Előfizetői tartalom

Az utolsó pillanatban rezeltek be a katalánok, de még csak most kezdődik az igazi harc

Kedd este a katalán elnök szinte mindenkit meglepett azzal, hogy nem kiáltotta ki egyoldalúan a tartomány függetlenségét. Ebben szerepe lehetett egyrészt a nemzetközi elutasításnak, másrészt pedig a várhatóan negatív gazdasági következményeknek. Ezzel most Madrid térfelén pattog a labda, hiszen a katalánok megtették az első gesztust a maguk részéről. Az első kérdés az lesz, hogy hajlandók-e bármiről is érdemben tárgyalni, utána pedig fontos lesz, hogy hajlandók lesznek-e ők is legalább minimális engedményt tenni.

Most akkor mi ez az egész katalán balhé?Katalóniában október elsején tartottak népszavazást arról, hogy a tartomány elszakadjon Spanyolországtól és kikiáltsa a függetlenségét. A végeredmény szerint 42%-os részvétel mellett a szavazók kilencven százaléka voksolt a függetlenségre. A madridi kormány azonban már a népszavazás jogosságát sem ismerte el, szerintük "nem történt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés