Jön a NAV-testvér, megjelent az NGM fontos rendelete
Gazdaság

Jön a NAV-testvér, megjelent az NGM fontos rendelete

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján kedden megjelent a feketegazdaság elleni harcban meghirdetett új csodafegyverről szóló rendelettervezet. A számlázó programok NAV-hoz történő online bekötéséről szóló rendelettervezetre az érintettek már hónapok óta várnak. Ebből kiderül: a cégeknek egy évük lesz felkészülni, míg a kiépítés költsége 18,5 milliárd forintba kerül a NAV-nál.

Adatszolgáltatás: azonnali, de legfeljebb 24 órán belül

A 2018-as adócsomagból már kiderült, hogy 2018. július elsejétől lesz kötelező a számlázó programok online összekötése a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (a 100 ezer forintot meghaladó összegű áthárított áfát tartalmazó számlák adatairól történő valós idejű adatszolgáltatási kötelezettség). Az érintetteknek ez időt jelent a felkészülésre, főleg annak fényében volt fontos a határidő kitolása, hogy a részleteket szabályozó rendelet még nem jelent meg. Egészen eddig.

Kedden ugyanis az NGM feltette honlapjára véleményezés céljából a "számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról" címet viselő tervezetét.

A dokumentum 120 oldalas, annak nagy része (117 oldal) az adatszolgáltatás sémaállományának kódnyelvét tartalmazza. Lényeges pontja viszont, hogy kimondja:

a számlázó programnak a számlák adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

"Az adóalany és az állami adó- és vámhatóság között ezen adatszolgáltatáshoz kapcsolódó minden információcserének elektronikus adatfeldolgozási eljárás alkalmazásával kell történnie" - áll a tervezetben.

Az összekötés és adatszolgáltatás feltétele az adózói regisztráció, ez magában foglalja az adatszolgáltató végpont és számlázó program regisztrálását is.

Jön a NAV-testvér, megjelent az NGM fontos rendelete
Részlet a rendelethez tartozó mellékletből
A tervezet 2017. június 30. 14.00 óráig véleményezhető a megadott elérhetőségeken.

Mit okoz az újítás?

A tervezethez a minisztérium hatásvizsgálati lapot is csatolt. Ezek szerint

a számla on-line adatszolgáltatási rendszer fejlesztése összességében 18,5 milliárd forint költségvetési forrást igényel, melyhez a fejlesztés lezárását követően éves szinten további 300 millió forint plusz 1,22 milliárd forint üzemeltetési költség társul.

A hatásvizsgálati lap szerint a rendszer az automatizmusa miatt az egyszeri beruházási költségeken túl nem eredményez adminisztratív tehernövekedést a vállalkozásnak, sőt csökkenti azt, mivel kiváltja az utólagos számla szintű adatszolgáltatást.

"A rendszer bevezetésének további előnye, hogy a számlát befogadó vállalkozás is gyakorlatilag valós időben értesülni tud a számára kiállított számla tényéről és tartalmáról, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a bejövő számlákkal kapcsolatos ügyintézést" - részletezi a tárca.

Mi is ez az egész?

Eredetileg úgy volt, hogy 2017. július elsejétől kötik be a számlázó programokat a NAV-hoz. Végül a hírek szerint tesztidőszak indul el most, és egy év múlva lesz éles a rendszer. Az NGM áprilisi közleménye szerint az intézkedés bevezetését követően gyakorlatilag a vállalkozók teljes forgalmára rálát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A kockázatelemzők az adatok összegzését követően azonnal kiszűrik a csalárd cégeket. A tisztességes vállalkozások nemcsak újabb megrendeléseket nyerhetnek a csalások visszaszorulásával, hanem egyszerűsítést is, hiszen a rendszerrel érintett számlák tekintetében egyidejűleg megszűnne a számlákra vonatkozó tételes áfa nyilatkozattételi kötelezettség, ami csökkenti az adminisztratív terheket.

A legfontosabb ígéret, ami a rendelet alapján meg is valósul, hogy az adóhatóság valós időben lát adatokat a cégek számlázási tevékenységéről.

Tavaly augusztusban átfogó szakértői körképben mutattuk be, hogy mit okozhat az új rendszer az áfacsalások ellen, mennyit hozhat az állam konyhájára és mire kell készülniük a cégeknek:A megszólaltatott szakértők szerint nem kizárt, hogy a számlázó programok adóhatósághoz történő online bekötésével
  • a gazdaság fehéredne,
  • több bevétel érkezhet a költségvetésbe,
  • a tisztességes szereplők jól járnak,
  • ennek fejlesztési és fenntartási költségét azonban viselniük kell.

Mennyibe kerül?

A Nemzetgazdasági Minisztériumban 2015 novemberében készült is egy előterjesztés erről az új fegyverről. Ebben azt írták az NGM illetékesei, hogy számlázó programok NAV-hoz való bekötésével akár évi 50 ezer milliárd forintot elérő halmozott számlaforgalom - melynek áfa tartalma meghaladja a 10 ezer milliárd forintot - válna láthatóvá és követhetővé a NAV számára. Az anyag évi néhány tízmilliárd forintos többletbevételt vetített előre a költségvetés számára (igaz, ez még nem a kormány álláspontja volt), míg az egyszeri költséget a NAV-nál 10 milliárd forintra becsülte, a vállalkozások számára pedig attól függően, hogy melyik koncepció valósult volna meg 20-40 milliárd forintos vagy 5,5-12 milliárdos egyszeri költséget vázolt fel. Előbbi a valós idejű adatküldés költségét jelentené, utóbbi a napi 1-2 alkalommal megvalósuló adatküldést. A rendszer üzemeltetését havi 3000 forintra tette a minisztérium.

A jelek szerint viszont nem lesz kötelező az online számlázó programok alkalmazása. A 2015-ös koncepció szerint a kézi számlázás kiváltása érdekében az adóhatóság ingyen bocsátana - elsősorban a kisadózók - rendelkezésére számlázó programot. Az Adótanácsadók Egyesülete pont emiatt kritizálja az új intézkedést. Szerintük nem indokolt a vállalatok számlázásának online bekötése az adóhatósághoz, mivel a kézzel kiállított készpénzes számlákat továbbra sem látná a hatóság, ezért az új intézkedés nem alkalmas az adócsalások visszaszorítására.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lemairegetty