Gazdaság

Az egész régió növekedését fenyegeti a munkaerőhiány

Portfolio
A társadalmak elöregedése és a nyugat felé való kivándorlás miatt Közép-Európában egyre kevesebb a szabad a munkaerő, különösen a képzett munkavállaló. A régiós országok próbálnak választ adni a kihívásokra, azonban a megoldás leginkább az oktatás színvonalának javításában rejlik, amelynek eredményei ugyanakkor csak hosszabb távon jelennek meg. Éppen ezért valószínű, hogy a régió növekedési potenciálja középtávon vissza fog esni - írja a Financial Times.
A régiós országok döntéshozói igyekeznek választ adni a jelenlegi helyzetre, például mindenütt nagyot emeltek a minimálbéreken, de növekedhet a politikai nyomás is a multikon, hogy nagyobb béremeléseket adjanak.

A pozsonyi Volkswagen-gyár dolgozóinak múlt heti hatnapos sztrájkja mellett Robert Fico szlovák miniszterelnök például nyíltan kiállt. Feltette a kérdést: miért fizetné a szlovák munkaerőnek csak a harmadát a Volkswagen annak, amit a nyugat-európai dolgozóknak? Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hasonló hangot ütött meg, amikor arról beszélt, a multik kihasználják az alacsony bérszínvonalat, és arra kérte őket, hogy hagyjanak több profitot a helyi üzemekben és azt fordítsák a bérkiadások növelésére.

A versenyképesség szempontjából kevésbé lenne kockázatos, ha a bevándorlást ösztönöznék. Lengyelországnak például tavaly úgy sikerült enyhítenie a bérnyomást, hogy közel 1,3 millió hat hónapos munkavállalási engedélyt adott ki ukrán bevándorlóknak. Igaz, ez csak a kékgalléros munkaerőhiányt oldotta meg, képzett munkaerőből továbbra sincs elég.

A cseh exportszövetség szintén arra akarja rábírni a kormányt, hogy lazítsanak a vízumszabályokon, hogy az ukrán, a vietnámi és az orosz munkavállalók nagy számban tudjanak bejönni az országba.

A tartós bevándorlás felé való nyitás ugyanakkor nem olyan egyszerű, hiszen a politikai retorika az egész régióban élesen elutasítja, hogy például szír menedékkérőket fogadjanak be.

A munkaerőhiányon az sem segít, hogy az emberek nehezen szakadnak el lakóhelyüktől, vagyis a munkaerő mobilitása nagyon alacsony a régióban.

Az egyetlen megoldás az lehet, ha technológiai fejlesztéseken és a munkaerő képzésén keresztül növekedik a termelékenység. A kormányok régiószerte elköteleződtek az oktatás és a képzés színvonalának javítása mellett, azonban ez egy lassú folyamat.

Tomasz Wieladek, a Barclays elemzője szerint az eddigi gazdasági modell a továbbiakban nem lesz fenntartható a régióban. Az egyetlen lehetőség, hogy növelik az emberek készségeit, ez azonban időbe telik. Éppen ezért valószínű, hogy a potenciális növekedési ütem középtávon vissza fog esni.
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888