Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére
Gazdaság

Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére

Május 22-től hivatalos: Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Bemutatjuk, hogy mit kell tudni az előző Orbán-kormányhoz alig két éve csatlakozott szakemberről. Közben kiderült: a NAV új vezetőjét még nem nevezték ki.
Korrekció: korábban tévesen állítottuk, hogy Izer Norbert az adóhatóság vezetője.

A Pénzügyminisztérium kedd délután lapunknak küldött helyesbítése szerint "a Kormány a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője feladat- és hatáskörének gyakorlójaként a miniszter által vezetett minisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkárát jelöli ki".

A Pénzügyminisztériumban jelenleg ezen pozíció még nincs betöltve, a NAV-ot jelenleg Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár vezeti, a pénzügyminiszter pedig irányítja. Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A NAV új vezetőjének kinevezésére hamarosan sor kerül

- tette hozzá a tárca.

Életrajz

2016 augusztusában írtuk meg, hogy Pankucsi Zoltán adószabályozásért felelős helyettes államtitkárt Izer Norbert váltotta. Közös volt bennük a Big4/adótanácsadói múlt, ugyanis Pankucsi az Ernst & Young-nál dolgozott korábban (jelenleg a Deloitte igazgatója), Izer pedig a PwC Magyarországtól érkezett az NGM-be két évvel ezelőtt.

Szakmai önéletrajza szerint a 37 éves szakember 2004-től 12 éven át volt a PwC-nél adótanácsadás területén. Ezt megelőzően 2003-2004-ben a Budapesti Értéktőzsdénél dolgozott. 2004-ben szerezte diplomáját a Budapesti Közgazdasági és Államigazgatási Egyetemen (ma Corvinus Egyetem), számvitel főszakirányon.

Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára, miután átvette a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (hátul) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás
Izer Norbert tavaly júniusban részt vett a Business and Finance Summit konferenciánkon, ahol már belengette, hogy nagy változások várhatóak az adózásban. Akkor azt ígérte: a kormány célja az adóterhelés további csökkentése, a feketegazdaság visszaszorítása, az elektronizáció lehetőségeinek teljes körű kihasználása.

Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére
Izer Norbert a Portfolio és a Credit Management Szövetség Business and Finance Summit konferenciáján 2017-ben.
Tavaly decemberben beszélt még részletesen a kormány akkori adóügyi terveiről. Akkor előrevetítette, hogy

2021-től szinte minden adóbevallást, a vállalkozásokét és a magánszemélyekét is a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el, megszűnik a papíralapú bevallás.

Ezzel 700 milliárd forint takaríthat meg az állam. Elmondása szerint fokozatosan állna át erre a hatóság:
  • elsőként a jövedéki adó bevallását készítené el a vállalkozások számára,
  • ezután következhet az általános forgalmi adó, valamint
  • a járulékterhek bevallásának elkészítése.

A vállalkozások a becslések szerint mintegy 5 munkanapot spórolhatnak évente, ha elektronikus úton készülnek a bevallások és nem papíralapon, ehhez jön még az a megtakarítás, ha mindezt az adóhatóság végzi az adózó helyett - tette hozzá. Az új bevallási rendszer a helyettes-államtitkár szerint már 2019-től elindulhatna a jövedékiadó-bevallással, amihez főként informatikai fejlesztések szükségesek.

Még nem dőlt el, ki lesz a NAV új vezére
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese