Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Gazdaság

Agyonnyomnak minket a magyar adók?

A régiós országokét meghaladó GDP-arányos adóterheléssel szembesülünk Magyarországon és az elmúlt évek adócsökkentései ellenére emelkedik az adócentralizáció mértéke idehaza. A kormány nagyon igyekszik a további csökkentés érdekében, azonban van egy komoly akadály az útjában.

Csúcson az adóterhelés a világban

Sorozatban már a hetedik évben emelkedett az OECD-országok átlagos adócentralizációs mutatója, vagyis az adóbevételek GDP-arányos szintje. A szervezet évente megjelenő kiadványa szerint a 2016-ban mért 34,3%-os érték az eddigi legmagasabb érték (1965 óta állnak rendelkezésre adatok).

Az adócentralizáció növekedését a 33 ország közül 20 esetében figyelték meg a szakértők. Ezekben az országokban az adóbevételek növekedési üteme meghaladta a GDP növekedési ütemét. A legnagyobb bővülést Görögország esetében jegyezték fel (itt a GDP zsugorodása játszott fontos szerepet), a személyi jövedelemadó és a szolgáltatások után fizetett adók növekedésének köszönhetően. 13 ország esetében csökkent az adócentralizáció mértéke, a legnagyobb mértékben Ausztria és Új-Zéland esetében. A legalacsonyabb adócentralizációt Mexikóban mérték (17,2%), míg Dániában volt a legmagasabb az elvonás mértéke (45,9%).

Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Ha hosszabb távon vizsgáljuk az adócentralizáció mértékének változását, akkor az látható, hogy 18 ország esetében volt növekedés 2007-hez képest, a legnagyobb növekedést ebben a tekintetben Görögország és Mexikó produkálta.

Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Az adócentralizáció mértékének változása 2015-16 és 2007-16 között.

Hol áll Magyarország?

A magyarországi adócentralizáció mértéke az OECD-átlag felett, 39,4% volt a 2016-os előzetes adatok szerint, ami mérsékelt növekedés a 2015-ös 39%-os szintről. 2007-hez viszonyítva stagnált a mutató.

Az OECD-tagállamok között a magyar adat a nyolcadik helyre volt elég. A magyar általános adóterhelés a svédnél ugyan alacsonyabb, azonban a norvégokét épp meghaladja. Jól látható az is az alábbi grafikonról, hogy Magyarország valódi versenytársaihoz, a régiós gazdaságokhoz képest lényegesen erőteljesebben adóztat, ha csak az adócentralizáció mértékét nézzük.

A térség országai közül messze a magyar adócentralizáció a legmagasabb, közel 5 százalékponttal haladja meg az észt adatot.Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Az adóbevételek struktúrájára is rendelkezésre állnak adatok az OECD-nél, igaz ezek a 2015-ös számok. A szervezet szakértői egyetlen grafikonon ábrázolták az országokat, ám a jobb szemléltetés érdekében három csoportba sorolták őket.
  • Az első csoportba sorolhatók azok az államok, amelyek elsősorban a személyi és társasági jövedelmek megadóztatására építenek.
  • A második csoportban lévő országok elsősorban a tb-járulékokból élnek meg.
  • A harmadik csoport országai pedig a forgalmi típusú adóbevételekre alapoznak. Nem meglepő módon ide tartozik Magyarország is.


Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Az adóbevételek struktúrája a 2015-ös adatok alapján (a teljes adóbevétel százalékában).
Ha 1965-től kezdődően figyeljük meg az adóstruktúrák változását, érdekes trendekre lehetünk figyelmesek. A leglátványosabb folyamat a hozzáadott érték alapú (áfa típusú) bevételek arányának növekedése.

Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Az adóstruktúra alakulása 1965 és 2015 között.


Agyonnyomnak minket a magyar adók?
A fogyasztás típusú adóbevételek aránya az összes adóbevétel arányában.

Szép magyar tervek

Az adócentralizáció esetében megfigyelt emelkedő trend ellentétes az adócsökkentés politikáját hirdető kormányzati célokkal. A legutóbbi konvergencia program szerint jövőre a kormány 37,5%-ra szeretné leszorítani az adócentralizációt, majd a 2018-2021 közötti időszakban további 2 százalékpontot szeretne faragni.

Agyonnyomnak minket a magyar adók?

Izer Norbert, az NGM helyettes államtitkára előadásaiban rendszeresen hangsúlyozza az adóelvonás mértékének csökkentését. Lentebb is kiemelt ábrája azt mutatja, hogy 2021-re (ha a többi ország adata nem változik) a magyar adócentralizáció régiós léptékűre csökkenhet. A jövő kapcsán pedig mindig hangsúlyozza, hogy a kormány gazdaságpolitikájának egyik fontos iránya az adóterhelés további csökkentése, a munka terheinek csökkentésével a fókuszban (egykulcsos szja, járulékcsökkentés).

A GDP-arányos adóterhelés csökkentése ellen hat azonban a fehérítő hatás: a szürke- és feketegazdaság elleni kormányzati intézkedések (online pénztárgépek, EKÁER, online adatszolgáltatás, POS telepítési program, étel-ital automaták bekötése, elektronizáció terjedése, hatékonyabb NAV) miatt van egy látványos adóbevétel-növekedés. Az ebből fakadó bevételnövekedés és az alapfolyamatokból adódó adóbevételemelkedés nagyobb ütemű, mint a GDP növekedése.

Agyonnyomnak minket a magyar adók?
Forrás: Izer Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának prezentációja.
Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Katona Bence Hiventures
Frankfurti tőzsde
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas