10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Gazdaság

10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz

A World Trade Center katasztrófájának 16. évfordulója után újra lendületbe jöttek a konteósok; vannak, akik szerint a történelem egyik legbrutálisabb terrortámadását a Bush-kormány vitte véghez, míg mások szerint egyszerű biztosítási csalás történt, de egyesek szerint egy űrlény követte el a szörnyű merényletet. Bár őrültségnek hangoznak az ilyen és hasonló kijelentések, volt már számos olyan első látásra hihetetlen összeesküvés-elmélet, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban megtörtént (bár ezek eleve sokkal reálisabbak voltak, mint például egy földönkívüli-támadás). Összeszedtünk tíz valódi összeesküvést.

1 2 3

10-8.

10. A hazugság, ami kirobbantotta a második világháborút10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
A glewitzi rádiótorony ma. Kép: Shutterstock
1939. szeptember 1-jén megtámadta a náci Németország Lengyelországot, amellyel hivatalosan is kezdetét vette a második világháború. Az invázió casus bellije az úgynevezett "Gleiwitz-incidens" volt: "lengyel katonák" elfoglalták a gleiwitzi (ma Gliwice) rádióállomást és német-ellenes üzeneteket kezdtek el sugározni rajta. Az incidens után holttesteket is találtak a helyszínen.

Bár eleve szkeptikus volt a nemzetközi sajtó a németek állításainak hitelességével kapcsolatosan, a háború után vallomást tett az akciót vezető SS-őrnagy, Alfred Naujocks, aki beismerte, hogy a hadművelet megrendezett volt és lengyel egyenruhába öltözött náci katonák "támadták meg" a rádióállomást. A holttestek koncentrációs táborokba zárt emberek földi maradványai voltak.

9. Nácik szervezték az első Holdra szállást10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Wernher von Braun találmánya, a Saturn V, rajta az Apollo-11-gyel. Kép: Shutterstock
A második világháború után az Egyesült Államok és a Szovjetunió öldöklő versenybe kezdett a színfalak mögött, hogy titokban melyikük tud több náci mérnököt összeszedni, akik a fegyver-, gyógyszer-, és rakétaprogramjaikban részt tudnak venni.

Az amerikaiak külön testületet hoztak létre, az OSS (a CIA elődje) fennhatósága alatt: a Joint Intelligence Objectives Agency - a Gemkapocs-hadművelet keretein belül - több mint 1600 náci tudóst menekített az Egyesült Államokba és állított a kormány szolgálatába. Mindezt annak ellenére, hogy többen közülük magas rangú náci párttagok és háborús bűnösök voltak. Közben a szovjet NKVD 2000 német tudóst rabolt el és állított szolgálatába az Oszoaviakim-hadművelet keretein belül.

Wernher von Braun SS-őrnagy és csapata, akik a világ első ballisztikus rakétáját, a V-2-est fejlesztették (ezekkel egyes szövetséges országokat egészen a háború végéig bombáztak), kulcsfontosságú részét képviselték a NASA űrprogramjának: nekik köszönhető többek közt az első amerikai műhold és az első sikeres Holdra szállás is.

8. Egy közel-keleti kormány megbuktatása az olajért10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Kép: Wikimedia Commons
1953-ban forradalom söpört végig Iránon, amely megbuktatta a demokratikusan megválasztott Mohamed Mosszadeget és kormányát, majd Mohammad Reza Pahlavi saht juttatta hatalomra.

A forradalom hatvanadik évfordulóján a CIA hivatalosan is elismerte, hogy ők álltak a puccs mögött, a brit titkosszolgálattal karöltve. Az akciót a britek kezdeményezték, amiért a Mosszadeg-kormány államosítani akarta Irán olajmezőit, amely veszélyeztette a brit Anglo-Persian Oil Company üzleti érdekeit. Az amerikaiak azért álltak kötélnek, mert sikerült azzal meggyőzni őket, hogy a Mosszadeg-kormány hatalmon maradása a kommunisták térnyerését szolgálná.

Az Egyesült Államok titkosszolgálata egyébként a hidegháború alatt számos másik puccsot és forradalmat is támogatott, többek közt Guatemalában, Dominikában, Chilében és Nicaraguában is.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1132938888