10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Gazdaság

10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták

Még ki se jutott az emberiség az űrbe, de már azon gondolkoztak a nagyhatalmak fegyver- és repüléstechnikai mérnökei, hogy lehetne fegyverrendszereket telepíteni a Föld köré. Bár az olyan egyezmények, mint az 1967-es Outer Space Treaty (Világűr szerződés) tiltják a tömegpusztító fegyverek űrbe és idegen égitestekre való kihelyezését, a mai napig folynak kísérletek a világűr felfegyverzésére. Bemutatunk tíz érdekes űrfegyver-projektet.

1 2 3

10-8.

A náci napfegyver10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Fotó: TeraMatt / Wikimedia Commons.
Az amerikai Life magazin 1945. július 23-ai számában (vagyis bő két és fél hónappal azután, hogy Németország letette a fegyvert) megjelent egy cikk arról, hogy a nemzetiszocialista rezsim egy óriás tükröt tervezett fellőni az űrbe, mellyel napsugarakat akartak fókuszálni a Föld bizonyos pontjaira, többnyire ellenséges katonai létesítményekre és városokra.

A "Sonnengewehrről" (vagyis napfegyver) szóló tervek (már ha valóban léteztek), megsemmisültek, így a mai napig nem tudni, pontosan hogy nézett volna ki a projekt. Bár könnyen lehet, hogy a náci napfegyver kacsa, a nagyszebeni születésű Hermann Oberth rakétatudós a háború előtt és után is ötletelt a technológia megvalósíthatóságán - persze ő csak békés célokra, például befagyott folyók felolvasztására használta volna.

A gyilkos fémoszlop10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Jerry Pournelle, a Thor-projekt ötletgazdája. Fotó: FlashSheridan / Wikimedia Commons
Az 1950-es években a Boeing egyik kutatómérnöke, Jerry Pournelle állt elő a Thor-projekt ötletével, válaszul a Szovjetunió atombomba-kísérleteire. Tervei szerint egy wolframból vagy más nehézfémből készült oszlopot lőttek volna az űrből egy kiválasztott célpontra, mellyel hasonló pusztítást lehetett volna elérni, mint az atombombával, anélkül, hogy a radioaktív csapadék hatásaitól rettegni kellett volna.

Végül a Thor-projektből nem lett semmi, mert Pournelle otthagyta a Boeinget és elment inkább sci-fi írónak. Sokan úgy vélik viszont, hogy Pournelle munkája inspirálta az Egyesült Államok elektromágneses railgun-projektjeinek jelentős részét, melyek közül a mai napig számos fejlesztés alatt áll.

Az első "űrvadász"10 hihetetlen űrfegyver, amiről sosem gondoltad volna, hogy már kitalálták
Fotó: Rlandmann / Wikimedia Commons
1957-ben lőtte ki a Szovjetunió a Szputnyik 1-est, válaszul az amerikaiak szinte azonnal elkezdtek azon dolgozni, hogy az űrben is fel tudják venni a harcot legnagyobb riválisukkal.

A Boeing X-20-as "Dyna-Soar" projektjének célja egy űrvadász létrehozása volt, amely képes felderítés mellett földi célpontokat bombázni, ellenséges műhöldakat, valamint ellenséges űrhajókat is megsemmisíteni. 1957-től 1963-ig futott a projekt az amerikai légierő felügyelete alatt, azért ért véget, mert a finanszírozási problémák mellett gondot okozott az is, hogy nem találtak olyan hordozórakétát, amely a vadászgépet az űrbe tudta volna juttatni, valamint széles körben úgy gondolták, hogy a NASA projektjei mellett nem indokolt egy légierős űrprojekt is.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Frankfurt Stock Exchange
gyakornoki_program_eupalyazat
closed service
cimlap_olaj0917
iphonoko
bill gates_getty
trump01
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
closed service