Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haz
Gazdaság

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza

Magyarországról több százezren vándoroltak el uniós csatlakozásunk óta, a régiót azonban ennél is érzékenyebb veszteség érte: a hivatalos adatokból úgy számoljuk, hogy az öt legnépszerűbbnek tekinthető célországban több mint 3,7 millió kelet-európai élhet, a legtöbben Lengyelországból vándoroltak ki. A valós szám azonban ennél is magasabb lehet, becslések szerint csak Romániából több mint 3 millióan vándorolhattak el. Nem véletlen, hogy az egész régió egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, viszont mi még ebből a szempontból is kilógunk a sorból.

A kivándorlással kapcsolatos cikksorozatunk korábbi részeit az alábbi linkeken érhetik el: Első rész: Ide vezetett a tömeges kivándorlás: több magyar lépett le, mint gondoltuk Második rész: Megmutatjuk, miért tragédia a kivándorlás Magyarországnak Harmadik rész: Sok munka, sok adó: így élnek a londoni magyarok Negyedik rész: Egyre többen hagyják itt Magyarországot, akiknek a jövőt kellene építeni

Vándorol a régió

Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy számításaink szerint mintegy 600 ezer magyar élhet jelenleg külföldön az Európai Unióban, ráadásul éppen az a korosztály megy el elsősorban, mely demográfiailag és munkaerőpiaci szempontból is a legtermékenyebbnek tekinthető. Ez azonban nem csak magyar probléma, hasonlóan van a régió többi országában is. A különböző felmérések szerint akár ötmillió közelében is lehet azoknak száma, akik az elmúlt másfél évtizedben Nyugat-Európába mentek munkát vállalni.

Mostani cikkünkben az öt magyar szempontból legnépszerűbb célországot (Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Svédország és Írország) vizsgáltuk meg, melyekben a hivatalos adatok szerint több mint 3,7 millióan élnek a régió országaiból (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia). Ebből a legnagyobb számban, majdnem kétmillióan a lengyelek vannak, de rohamtempóban zárkóznak fel a románok, akiknek a 2007-es csatlakozásuk miatt három év hátrányuk van, de már több mint egymillióan élnek a fenti öt országban. Az alábbi ábra jól mutatja a lengyelek dominanciáját:

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
Érdemes azonban a kivándorlás dinamikáját alaposabban is szemügyre venni a néhány kiemelt célországban. A lengyelek legnagyobb célországa például szintén az Egyesült Királyság, de az elvándorlás nem volt egyenletes az utóbbi 13 évben. Több olyan időszak is volt, amikor szinte stagnált a szigetországban élő lengyelek száma, majd az utóbbi években megint emelkedni kezdett.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
Természetesen ez nem minden országban volt ugyanígy, a románok például a későbbi csatlakozás miatt később is indultak el, csak 2012-ben ért el a százezer főt az Egyesült Királyságban élők száma, majd azt követően négy év alatt a háromszorosára emelkedett. A magyar adat kapcsán meg kell említeni, hogy cikksorozatunk első részében már említettük: a hivatalos statisztika több ok miatt is félrevezető lehet, becsléseink szerint a brit statisztikai hivatal 91 ezres adatával szemben akár 250 ezer is lehet a valós szám.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
Hasonló a helyzet Németország esetében is, ahol 1,6 millióan élnek a vizsgált öt régiós országból, a legtöbben szintén lengyelek és románok vannak.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
Persze az abszolút számok nem minden esetben mutatják a teljes képet, érdemes ezért a lakosság arányában is megvizsgálni a kivándorlást a legnagyobb célországokba:

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
Látszik, hogy a románok népességarányos kivándorlása mostanra elérte a lengyelekét annak ellenére, hogy később csatlakoztak. Ha pedig hozzátesszük, hogy kulturális okok miatt a románok körében a fent vizsgált öt fő fogadó országon kívül Olaszország és Spanyolország is kiemelkedően népszerű, akkor mostanra nem túlzás kijelenteni, hogy több román vándorolt ki Nyugat-Európába, mint lengyel, arányaiban pedig ez még nagyobb számot jelent a kisebb lakosságszám miatt.

Annak pedig elsősorban társadalmi okai lehetnek, hogy a 2004-ben csatlakozott visegrádi négyek közül a lengyelek vállaltak a legnagyobb arányban munkát az EU-ban. Korábban is azt tapasztalták a szociológusok, hogy a lengyelek a legmobilabbak a négy ország állampolgára között, és a történelmi tapasztalatok is ezt mutatják, hiszen például a második világháború után is tömegesen vándoroltak ki. Érdekesebb a csehek feltűnő immobilitása, aminek több oka is lehet: egyrészt az életszínvonal náluk a legmagasabb a régióban, másrészt kulturálisan is azt tapasztaljuk, hogy a cseheknek a legnagyobb az elutasítottságuk az EU-val és az euró bevezetésével kapcsolatban.

Lehet a szám sokkal magasabb

Ahogy a külföldi magyarokra vonatkozó hivatalos adatoknál láthattuk, egyáltalán nem biztos, hogy ezek a statisztikák minden ország esetében pontos képet mutatnak. Lengyelországban például a hivatalos statisztika 2011-ben 2,2 milliós elvándorlásról beszélt, miközben a helyi sajtóban 2,6-2,7 milliós számot tartottak reálisnak.

A régiós elvándorlásról egyébként összességében is megállapítható, ami Magyarország esetében: jellemzően a munkaképes korú, családot alapító emberek mentek el. A lengyelek például úgy becsülik, hogy 2015 végéig a munkaképes korú lakosságuk 12%-a ment el csak az Egyesült Királyságba, hogy ott dolgozzon.

Romániában összesen mintegy 8 millióra teszik a külföldön élők számát, ebből egy 2013-as kormányzati nyilatkozat szerint 2,7-3,5 millióan lehetnek Nyugat-Európában. Vagyis az általunk említett egymilliós szám csak töredéke a teljes képnek. 2016-os adatok szerint Olaszországban több mint 1,15 millió, Spanyolországban pedig több mint 684 ezer román élhet, csak ezek után jön Németország és az Egyesült Királyság.

Egy lengyelek körében végzett felmérés a kivándorlás motivációira is megpróbált választ adni, valószínűleg ebben sincsenek jelentős különbségek a régión belül. Az elsődleges ok nem meglepő módon gazdasági, ami elsősorban a húszas-harmincas korosztályt érinti. Ez a Nyugat-Európában megkapható magasabb bérekben csapódik le, emellett a válság során Lengyelországban emelkedett a munkanélküliség, ami miatt sok fiatalnak nehézségek okozott az elhelyezkedés. Ezekben a mutatókban azonban az utóbbi közel tíz évben fontos pozitív változások mentek végbe: a bérek emelkedtek, a munkanélküliségi ráta pedig a régió minden országában jelentősen csökkent. Ugyanez megjelenik az egy főre eső GDP összegében is az Unió átlagában. ezek a pozitív változások megjelennek a kivándorlási trendekben is: az utóbbi években egyre többet olvasni arról, hogy megtorpant a kivándorlás üteme. Az alábbi ábra azonban azt mutatja, hogy ebben éppen Magyarország van lemaradva a régióban: 2008 óta egyedül mi teljesítünk kumuláltan az EU-átlag alatt a gazdasági növekedést tekintve.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza

Egyre jobban hiányzik a munkaerő

Az utóbbi bő évtized tömeges kivándorlása miatt a régióban egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Az Európai Bizottság szokásos negyedéves felmérésében egyre több cég számol be arról, hogy a képzett munkaerő hiánya korlátozza a termelését.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza

Jól látszik, hogy Magyarország még ebben a tekintetben is kilóg a sorból, nálunk a feldolgozóipari cégek több mint 80 százaléka számol be arról, hogy nem talál elegendő dolgozót. A régió többi országában ez az arány 30-40 százalék körül van, Romániában pedig a tíz százalékot sem éri el.

Hasonló a helyzet a szolgáltató szektorban is, ahol a Magyarországon tapasztalható 31 százalékos arány lényegesen alacsonyabb a régió többi országában.

Nem csak Magyarország tragédiája a kivándorlás - A szomszédban szinte könyörögnek, hogy térjenek haza
A munkaerőhiány pedig már egyre több vélemény szerint fenyegeti a régiós országok növekedését is, ezért különböző eszközökkel igyekeznek orvosolni a problémát a kormányok. A legkézenfekvőbb lenne a külföldre vándorolt dolgozók hazacsábítása, azonban az eddig sikertelen volt. A lengyel miniszterelnök-helyettes tavaly márciusban már odáig ment, hogy szinte könyörgött honfitársainak, hogy térjenek haza. Mateusz Morawiecki a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nagy nap lesz Lengyelország szempontjából az, amikor hazatérnek a lengyelek külföldről. A politikus azt is elmondta, hogy várakozásai szerint öt-hét éven belül meg tudják majd állítani a kivándorlást, ahogy a bérek nőnek az országban.

Mivel a tömeges visszaáramlás még nem indult el, ezért a lengyelek az utóbbi években nagyjából egymillió ukrán vendégmunkást hívtak be az országba. Hasonlóval Magyarország is próbálkozott, csak sokkal kisebb méretekben, a kormány többször elmondta, hogy üdvözölné a munkaerő beáramlását a keleti szomszédunktól.

Becslések szerint az ukrán munkavállalók Lengyelországban is csak öt évvel odázzák el a problémát, amit a társadalom elöregedése jelent, végső megoldást ez sem jelent. A lengyel munkaadói és munkavállalói szövetség szerint a következő húsz évben ötmillió új munkavállalóra van szüksége az országnak ahhoz, hogy a jelenlegi növekedési ütemet fenn tudja tartani. Az adatok alapján pedig ennek jelentős részét lehetne pótolni a külföldön dolgozó lengyelekkel, ha sikerülne őket rábírni a hazatérésre.

A címlapkép forrása: Justin Tallis/AFP
GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
SZG_9276
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-172781953federalreserve