Ez már a tizenharmadik nyugdíjnál is több
Gazdaság

Ez már a tizenharmadik nyugdíjnál is több

Infláció feletti nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíjnál is magasabb beépített többletjuttatás - így foglalható össze a 2018-as év a nyugdíjasok szemszögéből. Van az éremnek azonban egy másik oldala, megmutatjuk.
2017 végén folytatódott a tendencia, melynek során a kormány különös figyelmet fordít az időskorúaknak, és ez lecsapódott a költségvetés kiadási oldalán és a jelek szerint ez a folyamat 2018-ban sem szakad meg, sőt!

2017: csúcsév

Elég csak egy pillantást vetni a nyugellátásokkal összefüggő havi kiadások idősorára (inflációval nem korrigált adatok). A legutolsó rendelkezésre álló adat szerint novemberben 310 milliárd forintot meghaladó összeget fordított az állam erre a célra, ami rekordnak mondható havi összeg. A kiugró érték alapvetően két, már ismert tényezőre vezethető vissza:
  • Novemberben fizette ki a kormány a magasabb infláció miatti visszamenőleges kompenzációt, ami 27 milliárd forint körül lehetett (és ez be is épül a későbbi nyugdíjkifizetésekbe).
  • Emellett ekkor volt esedékes a nyugdíjprémium kifizetése, ami a magas GDP-növekedésből fakad. Erre a költségvetés 24 milliárd forintot irányzott elő.

Tavaly év közben átlagosan havi 260 milliárd forint körül volt a nyugdíjkiadás, így ez a két tétel adódott hozzá összesen közel 50 milliárd forint értékben a novemberi kifizetéshez.

Ez már a tizenharmadik nyugdíjnál is több
Ezen felül nem szabad megfeledkezni a 2016-ban már látott, fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány kiutalásáról sem, azonban ez nem a nyugellátások kiadási soron jelenik meg és a költségvetést az év utolsó hónapjában terhelte.

Vagyis tavaly év végén az időskorúak összesen körülbelül 80 milliárd forintnyi többletjuttatásban részesültek, ez pedig természetesen a fogyasztás növekedésében is lecsapódhatott az év utolsó szakaszában. Nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy átlagosan 28.500 forintnyi többletpénz jutott egy nyugdíjasnak tavaly.

2018: egy csavar

Ha csupán a terveket nézzük és ezeket a törvényi előírásokhoz viszonyítjuk, akkor a nyugdíjasoknak nem lesz rossz évük 2018-ban sem. Idén a költségvetési törvény szerint 3.343 milliárd forintot költ a kormány nyugellátásokra, ami 260 milliárd forintos növekedés lehet a 2017-es évre becsült éves kiadáshoz képest. A növekmény többnyire két okra vezethető vissza:
  • 2017 nyarán a Nemzetgazdasági Minisztérium még 3%-os éves inflációt várt az idei évre, így törvényileg ekkora nyugdíjemelést határoztak meg.
  • A kormány prognózisa szerint 4,3% lehet idén a GDP-növekedés, melynek következtében ezúttal is jár novemberben a nyugdíjprémium. Erre a célra a kormány 32 milliárd forintot irányzott elő.

Az idei év érdekessége továbbá a nyugdíjkiadások tekintetében, hogy december vége óta tudjuk: az NGM hivatalosan is felülvizsgálta inflációs prognózisát és az eredeti 3%-os átlagos pénzromlási ütem helyett már csak 2,5%-ot vár. Ez egyébként már közelebb van a piaci várakozásokhoz is (ezek 2,5-2,8% között szóródnak) és megegyezik a Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzésével (amit a tavaly decemberi inflációs jelentésben közölt). Közben viszont a nyugdíjak januártól 3%-kal emelkedtek és ez marad is így.

Vagyis 2018-ban is előáll az elmúlt pár évben már megfigyelt helyzet: reálértelemben a nyugdíjasok jól járnak.

Korábbi kimutatásunk szerint 2010 és 2016 között a kormány rendre olyan mértékben felülbecsülte az inflációt, hogy hat év leforgása alatt a "többlet" nyugdíjemelések miatt beépített egy kvázi 13. havi nyugdíj összegű emelést a rendszerbe. 2017-ben az így szerzett előny nem növekedett tovább, viszont

2018-ban a nyugdíjemelésnél mérsékeltebb infláció miatt tovább növekedhet a nyugdíjak reálértéke, és 2018 után előállhat a helyzet, hogy kumuláltan a 13. havi nyugdíjnál nagyobb pluszt kapnak az időskorúak (nyolc év alatt halmozottan, ám ez benne marad a rendszerben).

Ezzel nem azt állítjuk, hogy a nyugdíjasok el lennének kényeztetve (elég csak ha az elmúlt évek és a következő években várható reálbér-emelkedések ütemét figyelni és a korábbi svájci indexálásra gondolni), azonban jól látható, hogy a kormány maximálisan kihasználja a törvény adta lehetőségeket, sőt, igyekszik az előírtnál is nagyobb mértékű juttatásokat adni a nyugdíjasoknak. Abban is biztosak lehetünk, hogy a kormány 2016 és 2017 után 2018-ban is ad a nyugdíjasoknak Erzsébet-utalványt annak érdekében, hogy relatív pozíciójuk ne romoljon látványosan az aktív dolgozókkal szemben (és a kormány GDP-növekedési előrejelzése alapján a prémium is járhat 2018 után is). Az is borítékolható, hogy az idén áprilisi parlamenti választásokhoz közeledve a nyugdíjkiadásokkal kapcsolatos kommunikáció felerősödik a kormánypártok oldalán. Ebben a tekintetben is izgalmas hónapok várhatók.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
új lakás, zöld