Előfizetői tartalom

Ámokfutásra készül Olaszország - Néhány óra és olyan döntés születik, amibe beleremeghet egész Európa

Cifra a helyzet Olaszországban: egy volt alkotmánybírónak kell most államfőként döntenie arról, hogy a koalícióra készülő kormánypártok összességében alkotmányellenesnek tűnő költségvetési terveire rábólint-e és kinevez-e egy politikai tapasztalatokkal nem rendelkező jogászprofesszort, Giuseppe Contét, kormányfőnek. Sergio Mattarella államfő tegnap még elodázta a döntést, inkább a költségvetési aggodalmait hangsúlyozta és ma még további egyeztetéseket tart. Ez érthető, hiszen alapító tagállamként Olaszországnak tényleg nagy a befolyása az uniós ügyekre, és ha felelőtlen költségvetési pályára lépne az ország - márpedig ilyenre készülnek a koalíciós pártok - , akkor a kormányalakítás az eurózóna adósságválságát is kiújíthatja.

Összetákolt kormányprogram miatt aggódik mindenkiAmikor kiszivárgott múlt héten a kormánykoalíciós tervezet egyik változata (benne az EKB felé a részleges államcsőd és az euróból kilépés tervével), már jól látszott, hogy mennyire nehéz összerakni hitelesen egy olyan kormányprogramot, ami egyszerre elégítené ki a dél-olasz szegényebb régiók lakosságát képviselő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés