Nyert a Fidesz, mi jön most?
Gazdaság

Nyert a Fidesz, mi jön most?

Egyrészt nem tudunk szinte semmit arról, hogy milyen gazdaságpolitikát folytat majd a felálló új kormány, hiszen a Fidesz hagyományosan nem kínál választási programot. Másrészt nyolc év kormányzás után a "folytatjuk" szlogen elég sok mindenre enged következtetni.

Egyensúly

A kormányzat bizonyára továbbra is a makrostabilitásra fog törekedni. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a költségvetési hiányt nem fogja elengedni. Erre nincs is nagyon szüksége, hiszen mozgástér adódik bőven: most az előfinanszírozott EU-források, jövő évtől a Brüsszelből ténylegesen érkező pénzek teremtik meg a lehetőségét, hogy a 3% alatti hiánycél ne tűnjön túl feszesnek. Ráadásul a gazdasági növekedés egyrészt extra bevételi forrásokat biztosít a költségvetésnek, másrészt még költségvetési hiány mellett is biztosítja a GDP-arányos államadósság-ráta csökkenését.

Kérdés csak a hangsúlyokon van: szigorít-e kicsit a kormány a gyorsabb adósságcsökkentés érdekében, vagy a növekedési szempontokat figyelembe véve marad a 2% körüli hiánypálya. Mivel a gazdaság előtt fokozatosan lassuló növekedési pálya áll, ezért utóbbi látszik valószínűbbnek.

Összességében a keresletszabályozó eszközök továbbra is növekedést támogatók lesznek, a monetáris politika a végsőkig kitart az extrém laza kondíciók mellett, akár az infláció erősödése árán is.

Adózás

Az adócsökkenés prioritásai vélhetően nem változnak: a munkát terhelő elvonások általános csökkentése a cél. A munkáltatói járulék csökkentése mellett újra előkerülhet az egy számjegyű szja lehetősége, bár inkább csak hosszabb távon. Vagyis a világrekord áfakulcs megmarad (legfeljebb a mostani gyakorlatnak megfelelően szelektíven csökken), és az alacsony jövedelműek magas adóterhelése sem kap extra könnyítést, mert a lineáris szja koncepciója sérthetetlen.

Versenyképesség

A legnagyobb kérdőjel a versenyképességi politika. A Fidesz pontosan tudja, hogy a kedvező növekedési adatok ellenére a tartós felzárkózáshoz szükséges potenciál nincs benne a gazdaságban. A "versenyképességi fordulat" szlogen régóta él, a Magyar Nemzeti Bank szinte egész programot tett le hozzá, de a megvalósításból egyelőre semmi nem látszik. Az egyetlen komolyan vett program a bürokráciacsökkentés volt, ami teljes kudarccal végződött. Négyéves ciklusban gondolkodva megint elodázódhat az egész, hiszen két évig még kitart a magas növekedés, utána pedig megint elfogyhat a reformlendület.

Mindenesetre a rogyadozó oktatással és a működőképesség határán szédelgő egészségügyi rendszerrel, a magas korrupcióval nem lesz tartós felzárkózás, tehát tennivaló lenne bőven.

Maradnak az óriásprojektek

A kormány felhatalmazást kapott, hogy az óriási infrastrukturális presztízsberuházásokat a kétes megtérülésük ellenére végigvigye. Épülni fog Paks II., a belgrádi vasút, és jönnek újabbak (talán megint nekiveselkedünk az olimpiának), hiába lehetünk biztosak benne, hogy ezek a pénzek sokkal jobb helyre kerülhetnének.

A korlátokról

Fontos látni, hogy a hazai gazdaságpolitika kereteit nagyrészt a külső környezet jelöli ki. Ez most egy kifejezetten kedvező környezet, nem csak a beömlő EU-források miatt, hanem a globális konjunktúra, a növekedést támogató jegybanki politikák, az alacsony infláció miatt. A várakozások szerint ez nem tart már sokáig, tehát a gazdaságpolitikának a következő négy éve valószínűleg nem lesz olyan békés időszaka, mint a 2014-2018-as. A kormányzat rövid távú alkalmazkodóképessége eddig látványosan jól működött, valószínűleg ebben a ciklusban is tesztelve lesz.


A címlapkép forrása: KISBENEDEK ATTILA / AFP
McDonalds
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,