Alig alakult meg az új kormány, máris közzétette első fontos anyagát
Gazdaság

Alig alakult meg az új kormány, máris közzétette első fontos anyagát

Mindennél fontosabb cél a kormány számára a demográfiai helyzet és a versenyképesség javítása - ezt lehet kiolvasni abból a dokumentumból, amely tulajdonképpen az első hivatalos anyaga a most felállt új kormánynak. Az "új" pénzügyminisztérium által közreadott iratból az is kiderül, mikor ismerhetjük meg részleteiben a kormány jövő évi terveit, vagyis, hogy mikor terjeszti a parlamentnek a jövő évi költségvetést.
Péntek reggel Áder János köztársasági elnök kinevezte a negyedik Orbán-kormány minisztereit, majd délelőtt letették az esküt a Parlamentben, később pedig az új kormány megtartotta első ülését. A kormány felállásának ideje alatt sem állt meg az élet a minisztériumokban, erre utal, hogy az előző kormány Nemzetgazdasági Minisztériuma elkészítette, az új kormány frissen létrejött Pénzügyminisztériuma pedig közzétette a jövő évi költségvetés tervezési köriratát, vagyis a "2019. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről" szóló tájékoztatót. Ez gyakorlatilag minden tervezés alatt álló költségvetés első hivatalos dokumentuma, és mint ilyen, ezúttal a negyedik Orbán-kormány első hivatalos anyaga.

Célok

A dokumentum nem tartalmaz konkrét számokat és intézkedéseket, azonban a szokásoknak megfelelően ismerteti a gazdaság- és költségvetési politika főbb irányait és a jövő évi büdzsé elfogadásának menetrendjét.

Ahogyan az lenni szokott, az első oldalt a minisztérium a gazdaságpolitikai célok ismertetésének szenteli. A rövid bevezető ezúttal több lényeges üzenetet tartalmaz, ugyanis azzal indít például, hogy

A következő kormányzati ciklust meghatározó - a demográfiai intézkedéseket és a versenyképességet előtérbe helyező - gazdaságpolitika középpontjában a magyar családok további támogatása, a munkaalapú gazdaság erősítése, hazánk innovációs képességének fejlesztése, valamint Magyarország külső és belső biztonságának garantálása áll.Alig alakult meg az új kormány, máris közzétette első fontos anyagát
A kormány alakuló ülése. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki sajtóiroda
A dokumentum azzal érvel, hogy a stabilitás és tervezhetőség érdekében a jövő évi költségvetés elfogadására idén is az Országgyűlés nyári szünetét megelőzően kerül sor. Az is kiderül az anyagból, hogy a korábbi évekhez hasonlóan konzervatív módon készülő költségvetés az előre nem várt kockázatok kivédésére, az évközi kormányzati döntések fedezetének biztosítására tartalékokat tartalmaz, úgymint az Országvédelmi Alap és a Rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatait, valamint a fejezeti stabilitási tartalékokat. Továbbra is cél az államadósság csökkentése és az államháztartás stabilitásának megőrzése.

Dátumok

Lényeges pontja a dokumentumnak, amikor a költségvetés elfogadásának folyamatát ismerteti:
  • A fejezetgazdák május 24-ig elkészítik az összevont költségvetési tervüket.
  • A pénzügyminisztérium ezt követően összeállítja a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat fő kötetét.
  • A kormány május végén megtárgyalja a 2019. évi költségvetési törvényjavaslat tervezetét.
  • Június elején a kormány átadja a tervezetet a Költségvetési Tanácsnak.
  • A kormány - a Tanács véleményének birtokában, szükség esetén, az alapján módosítva - benyújtja a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, a jelenlegi tervek szerint június 12-én.
  • Június 15-ig a fejezetgazdák megküldik a PM-nek a fejezeti szöveges indokolásokat.
  • A pénzügyminiszter június 22-én terjeszti be a fejezeti kötetet az Országgyűlésnek.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi tájékoztatása szerint a parlament július második felében rendkívüli ülésén dönthet a jövő évi költsévetésről.

A dokumentumban a kormány - hasonlóan a korábbi évekhez - nem számol illetményalap-emeléssel a közalkalmazottak esetében, igaz picit másképp fogalmaz, mint tavaly, ugyanis itt azt írta, hogy "a jelenlegi szakaszában változatlan mértékű", miközben tavaly "az első szakaszában" kifejezést tartalmazott ez a rész. Valamint ez is új mondat a tavalyival összevetve: "a közszférát érintő bérintézkedések költségvetési forrását a céltartalék előirányzat, mint központi tartalék-előirányzat fogja tartalmazni."

Nagyobb a kör

Változás még továbbá (de nem váratlan), hogy hosszabb lett a költségvetési tervezésbe bevont társaságok, szervezetek listája, miután felkerült a Magyar Export-Import Bank Zrt., a Befektető-védelmi Alap, a Kárrendezési Alap, a MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt., az Országos Betétbiztosítási Alap, a RESIDEAL Ingatlanforgalmazási, Befektetési és Gazdasági Tanácsadó Zrt., a Szanálási Alap, a Szanálási Követeléskezelő Zrt., valamint a Szövetkezeti Hitelintézetek Tőkefedezeti Közös Alapja.

Ami ennél is érdekesebb, hogy az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. kikerült ebből a körből az előző tervezési körirattal összevetve.

Alig alakult meg az új kormány, máris közzétette első fontos anyagát
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. május 18-án. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ipar