Négy tényező, ami meghatározza az egészségügy jövőjét
Gazdaság

Négy tényező, ami meghatározza az egészségügy jövőjét

Portfolio
Drámai és alapvető változások mennek végbe az egészségügyi szektorban, amihez mind a szolgáltatóknak, a betegeknek és a finanszírozóknak is alkalmazkodniuk kell. Világszinten a költségek emelkedésébe mutatnak a tényezők, ami válaszlépéseket kényszerít ki a szereplőkből: a szolgáltatók oldalán konszolidáció jellemző világszerte, miközben egyre több érv szól az értékalapú ellátás mellett - vetíti előre globális egészségügyi anyagában a Deloitte.


Végső soron a költségekről szól minden az egészségügyben: az újabbnál újabb technológiák kifejlesztése egyre drágább, a kormányzatok küzdenek, hogy lépést tartsanak a finanszírozási oldalon, a demográfiai folyamatok is meghatározzák a költségeket és az egyének is egyre tudatosabbak. A Deloitte globális csapata emiatt 2016-os jelentésében összegyűjtötte és csoportosította, melyek azok az egyedi tényezők, amelyek meghatározóak a globális egészségügyi szektor jövője szempontjából.

Így néz ki ez egyetlen ábrán:Négy tényező, ami meghatározza az egészségügy jövőjét
Forrás: Deloitte 2016 Global health care outlook

A felaprózódás vége

Az egészségügyi ellátói szektor a tradicionális, szétaprózott irányból a konszolidáció felé mozdul. Néhány országban az egyre jobban emelkedő költségek és az egyre erősebb verseny a "nagyobb jobb" koncepció térnyerését segíti elő. Az önálló kórházak egyesülnek egymással és a független orvosi csoportokkal szövetkezve nagyobb egészségügyi ellátó rendszereket alakítanak ki, amivel kiaknázzák a méretgazdaságosság előnyeit és szélesebb szolgáltatást tudnak nyújtani, amivel megfelelnek a gazdasági és szabályozói követelményeknek. Egyre jellemzőbb a kockázatmegosztó rendszerek felépítése. Emellett a kormányzatok egészségügyért felelős szervei is új modellek kialakítására törekednek.

A népesség egészségügyi állapota

Az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek és annak finanszírozóinak minél több információra van szüksége a népesség igényeiről, egészségügyi állapotáról, a legfontosabb kockázatokról. Emellett mérniük kell az ellátás folyamatának eredményességét is.


Négy tényező, ami meghatározza az egészségügy jövőjét

Érték alapú ellátás

A szabályozási és piaci változások lebontják a normál üzletmenetet ebben a szektorban is, mivel egyre inkább teret kapnak az értékalapú megközelítések az egészségügyben is. A klasszikus díj ellenébeni szolgáltatásnyújtás arra ösztönzi az egészségügyi ellátórendszer szolgáltatóit, hogy minél jobban növeljék szolgáltatásaik volumenét tekintet nélkül a költségekre. Habár a szolgáltatóknak azt a célt is ki kellene elégíteniük, hogy javítják az egészségügyi mutatókat, a régi modell erre nem képes. Ezért terjed egyre jobban az érték alapú egészségügyi ellátás, ami ösztönzi a minőségjavítást.

Hatékony és méltányos ellátás

A költségek folyamatos emelkedése és a betegek növekvő száma mellett a szolgáltatók rá vannak kényszerítve az egyre hatékonyabb működésre. Az érintett szereplők (szolgáltató, finanszírozó, beteg) együttműködésével, az egészségügyi kiadások kontrolljával, az ellátás változatosságának csökkentésével, a költséghatékony technológiaalkalmazással, és a fogyasztók tudatosabbá válásával tovább fejleszthető az ellátórendszer.

Ahogyan az a fenti ábráról is leolvasható, az egészségügyet meghatározó tényezőket további 5 csoportba sorolták a szakértők, és ezen belül azonosítottak további folyamatokat:
  • Pénzügyi aspektus: kormányzati költekezés, egészségügyi reformtörekvések, alternatív pénzügyi/üzleti modellek, állami és magánszektor együttműködése.
  • Innováció: orvostudományi előrelépések, digitalizáció az egészségügyben, adatelemzés.
  • Szabályozás: beteg- és termékbiztonság, kiberbiztonsági kérdések, csalás és visszaélés elleni harc.
  • Működés: infrastruktúra üzemeltetés-fejlesztés, pazarlás, alternatív szolgáltatások, felvásárlás és egyesülés.
  • Demográfia: öregedő népesség, krónikus betegségek, fertőző betegségek, hozzáférés az ellátáshoz, fogyasztói elkötelezettség.


BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas