Afrika alá süllyedtünk? Az NGM szerint Soros van a háttérben
Gazdaság

Afrika alá süllyedtünk? Az NGM szerint Soros van a háttérben

"A Soros-hálózat újabb listával akarja lejáratni Magyarországot" - érkezett a sajtóközlemény hétfő este a Portfolio szerkesztőségéhez is és elsőre azt hihetnénk, hogy a kormány megint a menekültügyet, vagy a civil szervezeteket vette elő, de nem. Ezt a "szakmai" reakciót a költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium adta ki a hétfőn nyilvánosságra hozott költségvetési átláthatósági jelentésre reagálva, melyben kellemetlen bizonyítványt kapott hazánk.
Korábban a Portfolio is beszámolt az Open Budget Survey 2017-es felméréséről, mely átfogóan vizsgálja az egyes országok költségvetését az átláthatóság szempontjából. Magyarország a 2015-ösnél rosszabb pontszámot ért el, és az uniós valamint az OECD-tagállamok között a legrosszabb helyen végzett az átfogó nemzetközi felmérésben. A közvetlen régiós versenytársainktól jócskán lemaradtunk.

Így reagált elsőre az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő este külön közleményben reagált a jelentésre, amit változatlan formában közlünk.

"A Soros-hálózat újabb listával akarja lejáratni Magyarországot

Az a nemzetközi lista, amelyre ma a sajtó hivatkozik, egy Soros György megrendelésére készített lista, melynek egy célja van: Magyarország lejáratása. Jól látszik, hogy a példaként állított országok többségének költségvetési hiánya magasabb, mint Magyarországé.

Magyarország a magyar és EU-s jogszabályok szerint készíti el költségvetését, nem a Soros szervezeteknek akarunk megfelelni. Magyarország költségvetése stabil, 2012 óta az államháztartási hiány az uniós szabályoknak megfelelően 3% alatt teljesül, valamint szinte minden egyéb gazdasági mutató is kedvezően alakul, miközben az államadósság aránya folyamatosan csökken. Ezzel szemben a Soros-féle listán példaként felhozott országok többségében zavaros a politikai helyzet, kiszámíthatatlan a gazdasági környezet, a költségvetési hiány pedig jóval magasabb, mint Magyarországon."

Az NGM nem akarja látni a lényeget

Az NGM fenti reakciója alapján azt mondhatjuk, hogy a kormány most már minden területen beveti az egységes kommunikációs sablont, vagyis Soros György nevét, eddig ezt szakmai vitában azonban nem láthattuk. Az International Budget Partnership nevű nemzetközi civilszervezet kétévente elvégzett felmérését valóban finanszírozta a milliárdoshoz köthető Open Society Foundations, azonban pénzügyileg a kezdeményezés mellé állt a francia külügyminisztérium, az Egyesült Királyság nemzetközi fejlődésért felelős osztálya, illetve a Ford Foundation és a William and Flora Hewlett Foundation. Ez alapján valami irtózatos nemzetközi összeesküvésnek lehetünk szemtanúi, ami Magyarországot vette célba. Legalábbis az összeesküvés-elméletekre nyitott közönség szerint.

Az NGM a közleményben az alacsony hiány és a csökkenő államadósságpálya fontosságát hangsúlyozza (amit el is lehet ismerni a kormány érdemei között, apróbetűs megjegyzésekkel), azonban ezzel egyúttal lebecsüli a költségvetési átláthatóság kérdését, amivel a ma megjelent nemzetközi felmérés is foglalkozott. A költségvetési folyamatok átláthatósága ugyanis nem mellékes. Nem mellékes azért, mert a megfelelő transzparencia és a kellő információk hiányában az adófizetők nem látnak rá a közpénzek elköltésére, melynek eredményeként sérül a kormányok elszámoltathatósága.

Bár a költségvetésért felelős minisztérium ebben a közleményében lebeszéli a felmérés jelentőségét, a jelentés bemutatásán az is kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium összesen 57 állítást vitatott és volt olyan eset, amikor a nemzetközi szervezet az NGM-nek adott igazat. Ebből is látszik, hogy egyébként a minisztériumban a szakmai apparátus komolyan vette a jelentést.

Megszólalt az államtitkár is

Kedden az MTV adásában kommentálta a jelentést Banai Péter, a minisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Az Open Budget Survey nemzetközi felmérés szubjektív véleményeket tartalmazó összesítés, egyedi módon határozza meg, mely országokat vizsgál - mondta Banai az MTI szerint.

Az államtitkár példaként megemlítette, a vizsgálatból számos uniós tagország is kimaradt, így Magyarország helyzetét sem lehet megítélni a 28 tagállam között.

Banai Péter Benő ismertette, hogy a magyar költségvetési számok tartalmi kérdésekben kedvezőek, ezen a területen nehéz fogást találni, 2011 óta folyamatosan csökken az államadósság, egyre olcsóbb az állam adósságának finanszírozása.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a felmérés téves állításokból indult ki, a költségvetés átláthatóságáról egy olyan magyarországi civil szervezet adott információt, amely az elmúlt időszakban rendszeresen tévedett, például a hiányt a GDP 3 százalék felettire jelezte, recessziót prognosztizált.

Megjegyezte: ez a szervezet mondja, hogy a 8 pontos költségvetési dokumentumból Magyarországon 3 - a költségvetés irányelvek, a polgárok költségvetése, a féléves költségvetési kimutatás - nem készült el. A költségvetés irányelveivel kapcsolatban Banai Péter Benő elmondta, hogy Magyarország európai uniós tagállamként konvergencia programot készít, ebben szerepelnek a főbb irányok. Ezt követően készíti el a kormány a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet átad az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) és a Költségvetési Tanácsnak (KT), ezek a szervezetek nyilvános véleményt mondanak, és ezeket is figyelembe véve dönt az Országgyűlés a költségvetési törvényről.

A másik hiányolt dokumentum a polgárok költségvetése, amely érthető módon tünteti fel, hogy az állam milyen kiadásokat és bevételeket vár, a költségvetési indoklás része - mondta az államtitkár.

A hiányolt féléves költségvetési kimutatásokkal kapcsolatban az államtitkár rámutatott arra, hogy Magyarországon havonta készül jelentés, a nyilvános dokumentum összegzi az elmúlt időszak folyamatait is.

A jelentést készítő International Budget Partnership nevű szervezetet támogatja a Nyílt Társadalmi Alapítvány is, ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: a finanszírozási háttér választ ad arra, miért mutattak ki ilyen negatív képet Magyarországról.

Hozzátette: a magyarországi adatokat közlő szervezet mögött is politikai kötődés van.

Banai Péter Benő hangsúlyozta, Magyarország finanszírozása stabil, az államháztartási hiány a GDP 2 százaléka alatt maradt, az államadósság finanszírozási költsége csökken, és ezt látják a nagy befektetők és hitelminősítők is. A szubjektív értékítéletet pénzügyi befektetők nem követik, a nemzetközileg elismert hitelesített szervezetek véleménye pedig alapvetően eltér a hétfőn közölt véleménytől.
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-200487905-002