Gazdaság

Novemberben indul a Budapest-Belgrád vasút építése

Portfolio
A Budapest-Belgrád között húzódó vasútvonal építésének első üteme novemberben megkezdődik - nyilatkozta kedden Szerbia miniszterelnök-helyettese.
Zorana Mihajloviæ, aki egyben a szerb iparminiszter, egy lapinterjúban a China Daily szerint úgy vélekedett, hogy a projekt (ami az első kínai finanszírozású európai vasútvonal lesz) 2-2,5 éven belül készülhet el.

A 350 kilométer hosszú szakasz Budapestet köti össze Belgráddal, melynek 166 kilométeres szakasza esik a magyar oldalra. A tervek szerint a vonatok 200 km/h-s sebességgel közlekedhetnek az új vonalon, melynek köszönhetően a jelenlegi 8 órás menetidő 2,5 órára csökkenne.

Li Manchang, Szerbia kínai nagykövete azt is elmondta, hogy Kína és Szerbia várhatóan az idei év végén köti meg az építés második fázisáról szóló megállapodást. A magyar, a kínai és a szerb fél még 2013-ban írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a vasútvonal megépítéséről.

A kínai lap beszámolója szerint a magyar oldalon az építkezés 2015 végén már meg is kezdődött, amit a kínai export-import bank finanszíroz és a China Railway International and China Communications Construction Co kivitelez.

Ez azért érdekes, mert ahogy július végén megírtuk: Magyarország nem indított nyílt közbeszerzést a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés magyar szakaszának megvalósítása ügyében, hanem egy kínai-magyar államközi megállapodás keretében határozta meg a megvalósítás kereteit. Az EU pedig vizsgálja a kialakult helyzetet. Pedig tavasszal arról szóltak a hírek, hogy egyeztetnek a felek, hogy a kínai és a magyar állam közötti nemzetközi szerződés megfeleljen az uniós szabályoknak. Aztán május elején elfogadták a magyar parlamentben a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának beszerzési szabályzatát, amely az akkori kommunikáció szerint már tartalmazta a Brüsszel által kért módosításokat.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump