Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban
Gazdaság

Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban

Csak az újonc Balmazújváros költségvetése nem érte el a bűvös egymilliárd forintos határt 2017-ben - derül ki az NB1 klubjai által közzétett beszámolókból. A leggazdagabb továbbra is a Ferencváros, mely tavaly átlépte az ötmilliárd forintos álomhatárt, de a friss bajnok Videoton is 4,4 milliárdból gazdálkodott. A beszámolót leadó tizenegy klub közül csak az Újpest és a Haladás költségvetése csökkent 2016-hoz képest, Felcsúton viszont majdnem másfélszereztek.

Megállíthatatlanul ömlik a pénz a magyar fociba

Az előző évi 1,8 milliárd forint után tavaly majdnem 2,2 milliárdból gazdálkodtak átlagosan a magyar első osztályú fociklubok - derül ki a megjelent beszámolókból. A tizenkét érintett klubból a Mezőkövesd kivételével mindegyik publikálta 2017-es számait a megadott pénteki határidőig. A többi gazdasági társaság viszont teljesítette kötelességét, a tizenegy csapatot működtető cég összesen 24 milliárd forintból gazdálkodott becsléseink szerint. A költségvetéseket a már az utóbbi években megszokott képlettel becsültük meg: összeadtuk az árbevételt és az egyéb bevételeket, majd ebből kivontuk az adózott eredményt.

Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban
A legtehetősebb továbbra is a Ferencváros, mely a 2016-os 4,4 milliárd után tavaly már közel 5,3 milliárd forintból gazdálkodhatott, de még ez is csak a most hétvégén záruló bajnokság második helyére volt elég. A Videoton ugyanis már bebiztosította bajnoki címét egy fordulóval a zárás előtt, náluk szintén 21,5 százalékkal nőtt egy év alatt a költségvetés 4,4 milliárdra. A két éllovas után jókora szakadék jön, viszont a középmezőny sűrű, hiszen a Puskás Akadémia 2,5 milliárdos és a Debrecen 1,7 milliárdos büdzséje között nincs túl nagy különbség. Utánuk jön megint kicsit leszakadva a Haladás-Vasas-Paks trió, majd az egyetlen milliárd alatti klub, a Balmazújváros, mely 730 millióból gazdálkodhatott.

A költségvetés egyébként a vizsgált tizenegyből kilenc csapat esetében emelkedett 2016-hoz képest, csak az Újpest és a Haladás gazdálkodott kevesebb pénzből tavaly. A legnagyobb, több mint 70 százalékos bővülést épp a Balmazújváros könyvelhette el, igaz esetükben ez nem is meglepő, hiszen az előző szezonban még az NB2-ben szerepeltek, ahol lényegesen kevesebből gazdálkodnak a klubok. Kiemelhető még a felcsúti Puskás Akadémia, mely úgy lett harmadik a gazdasági toplistán, hogy majdnem a másfélszeresére emelkedett a büdzséje. A Diósgyőr és a Honvéd pedig nagyjából egyharmadával tudta növelni keretét.

Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban

Az utóbbi években már megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a magyar klubok egy része a klasszikus piaci jellegű árbevétel (jegyek, marketing, szponzoráció stb.) mellett jelentős összeget könyvelt el az egyéb bevételek soron, ahol többek között feltüntetik az MLSZ-től kapott támogatásokat, a tulajdonosi hozzájárulásokat vagy a társasági adókedvezmény (tao) keretében kapott összeget. 2017-ben három klub (FTC, Újpest, DVTK) esetében látható az, hogy az egyéb bevétel meghaladta az árbevételt.

Miből telik milliárdos büdzsékre?

A korábbi évekhez hasonlóan most is megvizsgáltuk a topklubok költségvetését részletesebben, ezúttal a három leggazdagabbat (FTC, Videoton, Puskás Akadémia) vettük szemügyre. Az FTC Labdarúgó Zrt. esetében az 5,3 milliárdos költségvetés 2,5 milliárdos klasszikus árbevételből és 2,8 milliárdnyi egyéb bevételből állt össze. A cég tulajdonosa továbbra is 99%-ban az FTC, mint egyesület, 1%-ban pedig még mindig a Fotex.

A beszámoló kiegészítő melléklete szerint a szponzoroktól és reklámozóktól származó bevétel majdnem a négyszeresére ugrott, így 924,8 millió forintot tett ki, jórészt ennek köszönhető a teljes árbevétel emelkedése. Jegyekből és bérletekből továbbra sincs bevétele a Fradinak, hiszen a stadion üzemeltetőjével kötött megállapodás értelmében azok az összegek nem a klub, hanem az üzemeltető kasszájába folynak be. Az FTC Zrt. kereskedelmi bevételei nagyjából 1,2 milliárd forinton stagnáltak, az egyéb árbevételek pedig 240 millióról 400 millióra emelkedtek.

Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban
Az árbevételnél is nagyobb részt kitevő egyéb bevételekkel kapcsolatban titokzatosan fogalmaz a beszámoló melléklete, a 2,8 milliárd forintból 152,2 millió érkezett az európai szövetségtől (UEFA) valószínűleg a nemzetközi kupaszereplés miatt, 386 millió az MLSZ-től támogatásként,

2,3 milliárd viszont "különféle egyéb bevétel" volt, amit nem részleteznek.

Újdonsült bajnokként jelentős összegből gazdálkodik a Videoton FC is, a 4,4 milliárd forintos büdzsé mögött a Fehérvár FC Kft. áll. A társaság 3,3 milliárd forintos nettó árbevételének jelentős része, 2,2 milliárd a szponzoroktól és a reklámozóktól származott 2017-ben, emellett 245,7 millió forint értékben adtak el játékosokat, 470 milliót kaptak a közvetítési jogok után, illetve elkönyveltek 337,5 milliós egyéb bevételt. Sokat elárul a magyar focicsapatok gazdálkodásáról, hogy a Vidi jegybevétele mindössze 57,5 millió forint volt.

Egymilliárd alatt senki vagy a magyar fociban
A székesfehérváriak az 1,4 milliárdos egyéb bevételt is jobban részletezik, mint a Fradi, eszerint 121 millió forint volt az önkormányzat támogatása, 88,8 millió érkezett az MLSZ-től, 123 millió forint tao formájában, illetve volt

900 milliós "egyéb támogatás", amit viszont szintén nem részleteznek.

A harmadik legnagyobb összegből az NB1-ben a Puskás Akadémia gazdálkodik becslésünk szerint, a felcsúti csapat 2,5 milliárdos büdzsét vallott be 2017-re. Sajnos ezt nem különösebben részletezik, így csak annyit tudhatunk, hogy szinte teljes egészében árbevételből származik, az egyéb bevételek aránya minimális a többi klubhoz képest. Vagyis a jelek szerint a PAFC az évről évre megkapott rekordösszegű tao-támogatást is az árbevételek között számolja el. Az MLSZ oldalán található adatok alapján egyébként nem is a Puskás Futball Kft., hanem annak tulajdonosa, a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány kapja ezeket a felajánlásokat, a 2017/18-as szezonban a jóváhagyott 5,4 milliárdnyi támogatásból 3,6 milliárdot már le is hívtak, míg 2016/17-ben 2,9 milliárd forint folyt be ebben a formában az alapítványhoz.

Összességében miközben folyamatosan emelkedik a magyar klubok költségvetése, a transzparenciához és a piaci alapú működéshez nem jutottak sokkal közelebb. A források legnagyobb része ugyanis nem a klasszikus tevékenységnek, hanem az egyéb bevételeknek köszönhető, amik gyakran nem részletezettek. A Ferencváros például egy középcsapat éves büdzséjének megfelelő összegre mondta rá, hogy "különféle egyéb bevétel", de a Videoton is költségvetésének majdnem ötödét nem részletezte. A foci szempontjából az jó hír, hogy a költségvetés szinte minden klubnál nőtt 2017-ben, viszont gazdaságilag üdvözítő lenne, ha az egyesületek kevésbé függnének a különböző támogatásoktól, egyszeri tételektől, helyette inkább megpróbálnának saját lábukra állni nagyobb arányban.

A címlapkép forrása: MTI/Illyés Tibor
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652