Váratlanul eljárást indított Magyarország ellen az EU
Gazdaság

Váratlanul eljárást indított Magyarország ellen az EU

Kedden figyelmeztetést adott az Európai Bizottság Magyarországnak, amiért tartósan megsérti a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát, ezzel új uniós eljárás indult hazánk ellen. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa ezek alapján hamarosan intést küld hazánknak, melynek értelmében a magyar kormánynak költségvetési kiigazítást kellene végrehajtania.

Két ország kapott fekete pontot

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az európai szemeszter keretében a tavaszi döntéseit.

Magyarország mellett Románia kapott költségvetéssel kapcsolatos figyelmeztetést kedden az Európai Bizottságtól. A két ország ugyanis tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO), és ebben a tekintetben nem történt előrelépés. Magyarország esetében a középtávú költségvetési hiánycél a GDP 1,5%-a strukturális értelemben véve.

A Bizottság közleménye úgy szól, hogy

az Európai Bizottság azt javasolja a Tanácsnak, hogy fogadjon el ajánlást Magyarország esetében, hogy a tagállam tegyen megfelelő intézkedéseket 2018-ban a középtávú célhoz való közeledés érdekében.

Ezzel gyakorlatilag megindult egy újfajta uniós költségvetési eljárás Magyarországgal szemben (Significant Deviation Procedure), ami Románia esetében már zajlik.

Mégis mi ez az eljárás? A pénzügyi válság kirobbanása előtt az Európai Unióban a túlzott deficit eljárás szolgált a tagállamok megregulázására. A válság alatt azonban bebizonyosodott, hogy ez önmagában kevés a költségvetési folyamatok felügyeletére, ezért új típusú szabályokat fogadtak el, amelyeknek célja, hogy előrejelezzék az egyensúlytalansági kockázatokat. Ennek legfontosabb eszköze az MTO, a középtávú költségvetési hiánycél meghatározása, amelyet országokra lebontva határoz meg az Európai Bizottság és amelyhez a tagállamoknak tartaniuk kell magukat a kiegyensúlyozott költségvetés érdekében. Magyarország esetében 2016-ban a GDP 1,5%-os strukturális hiányában állapították meg a középtávú költségvetési hiánycélt. Hazánk azonban ehhez nem közeledett, a kormány a 3%-os költségvetési hiány alatt tartását tartotta szem előtt kifejezetten, ami az uniós szabályok szerint már nem elegendő. Az elmúlt évekből az is látható volt, hogy fundamentálisan alacsonyabban is alakulhatott volna a költségvetés hiánya, a kormány azonban rendszeresen döntött költségvetési lazításokról, szembemenve az Európai Bizottság korábbi tanácsaival.Váratlanul eljárást indított Magyarország ellen az EU
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepaiaci unióért felelős tagja, Marianne Thyssen foglalkoztatási és szociális ügyekben, a munkavállalói készségek és mobilitás terén felelős biztos és Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős bizottsági tag (b-j) az európai szemeszter tavaszi csomagját ismertető brüsszeli sajtóértekezleten 2018. május 23-án. Kép és címlapkép forrása: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Miért döntött így a Bizottság?

Az Európai Bizottság meg is indokolja döntését. A 2018-as tavaszi előrejelzés, valamint a 2017-es végleges adatok alapján az elvárt strukturális kiigazítás pályájától 2017-ben a megengedettnél nagyobb mértékben tértek el az országok (ez a GDP 0,5%-a).

Magyarország esetében egyrészt (1) a kormányzati kiadások emelkedése meghaladta a 2017-ben érvényes kiadási referenciaértéket, ami arra utal, hogy

az elvárt strukturális kiigazítástól jelentősen eltér a magyar költségvetés pályája.

Másrészt (2) a magyar költségvetés strukturális egyenlege a 2016-os -1,8%-ról 2017-ben -3,1%-ra romlott, ami a Bizottság megítélése szerint alátámasztja a jelentős eltérést az elvárásoktól.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy jelentős a középtávú költségvetési hiánycéltól (MTO) való eltérés, ami indokolja az újfajta eljárás megindítását.

A Magyarország ellen elindított új eljárás előzményeit össze is foglalta a Bizottság és nyilvánosságra is hozta a döntését megalapozó dokumentumokat.

Kiigazító lépést vár el Brüsszel Magyraországtól

A mai brüsszeli döntés a gyakorlatban lefordítva azt jelenti, hogy Magyarország esetében 2018-ban költségvetési szigorító lépéseket vár el.

A Bizottság hivatalos ajánlása ki is mondja: Magyarországnak éves szinten a GDP 1%-ának megfelelő strukturális kiigazítást kellene elérnie, ennek köszönhetően kerülne arra a költségvetési pályára, amivel közeledik a középtávú költségvetési célhoz. A Bizottság számításai szerint ehhez a GDP 1,5%-ának megfelelő strukturális költségvetési intézkedést kellene a kormánynak végrehajtania (a Bizottság feltételezett alappályájához képest), ez nominálisan 570 milliárd forint körüli tartós kiigazítást jelent. Ez viszont túlzott erőfeszítésekkel járna, ezért a Bizottság már 1%-os kiigazítással is megelégedne.

Azt tanácsolják, hogy minden költségvetési mozgásteret a deficit csökkentésére kellene fordítania a kormánynak és a konszolidációs intézkedések növekedésbarát módon kellene rendbe tegyék a strukturális egyenleget.

A Bizottság szakértői stábja egy táblázaton keresztül részletesen le is vezeti, hogy mire alapozza számításait, és azt, hogy a magyar kormánynak kiigazító lépéseket kellene tennie. A táblázatban szerepelnek a Bizottság várakozásai (COM oszlopok) és a kormány konvergenciaprogramban felvázolt előrejelzése (CP 2018 és CP 2019 oszlopok).

A Bizottság számításai szerint (COM structural balance) a 2017-es -3,2%-os strukturális egyenleg 2018-ban -3,6%-ra romlik a GDP arányában, 2019-ben pedig -3,3% lehet.

Ahogyan fentebb jeleztük, az eljárás megindításakor két feltételt figyel a Bizottság: a strukturális egyenleg eltérését a középtávú céltól és a kiadások emelkedését a benchmarktól. A lenti táblázatból kiderül (pirossal jelezte a Bizottság), hogy a két feltételt hogyan nem teljesíti a magyar költségvetés.

Váratlanul eljárást indított Magyarország ellen az EU
Forrás: COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT, Recommendation for a COUNCIL RECOMMENDATION

Mi lesz most?

A közlemény arra is kitér, hogy mi várható az eljárás megindítása után. Amennyiben a Bizottság arra jut, hogy egy tagállam tartósan eltér az MTO-céltól, figyelmeztetést küld az országnak. Egy hónapon belül a Tanácsnak ajánlást kellene megfogalmaznia a tagállam felé, melyben arra szólítja fel, hogy tegye meg a szükséges költségvetési lépéseket a megfigyelt jelentős eltérés korrekciója érdekében.

A szabályok értelmében az ajánlások legfeljebb 5 hónapos időt adnak a tagállam számára, hogy kezeljék a kérdést. Ez alatt az időszak alatt a tagállamoknak be kell számolniuk a pénzügyminiszterek tanácsának arról, hogy milyen intézkedéseket tesz az ajánlás teljesítése érdekében.

A közzétett dokumentum szerint Magyarországnak október 15-ig kellene ismertetnie, hogy milyen intézkedésekkel kezelte a kérdést, ha a pénzügyminiszterek tanácsa elfogadja a Bizottság mostani ajánlását.

Már a levegőben lógott

A 2017-es költségvetés kapcsán előzetesen a Portfolio többször is írt arról, hogy a kormány megsértheti az egyre fontosabb MTO-szabályt. A Költségvetési Tanács is arra figyelmeztetett 2016-ban, a 2017-es költségvetés megtervezésekor, hogy romolhat a strukturális hiány.
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
ujportfolio
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga