Az ingyen roamingtól leszünk európaiak?
Gazdaság

Az ingyen roamingtól leszünk európaiak?

A címben feltett, elsőre ostobának és provokatívnak tűnő kérdésre a válasz az, hogy IGEN. Az európai identitást nem Jean-Claude Juncker ünnepi beszéde vagy Donald Tusk szózatai fogják erősíteni, hanem az, ha az emberek a mindennapi életükben tapasztalják az egységes gazdasági térség előnyeit.
Az európai integráció szorosabbra fűzésének egyik legfontosabb akadálya, hogy az emberek sem különösebben szimpatizálnak azzal, hogy bizonyos ügyek ne az országukban, hanem Brüsszelben dőljenek el. Az európai identitás gyenge, az európai polgár elsősorban országának (nemzetének) tagjaként gondol magára. Az, hogy ő "európai", csak sokadjára jut eszébe.

Ilyen körülmények között naiv álmodozásnak tűnik, hogy az unió működésének hatékonyságát szorosabb együttműködéssel, integrációs szintű intézményekkel és döntéshozatallal javítsuk.

Innen nézve az olyan lépéseknek, mint a roamingdíjak eltörlése, különös jelentősége van. Jó, nem egy schengen vagy egy euró, de az élmény, amit ad az embereknek nagyon hasonlóan működik. Minden fakszni nélkül átgurulok a határon? Pipa. Fejszámolások és pénzváltás nélkül tudok vásárlási döntéseket hozni? Pipa. (Legalábbis az eurózónában.)

Az a felismerés, hogy "nem külföldön vagyok, hanem Európában" tovább erősödhet, ha már nem drágább külföldön telefonálni, internetezni, nem kell azon rágódni, hogy most akkor indulhat-e az adatforgalom vagy nem.

Persze a világ amúgy is szűkül, a Booking.com-on vagy az Airnbn-n keresztül foglalunk szállást, határokon át hordozhatjuk a Netflix vagy UPC előfizetésünket és még sorolhatnánk. De a döntéshozók akkor tennék a legtöbbet az európai tudat erősítéséért, ha azt biztosítanák, hogy a hétköznapokon, nyaraláskor, üzleti úton bármely uniós tagországban ugyanazokkal a kondíciókkal találkozzunk, mint otthon. Például a kártyás vásárlások, pénzfelvételek ne jelentsenek kellemetlen meglepetést, a közlekedés szervezése egységes uniós platformokon legyen megoldható (lásd ennek csökevényeit például az Interrail esetében).

Az Európai Parlament valószínűleg 10 év múlva is a politikai harmadvonal érdektelen gyűjtőhelye lesz. De Európa ettől még lehet az európai polgároké. Ha akarjuk.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
lynx ifv