Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank
Gazdaság

Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank

A jegybank kitart amellett , hogy tartósan alacsony lesz az infláció Magyarországon, ezért további lazító lépéseket vár tőle a piac. Hosszú hónapok után újra igazi izgalmakat hozhat a monetáris tanács keddi ülése. Összeszedtük, mit is léphet az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról ad elő Nagy Márton alelnök a Budapest Economic Forum 2017 rendezvényünkön.

1 2 3

Eddig nyugi volt, mi ez az egész?.
A (hivatalosan) irányadó kamathoz tavaly májusban, az egynapos hitelkamathoz pedig novemberben nyúlt utoljára a Magyar Nemzeti Bank, azóta a monetáris politika tulajdonképpen unalomba fulladt. A jegybank hónapról hónapra hangsúlyozta, hogy a stabilitás jegyében nem kíván hozzányúlni az alapkamathoz, a nem konvencionális eszközeivel pedig kiszámítható módon tartotta alacsony szinten a piaci kamatokat. A befektetők ebben az időszakban sokáig csak azt találgatták, hogy a várhatóan emelkedő infláció hatására mikor és hogyan kezdi majd el az extrém laza politikájának szigorítását a monetáris tanács. Éppen ezért egy ideig természetesnek tűnt az is, hogy a nyár a forint töretlen erősödéséről szóljon, elvégre a jegybanknak úgy sincs árfolyamcélja, és ha ezzel kicsit féken lehet tartani a talán hamarosan meginduló inflációt, annál jobb.

Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank
Augusztus végére azért már a piac is érezte, hogy a jegybank be fog sokallni a forint erősödésétől. A monetáris tanácsülés rendes közleménye még nem volt egyértelmű, de két napra rá egy erőteljes verbális intervenció világossá tette, a jegybank nem tolerálja tovább a monetáris kondíciók szigorodását, és fel fog lépni ellene. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az általános kamatszintből illetve a forintárfolyamból előálló monetáris kondíciók a nyár folyamán nem csak azért szigorodtak, mert az euróval szemben bő 3%-os erősödést mutatott a kurzus. Az euró ugyanis ugyanezen időszak alatt szintén sokat erősödött, így aztán a forint például a dollárral szemben 13%-ot izmosodott. Vagyis az effektív árfolyam érdemben feljebb került.

Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank
Ilyen körülmények között a jegybank nem egyszerűen a tovább szigorodó monetáris kondíciókat kívánja elkerülni, hanem kifejezetten lazítást szeretne elérni.

Jó jó, de mi az alapvető oka annak, hogy a jegybank tartósan ennyire laza monetáris politikát akar folytatni?

Korábban már többször írtunk az MNB hármas célrendszeréről, ami szerint az inflációs kilátások, a gazdasági élénkítés szándéka, illetve a nyereségességi szempontok is a "gyenge forint - alacsony kamat" kombináció mellett szólnak. Most a helyzet annyiban egyszerűbb, hogy elegendő az inflációs helyzetet megérteni ahhoz, hogy lássuk, mi mozgatja a jegybankot.

Egyszerűen arról van szó, hogy nincs infláció és az MNB szakértői komolyan úgy gondolják, hogy még sokáig nem is lesz. Hiába a gyors béremelkedés, az erős belső kereslet, a külső dezinflációs környezet olyan erővel fogja az árakat, hogy a 3%-os inflációs cél jelentős túllövése nem forog veszélyben. Az MNB szakértői legutóbb éppen itt a Portfolio oldalain érveltek amellett, hogy még az infláció mérsékelt emelkedését sem a trendfolyamat, hanem két egyedi sokkhatás (dohány, tej) magyarázza, ezek kiszűrésével pedig alig látszik növekedés a maginflációs mutatóban.( Ráadásul a jegybankot segítheti, ha jövőre további szelektív áfa- és/vagy rezsicsökkentés jön.)

Nagy dobásra készülhet a Magyar Nemzeti Bank
Így érkezünk hát el a keddi kamatdöntésig, ami valószínűleg nem azért lesz érdekes, mert a háromhavonta esedékes Inflációs jelentés többletinformációit is megkapjuk, hanem mert a monetáris politika újra beveti az eszközeit.

Hogy ezt mennyire komolyan veszi a piac, jól mutatja, hogy a forint már gyengülésnek indult, az állampapír-piaci hozamok pedig óriási kereslet mellett történelmi mélypontokra süllyedtek.

De mit is csinálhat a jegybank kedden?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
szijjarto1119