Mire lesz elég a jegybank újabb lazítása?
Gazdaság

Mire lesz elég a jegybank újabb lazítása?

Hosszú hónapok után újra lazítani volt kénytelen a jegybank, hogy megakadályozza a forint nemkívánatos erősödését. A célját elérte, de vajon meddig lehet visszatartani a spekulánsokat?
Azt csinálta a jegybank a tegnapi, nagy várakozással övezett kamatdöntő ülésén, amit előre megígért. Jó néhány hónapja annak, hogy Nagy Márton MNB-alelnök úgy fogalmazott: a jegybank nem-konvencionális eszköztára felállt, és mostantól ezt fogja működtetni. Ennek megfelelően az MNB tegnap lejjebb húzta a kamatfolyosó alját, tovább szűkítette a 3 hónapos betételhelyezési lehetőséget, és ígéretet tett az fx-swap ügyeletek még vonzóbbá tételére.Bár sokan vártak a jegybanktól "nagyobb durranást", az eszköztárat nem alakította át, merész húzással nem állt elő. "Lazítás, de nem egy bazooka (még)" - így értékelte a helyzetet a Morgan Stanley elemzője.

És ezen a "még"-en érdemes egy kicsit elgondolkozni. Két kérdés adódik.
  • Miért elégedett meg a jegybank a felfokozott piaci várakozásokhoz képest visszafogott lépésekkel?
  • Tud-e a jegybank nagyobbat dobni, ha szükséges?

  • A jegybank puhább lépéseinek egyik oka az lehetett, hogy előtte a piac csaknem egy hónapon keresztül alkalmazkodott a verbális intervencióhoz. A forint árfolyamában érdemi korrekció ment végbe, a hozamok pedig látványosan estek. Vagyis mire a jegybank a döntési ponthoz ért, a helyzet sok szempontból kedvezőbb lett a számára. A rövid lejáratú állampapírpiacra fedezetlenül érkező külföldi spekulánsok meg lettek zabolázva, és a forint árfolyama (rövid távon) stabilizálódni látszik. Tehát úgy tűnik, az MNB a visszafogott lépésekkel nem húzta magára a spekulánsokat. Persze az a következő napokban fog eldőlni, hogy az új lépések képesek-e hatni a piaci kamatokra.
  • Érdekesebb a második kérdés. A tegnapi döntésen érződik a "spórolás": a kis lépésekből kommunikációs eszközökkel próbálja meg az MNB a maximális hatást kipréselni. A döntés utáni elemzői háttérbeszélgetésen a jegybanki szakértők szinte bele akarták szuggerálni a szereplőkbe, hogy a hozamok az új intézkedések hatására tovább kell, hogy csökkenjenek.

Ugyanakkor a rövid hozamokba már előre sok minden beárazódott, ezért nem biztos, hogy további nagy hatást érdemes várni. Ez azonban nem is igazán érdekli a jegybankot. A hozamok köszönik szépen, jól elvannak, a forint árfolyama - amiről a monetáris politika természetesen sosem beszél - sokkal érdekesebb. Az igazi kérdés ugyanis az, hogy a jegybank meg tudja-e akadályozni, hogy a reálgazdasági fundamentumoknál jóval gyengébb forint erősödjön. Innen nézve ez bizony a "cseh csapda" legeleje.

Csehország mintája azt mutatja, hogy ha a befektetők a fejükbe veszik, hogy a fizetőeszköz helye jóval erősebb szinten van, akkor a mai globális kamatkörnyezetben nincs olyan laza hazai monetáris politika, ami az árfolyamot meg tudná fogni. Egyelőre a jegybank sikeresen meg tudja mutatni, hogy van még elég muníciója megakadályozni a forinterősödést, és ez el tudja ijeszteni az időről időre meginduló spekulánsokat. De az év végével a három hónapos betétből való kiszorítás eszköze eltűnik, az fx swap eszköze kevésbé tűnik hatékonynak, a kamatokat pedig nem lehet büntetlenül a negatív tartományba süllyeszteni. Vagyis a jegybanki eszköztár egyáltalán nem végtelen mélységű.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni? Az MNB fogadkozik, hogy már dolgozik olyan új lazító eszközön, ami a hosszú hozamokat is lejjebb szorítja. Ez önmagában is óvatossá teheti a befektetőket, hiszen az MNB kreativitásból már bizonyított. Azért van egy olyan érzésünk, hogy a jegybank is szeretné, ha sosem derülne ki, van-e még valami a kezében.

Ehhez pedig egy feladatot kell teljesíteni: ki kell húzni addig, amíg az Európai Központi Bank elkezdi a szigorítást, és a magyar monetáris kondíciók relatíve még lazábbnak tudnak tűnni.
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
panel_ingyenpenz_otthon melege1500