Folyamatosan csökken a bolti dolgozók száma
Gazdaság

Folyamatosan csökken a bolti dolgozók száma

Portfolio
2016 második negyedéve óta folyamatosan csökken a bolti kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma, az idei év második negyedében 23 ezer fővel kevesebben dolgoztak a szektorban, mint egy éve.

A blokkk.com kérte ki a munkaerő-felmérés részletes adatait a KSH-tól, melyből kiderült, a kiskereskedelmi szektorban dolgozók száma az elmúlt négy negyedévben folyamatosan csökkent. 2017 második negyedévében 353 ezren dolgoztak a bolti kiskereskedelemben, ami 23 ezer fős csökkenést jelent tavalyhoz képest.

Folyamatosan csökken a bolti dolgozók száma
A csak a legalább 5 fős vállalkozásokat felölelő másik statisztika szerint nem ilyen vészes a helyzet. E felmérés szerint a kiskereskedelemben alkalmazottak száma 2017 első és második negyedéve között stagnált, azonban az ezt megelőző negyedévekben többnyire növekedett. Idén a júniussal záró negyedévben 195 ezer kiskereskedelmi alkalmazottat tartottak számon a minimum 5 fős vállalkozások.

Folyamatosan csökken a bolti dolgozók száma
A két statisztika trendje közötti különbségre magyarázatot adhat, hogy a magasabb fizetéseket nyújtó nagyobb kiskereskedelmi vállalkozásokra kevésbé jellemző a létszámcsökkenés, mint a kötelező béremelésekkel nehezen lépést tartó kisvállalkozásokra.

A blokkk.com rámutat arra is, hogy idén növekedett a betöltetlen álláshelyek száma is a bolti kiskereskedelemben. Az első negyedévben közel 5500-ra nőtt az üres állások száma a szektorban, ami 1600-zal több, mint egy évvel előtte, és 1340-nel több, mint egy negyedévvel korábban. Azt azonban nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mindez az üresedéseknek, avagy az új munkahelyek létrejöttének köszönhető.

Ami biztos, hogy a béremelkedés szépen alakul a szektorban, ami egyrészt a jelentős minimálbér-, illetve bérminimum-emelésnek, másrészt a munkaerőhiánynak köszönhető. A bérnövekedés májusban ért csúcsára, ekkor 17 százalékkal volt magasabb a rendszeres bruttó átlagkereset a szektorban, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset júniusban 228 ezer forintra rúgott, míg a jutalom nélküli bruttó fizetés 220 ezer forint volt. Ebből 151 ezer forintot vihettek haza a munkavállalók.

Folyamatosan csökken a bolti dolgozók száma
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese