Gazdaság

Újabb bizonyíték, hogy az építőiparból hiányzik a legtöbb munkáskéz

Portfolio
Növekedett a felvételi szándék a magyarországi munkaadók körében az előző negyedévhez képest, az iparágak közül is a legerősebben az építőiparban nőtt a munkaerő-kereslet - derült a ManpowerGroup friss munkaerő-piaci felméréséből. A létszámbővítési terveket ugyanakkor beárnyékolja a munkaerőhiány. Vég Ottó, a cég magyarországi ügyvezetője szerint a külföldi gyárak aktívan csalogatják el hazánkból a képzett munkaerőt.
A ManpowerGroup friss munkaerő-piaci felmérése szerint a munkaadók 24 százaléka létszámnövekedésére számít, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 70 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül 2017 második felében.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a munkaerő-piaci mutató értéke 20%, ami a legerősebb a nyolc évvel ezelőtt elindított felmérés óta.

Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője szerint bár a munkáltatók felvételi szándékai továbbra is erősek, sokuk attól tart, hogy a munkaerő felvételre irányuló erőfeszítéseiket - amit a bérezés növekedésével próbálnak támogatni - megnehezítheti a Magyarországon kialakult folyamatos munkaerőhiány.

A kékgalléros munkavállalókért folytatott verseny intenzívebbé vált, a külföldi gyárak pedig aktívan keresik és csalogatják el a képzett munkaerőt Magyarországról

- mondta Vég Ottó.

Magyarország középső és északi régióiban a felvételi szándékot elsősorban a szolgáltató központok és a különböző ágazatokban folytatott digitális átalakulás vezérli. Az automatizálás kulcsfontosságú a gyártási szervezetek számára, amik még mindig nehézségekkel küzdenek a megfelelő informatikai és mérnöki tehetségek megtalálásában.

A munkaadók többsége leginkább amiatt aggódik, hogy szervezetük munkaerejének vajon megvannak-e a szükséges készségei ahhoz, hogy lépést tartsanak a világszerte zajló "készségek forradalma" lépéseivel, valamint az információtechnológiai és automatizálási fejlesztésekkel, amelyek jelenleg a magyar piacot uralják

- fejtette ki Vég Ottó.

Mindenhol bővítenének

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot az építőipari szektor munkáltatói jelentették 35%-os munkaerő-piaci mutató értékkel. Az építőipar, gyártás és a szállítmányozás-raktározás területek munkáltatói mutatják legnagyobb mértékű felvételi szándékot a felmérés 2009-es kezdete óta.

Újabb bizonyíték, hogy az építőiparból hiányzik a legtöbb munkáskéz
Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság a kilencből hat iparágban erősödött. Az építőipari szektor munkáltatói 10 százalékpontos növekedést mutatnak, míg a gyártási szektorban a kilátások 5 százalékponttal javulnak. Négy százalékponttal erősebbek a vendéglátóiparban, illetve a szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektorokban. Az elektromos áram, gáz- és vízellátási ágazatban a munkaadók azonban enyhe 4 százalékpontos csökkenést mutatnak.

Az előző negyedévhez képest nyolcból öt régióban erősödik a felvételi szándék a következő három hónap során, a legnagyobb mértékben az észak-alföldi (10 százalékponttal) és a közép-magyarországi régióban (5 százalékponttal). A budapesti felvételi hajlandóság 4 százalékponttal nőtt, azonban három régióban a munkaadók - köztük a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon - 4, illetve 3 százalékpontos csökkenést jeleznek.

A déli területeken bejelentett gyengébb felvételi szándék könnyen magyarázható a régió infrastrukturális és közlekedési helyzetével, amit ha összehasonlítunk más régiókkal, akkor lemaradást láthatunk, így ezek a helyszínek kevésbé vonzóak a vállalati beruházások számára - fejtette ki Vég Ottó.
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Ipar 4.0 robot