10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Gazdaság

10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták

Még ki se jutott az emberiség az űrbe, de már azon gondolkoztak a nagyhatalmak fegyver- és repüléstechnikai mérnökei, hogy lehetne fegyverrendszereket telepíteni a Föld köré. Bár az olyan egyezmények, mint az 1967-es Outer Space Treaty (Világűr szerződés) tiltják a tömegpusztító fegyverek űrbe és idegen égitestekre való kihelyezését, a mai napig folynak kísérletek a világűr felfegyverzésére. Bemutatunk tíz érdekes űrfegyver-projektet.

1 2 3

10-8.

A náci napfegyver10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Fotó: TeraMatt / Wikimedia Commons.
Az amerikai Life magazin 1945. július 23-ai számában (vagyis bő két és fél hónappal azután, hogy Németország letette a fegyvert) megjelent egy cikk arról, hogy a nemzetiszocialista rezsim egy óriás tükröt tervezett fellőni az űrbe, mellyel napsugarakat akartak fókuszálni a Föld bizonyos pontjaira, többnyire ellenséges katonai létesítményekre és városokra.

A "Sonnengewehrről" (vagyis napfegyver) szóló tervek (már ha valóban léteztek), megsemmisültek, így a mai napig nem tudni, pontosan hogy nézett volna ki a projekt. Bár könnyen lehet, hogy a náci napfegyver kacsa, a nagyszebeni születésű Hermann Oberth rakétatudós a háború előtt és után is ötletelt a technológia megvalósíthatóságán - persze ő csak békés célokra, például befagyott folyók felolvasztására használta volna.

A gyilkos fémoszlop10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Jerry Pournelle, a Thor-projekt ötletgazdája. Fotó: FlashSheridan / Wikimedia Commons
Az 1950-es években a Boeing egyik kutatómérnöke, Jerry Pournelle állt elő a Thor-projekt ötletével, válaszul a Szovjetunió atombomba-kísérleteire. Tervei szerint egy wolframból vagy más nehézfémből készült oszlopot lőttek volna az űrből egy kiválasztott célpontra, mellyel hasonló pusztítást lehetett volna elérni, mint az atombombával, anélkül, hogy a radioaktív csapadék hatásaitól rettegni kellett volna.

Végül a Thor-projektből nem lett semmi, mert Pournelle otthagyta a Boeinget és elment inkább sci-fi írónak. Sokan úgy vélik viszont, hogy Pournelle munkája inspirálta az Egyesült Államok elektromágneses railgun-projektjeinek jelentős részét, melyek közül a mai napig számos fejlesztés alatt áll.

Az első "űrvadász"10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Fotó: Rlandmann / Wikimedia Commons
1957-ben lőtte ki a Szovjetunió a Szputnyik 1-est, válaszul az amerikaiak szinte azonnal elkezdtek azon dolgozni, hogy az űrben is fel tudják venni a harcot legnagyobb riválisukkal.

A Boeing X-20-as "Dyna-Soar" projektjének célja egy űrvadász létrehozása volt, amely képes felderítés mellett földi célpontokat bombázni, ellenséges műhöldakat, valamint ellenséges űrhajókat is megsemmisíteni. 1957-től 1963-ig futott a projekt az amerikai légierő felügyelete alatt, azért ért véget, mert a finanszírozási problémák mellett gondot okozott az is, hogy nem találtak olyan hordozórakétát, amely a vadászgépet az űrbe tudta volna juttatni, valamint széles körben úgy gondolták, hogy a NASA projektjei mellett nem indokolt egy légierős űrprojekt is.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500