10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Gazdaság

10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz

A World Trade Center katasztrófájának 16. évfordulója után újra lendületbe jöttek a konteósok; vannak, akik szerint a történelem egyik legbrutálisabb terrortámadását a Bush-kormány vitte véghez, míg mások szerint egyszerű biztosítási csalás történt, de egyesek szerint egy űrlény követte el a szörnyű merényletet. Bár őrültségnek hangoznak az ilyen és hasonló kijelentések, volt már számos olyan első látásra hihetetlen összeesküvés-elmélet, amelyről bebizonyosodott, hogy valóban megtörtént (bár ezek eleve sokkal reálisabbak voltak, mint például egy földönkívüli-támadás). Összeszedtünk tíz valódi összeesküvést.

1 2 3

10-8.

10. A hazugság, ami kirobbantotta a második világháborút10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
A glewitzi rádiótorony ma. Kép: Shutterstock
1939. szeptember 1-jén megtámadta a náci Németország Lengyelországot, amellyel hivatalosan is kezdetét vette a második világháború. Az invázió casus bellije az úgynevezett "Gleiwitz-incidens" volt: "lengyel katonák" elfoglalták a gleiwitzi (ma Gliwice) rádióállomást és német-ellenes üzeneteket kezdtek el sugározni rajta. Az incidens után holttesteket is találtak a helyszínen.

Bár eleve szkeptikus volt a nemzetközi sajtó a németek állításainak hitelességével kapcsolatosan, a háború után vallomást tett az akciót vezető SS-őrnagy, Alfred Naujocks, aki beismerte, hogy a hadművelet megrendezett volt és lengyel egyenruhába öltözött náci katonák "támadták meg" a rádióállomást. A holttestek koncentrációs táborokba zárt emberek földi maradványai voltak.

9. Nácik szervezték az első Holdra szállást10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Wernher von Braun találmánya, a Saturn V, rajta az Apollo-11-gyel. Kép: Shutterstock
A második világháború után az Egyesült Államok és a Szovjetunió öldöklő versenybe kezdett a színfalak mögött, hogy titokban melyikük tud több náci mérnököt összeszedni, akik a fegyver-, gyógyszer-, és rakétaprogramjaikban részt tudnak venni.

Az amerikaiak külön testületet hoztak létre, az OSS (a CIA elődje) fennhatósága alatt: a Joint Intelligence Objectives Agency - a Gemkapocs-hadművelet keretein belül - több mint 1600 náci tudóst menekített az Egyesült Államokba és állított a kormány szolgálatába. Mindezt annak ellenére, hogy többen közülük magas rangú náci párttagok és háborús bűnösök voltak. Közben a szovjet NKVD 2000 német tudóst rabolt el és állított szolgálatába az Oszoaviakim-hadművelet keretein belül.

Wernher von Braun SS-őrnagy és csapata, akik a világ első ballisztikus rakétáját, a V-2-est fejlesztették (ezekkel egyes szövetséges országokat egészen a háború végéig bombáztak), kulcsfontosságú részét képviselték a NASA űrprogramjának: nekik köszönhető többek közt az első amerikai műhold és az első sikeres Holdra szállás is.

8. Egy közel-keleti kormány megbuktatása az olajért10 őrült összeesküvés-elmélet, amiről kiderült, hogy mind igaz
Kép: Wikimedia Commons
1953-ban forradalom söpört végig Iránon, amely megbuktatta a demokratikusan megválasztott Mohamed Mosszadeget és kormányát, majd Mohammad Reza Pahlavi saht juttatta hatalomra.

A forradalom hatvanadik évfordulóján a CIA hivatalosan is elismerte, hogy ők álltak a puccs mögött, a brit titkosszolgálattal karöltve. Az akciót a britek kezdeményezték, amiért a Mosszadeg-kormány államosítani akarta Irán olajmezőit, amely veszélyeztette a brit Anglo-Persian Oil Company üzleti érdekeit. Az amerikaiak azért álltak kötélnek, mert sikerült azzal meggyőzni őket, hogy a Mosszadeg-kormány hatalmon maradása a kommunisták térnyerését szolgálná.

Az Egyesült Államok titkosszolgálata egyébként a hidegháború alatt számos másik puccsot és forradalmat is támogatott, többek közt Guatemalában, Dominikában, Chilében és Nicaraguában is.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice