legsúlyosabb probléma, ezért egy ilyen Brexit-feltétel esetén az EU számos jogosítványt vonna meg a britektől (ez tulajdonképpen a hard-Brexit). A britek viszont elsősorban éppen azért szavaztak a Brexitre, mert szigorúbb bevándorlás-politikát akartak. Vagyis az alapvető érdekkonflikus a népszavazás által kényszerített brit politikusok, illetve az EU között a brit választásokkal sem szűnt meg.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv