Így nőtt a magyar gazdaság
Gazdaság

Így nőtt a magyar gazdaság

A második negyedévben a magyar gazdaság összteljesítménye (szezonálisan és naptárhatással kiigazítva) 3,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az adat gyakorlatilag megegyezik az előzetes adatközléskor közölt értékkel. Az előző negyedévhez képest 0,9%-os GDP-növekedésről számolt be a KSH, ez sem változott a gyorsbecsléshez képest. Mindkét adat gyors, de az előző negyedévhez képest valamelyest lassuló gazdasági növekedésről árulkodik.
A gazdasági növekedés alapvető meghatározója az erős belső és külső kereslet, valamint az az alacsony bázis, amit az EU-forrásokban szegény 2016-os év jelent.

Így nőtt a magyar gazdaság
Az idén a magyar növekedés újra érdemben meghaladja az eurózónáét. Európa gazdasága sem teljesít rosszul, ezért tulajdonképpen két jó növekedési adat különbségéből áll elő a második negyedéves 1,6 százalékpontos ütemkülönbség. Ez a differencia amúgy historikusan nem tekinthető jelentősnek, az év egészében 1,5-2 százalékpont között alakulhat a magyar növekedési előny.

Így nőtt a magyar gazdaság

A növekedés szerkezetéről

A termelési oldalról vizsgálva a GDP-növekedést az alábbi jelenségek, tendenciák figyelhetők meg:
  • Az időjárásfüggő mezőgazdaság a tavalyi erős éve után "csak" átlagosan teljesít. Ez a szektor hektikus mozgása miatt érdemi lassító hatást jelent az idén.
  • Az építőipar a beruházások felfutásával párhuzamosan igen jól teljesít, igaz, a nagyon magas éves indexben óriási szerepet játszik, hogy tavaly az EU-források elapadásával az ágazat teljesítménye szinte összeomlásszerűen esett vissza.
  • Az erős ipari konjunktúra ellenére a második negyedév messze nem sikerült olyan jól, mint az első, de 3%-os növekedés így is összejött.
  • Meglepő módon a szolgáltató szektor visszafogottan, 2,8%-kal bővül, az erős bérnövekedés a keresletre érzékeny szektor teljesítményét egyelőre nem húzza látványosan.


Így nőtt a magyar gazdaság
A felhasználási oldalt figyelve megállapíthatjuk, hogy
  • a háztartási fogyasztás tovább élénkült, de a 3,3%-os dinamika még mindig nem mondható magasnak a jövedelmek növekedésével összevetve;
  • a beruházások a tavalyi gyászos mélypontól hatalmasat ugranak az idén (szintén az EU-forrásokkal összefüggésben), így tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy ez a GDP-növekedésünk első számú motorja;
  • a belső tényezők növekedésben betöltött domináns szerepét mutatja, hogy a belföldi felhasználás növekedése meghaladja a GDP-növekedését, így az export-import olló a negatív irányba nyílt ki. Mivel a külső egyensúlyi többletünk nagyon jelentős, a romlás sem mértékében, sem tendenciájában nem mondható aggasztónak.

A növekedésben bekövetkező szerkezeti elmozdulások követhetőek az alábbi két ábrán is. Eszerint az idén tavalyhoz képest az építőipar jelentősen, az ipar kissé nagyobb mértékben járul hozzá a GDP-növekedéshez. A szolgáltatások stabil húzóerőt jelentenek, a mezőgazdaság pedig idén fékezi a növekedést.

Így nőtt a magyar gazdaság
Még látványosabb az alábbi ábra, ami világosan mutatja, hogy az EU-forrásoktól függő beruházások ciklikussága milyen óriási mértékben változtatja a növekedési hozzájárulást (piros oszlop). Régóta lehetett rá számítani, és most már a számokban is megjelenik, hogy az export-import egyenleg összességében a növekedést visszafogó hatású. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy az export nem járulna hozzá a növekedéshez, csupán azt jelenti, hogy az exportbővülés hatását ellensúlyozza a belső motorok (fogyasztás, beruházás) növekvő importigénye.

Így nőtt a magyar gazdaság
A második negyedévre vonatkozóan még egy óvatos megállapítást tehetünk a növekedés szerkezetét illetően. Az első negyedév igen robusztus növekedése mögött az állt, hogy az EU-források újbóli felfutásából következő növekedési erő mellé a magánszektor (ipar, magánberuházások) növekvő aktivitása is csatlakozott. Érzésünk szerint a második negyedévben ez utóbbi kissé lanyhulhatott, és sokkal inkább "EU-forrásfüggő" lett a növekedés szerkezete. Az, hogy az éves átlagos GDP-növekedés 2017-ben 4% felett vagy alatt lesz-e, alapvetően azon múlik, hogy ez a jelenség ideiglenesnek, vagy tartósnak mutatkozik-e.

Végezetül még egy érdekességre hívjuk fel a figyelmet. A beruházások idei dinamikus növekedése még mindig nem elegendő arra, hogy az utóbbi egy év beruházási rátája (a GDP-arányos beruházás) elérje a 20%-ot. Ennek a mutatónak a következő években mindenképpen tovább kellene emelkednie, hiszen 24-25%-os mutató mellett beszélhetünk tartós és fenntartható felzárkózási pályáról.

Így nőtt a magyar gazdaság

A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót is közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért az összehasonlítást is megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs is értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ez a mutató is rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
izernorbert0922