10 brutális szuperfegyver, ami elképesztő pusztításra lesz képes
Gazdaság

10 brutális szuperfegyver, ami elképesztő pusztításra lesz képes

Nagy vihart kavart a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnök hidegháborús hangulatot idéző beszámolója, melyben Oroszország legújabb, hagyományos rakétavédelmi rendszerekkel állítólag elpusztíthatatlan atomfegyvereit mutatta be, ahogy sikeresen lecsapnak Floridára. Persze nem ez az egyetlen szuperfegyver, melynek fejlesztésén dolgoznak a világ nagyhatalmai, bemutatunk tíz érdekes fegyverprojektet, mellyel a igazán nagyot akar "robbantani" az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Fontos megjegyezni, hogy ezek többnyire még mind a tervezőasztalon lévő fegyverkoncepciók, ütőképességüket és technikai paramétereiket egyelőre még csak találgatni lehet. Egyáltalán nem biztos, hogy a végső termék akár köszönőviszonyban lesz azzal, amit a híresztelésekből tudni lehet vagy amit egyes elemzők, politikusok állítanak róluk.

1 2 3

10-8.

B-21 "Raider"10 brutális szuperfegyver, ami elképesztő pusztításra lesz képes
Fotó: U.S. Air Force / Wikimedia Commons
Az LRS-B programot azért indította az amerikai légierő, hogy modern, nagy hatótávolságú, következő generációs bombázókhoz jussanak, melyek akár termonukleáris fegyverek bevetésére is alkalmasak lehetnek. A tendert a Northrop Grumman nyerte meg a B-21-es nehézbombázó terveivel 2015-ben, neki is fogtak az egyenként 500 millió dollárba kerülő gépek összerakásának, melyből összesen körülbelül 200 darabot tervez rendelni a USAF.

A B-21-esről egyelőre elég kevés a nyilvános információ (a Northrop Grumman oldalán például szinte semmi konkrét nem derül ki róla az elnevezésének történetén túl), annyit tudni róla, hogy hasonlítani fog a B-2-esre, lopakodó lesz (konkrétan azt írták róla, hogy behatol az ellenséges területre és ledobja a robbanótölteteit, mielőtt egyáltalán észrevennék), és állítólag képes lesz pilóta nélkül is repülni.

F-X, F/A-XX10 brutális szuperfegyver, ami elképesztő pusztításra lesz képes
Egy F-15 Strike Eagle - elsősorban ennek a típusnak a cseréjére indítják az F-X projektet. Fotó: Shutterstock
Bő tíz éve van szolgálatban az amerikai F-22-es vadászrepülőgép, az amerikai légierő máris azon gondolkozik, hogy cserélhetné le, illetve egészíthetné ki ezeket, illetve régebbi F-15-ös vadászgépeiket. Erre hivatott az F-X projekt, melynek célja egy olyan harci repülő kifejlesztése lenne, amely megfelel a 2030 után várható harcászati körülményeknek. Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hogy képzel el egy harci helyzetet 12 év múlva a légierő, annyi viszont valószínű, hogy az F-X (ahol az X előbb-utóbb valamilyen szám lesz) várhatóan pilóta nélkül is bevethető lesz.

Hasonló projekten dolgozik egyébként a haditengerészet is, akik az F/A-18-asaikat akarják lecserélni egy olyan vadásszal, amely képes lesz felvenni a harcot a kínai J-20-asokkal és az orosz Szu-57-esekkel is. Az F/A-XX várhatóan a Boeing projektje lesz majd, 2020 végére tervezik rendszeresíteni a típust.

SSN(X)10 brutális szuperfegyver, ami elképesztő pusztításra lesz képes
A USS New Hampshire (SSN-778), egy Virginia-osztályú tengeralattjáró. Fotó: Shutterstock
Bár az Egyesült Államok Seawolf és Virginia-osztályú tengeralattjárói a világ legmodernebbjeinek számítanak, Kína és Oroszország is belehúzott a hadiflottájuk korszerűsítésébe. Ezt ellensúlyozni igyekezvén az amerikaiak már most elkezdték tervezgetni következő generációs támadó-tengeralattjárójukat, melyet először 2040 után állítanának hadrendbe. A tengeralattjáró konkrét paramétereit csak 2020 után kezdik el kidolgozni, a 2040-ben várható technológiai helyzet felmérésének és vízi jármű működéséhez szükséges technológiák kidolgozásának viszont már a következő pár évben nekiállnak.

Annyi biztos, hogy az egyelőre SSN(X) néven futó tengeralattjáró extrém hatótávolságú fegyverekkel lenne felszerelve, például olyan torpedókkal, melyek akár 200 tengeri mérföldre (kb. 370 kilométer) lévő célpontokat is meg tudnak semmisíteni. Tervben van az is, hogy tengeralattjáróról indítható harci drónokkal is ellátják majd az SSN(X)-et.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
brexit0319