A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Gazdaság

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben

Ugyan mennyiségben még nem, de bizonyos szakmákban és elsősorban minőségben a magánegészségügyi szektor felveszi a versenyt az állami intézményrendszerrel. Az egészségügyben érdekelt legkülönbözőbb magáncégek 2017-es beszámolói egyértelműen ezt támasztják alá.
Az elmúlt évek egészségügyben végbement folyamatai következtében egyre valósabb alternatívát jelentenek a magánszolgáltatók az állami ellátással szemben. Igaz távolról sem minden beavatkozás, kezelés esetében, azonban a trend egyértelmű. Egyre több magáncég esetében hallani a piacról olyan információkat, hogy bizonyos szakmáknál már a privát oldalon is megjelentek a kezdetleges várólisták. Ez a fokozódó kereslet és a szűkös munkaerőállomány következménye.

Mindezek a folyamatok jól kiolvashatóak a legnagyobb magyarországi profitorientált magáncégek 2017-es üzleti beszámolóiból. A számokat nem azért tettük egymás mellé, hogy összehasonlíthatóak legyenek, mivel az egyes cégek a szektor más és más szegmenseiben tevékenykednek, azonban az összkép magáért beszél. A nagycégek árbevétele szinte kivétel nélkül bővült, szép nyereséget is termeltek, azonban itt távolról sem egységes a kép: érezhető a nyereségesség visszaesése több szolgáltatónál is. (A képet torzítja, hogy ezek a cégek OEP/NEAK-finanszírozásban is részesülnek, a teljes bevételben ezek a tételek is szerepelnek, külön bontás azonban nem készíthető.)

Az általunk összegyűjtött 23 szolgáltató tavaly több mint 68 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 8,7%-os növekedésnek felel meg. Az árbevétel növekedési ütemének mediánja 10,2% volt a vizsgált cégeknél, ami némi lassulásnak felel meg a korábban látott 15%-os növekedési ütemek után. A legnagyobb ütemben a Semmelweis Kft. tudta növelni árbevételét: 2016-ban még az utolsó volt a sorban 380 milliós forgalmával, 2017-ben viszont már 1,37 milliárd forintot tudott felmutatni, ami 3,5-szeres növekedés.

A második legnagyobb árbevétel-növekedést a kórházával hamarosan elkészülő Duna Medical Center mutatta fel tavaly: 789 millió forintról 1,5 milliárd fölé növelte forgalmát. Schiszler István, a DMC ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott interjúban már jelezte: magánszolgáltatók iránti növekvő kereslet a DMC számaiban is lecsapódik. Elmondása szerint egy év alatt az esetszám és a műtétek száma is közel megduplázódott.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Az adózott eredmény tekintetében sokkal vegyesebb a kép. Az általunk felsorakoztatott vállalatok felénél csökkent a profit 2017-ben. Összességében 5,1 milliárd forintos adózott nyereséget értek el ezek a cégek, ami 5,6%-os javulásnak felel meg a 2016-os össznyereséghez képest.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Az adózott eredmény esetében is a Duna Medical Center mutatott kiugrót: 1,06 milliárd forintos veszteséget, azonban mindez 1,26 milliárdos veszteségről csökkent le. A társaság azonban a tulajdonostól 2017-ben kapott 1,2 milliárd forintnyi friss tőkét, a 2016-os 1,7 milliárd forintnyi tőkebevonás után.

A legnagyobb, 1 milliárd forint feletti nyereséget az Affidea Diagnosztika érte el, amely idén év elején a Főnix-Med megvásárlásával a magánegészségügyi piac új szegmensébe lépett be. A Kreatív-Fogklinika 651 millió forintos adózott eredményt ért el, mindezt 3,2 milliárd forintos árbevétel után, melyből több mint 3,1 milliárd forint exportértékesítésből származott. A dobogóra a Varga Péter Pál által vezetett Budai Egészségközpont (melyben tavaly 60%-os részesedést vásárolt a Csányi Sándorhoz köthető Bonitas Csoport) ért fel 624 millió forintos nyereségével. A BEK 300%-kal tudta növelni nyereségét, ehhez hasonló eredményjavulást ért el 2017-ben a Swiss Medical Services, azonban a profit növekedési ütemében szintén a Semmelweis magáncége került az első helyre, 12-szeresére nőtt az adózott eredmény.

Az elmúlt hetekben útjára indított egészségügyi interjúsorozatunk alanyai többen jelezték: egyre inkább a magánszolgáltatók szívják el a munkaerőt az állami intézményektől, miután a külföldre vándorlás üteme mérséklődött. A magánszektor foglalkoztatottainak létszámában is érezhető ez a folyamat. A Portfolio által követett 23 cégnél 3474-en dolgoztak, ami 6,4%-kal magasabb a 2016-os 3264 fős állománynál. Alig volt olyan magáncég, amelyiknél csökkent volna a dolgozói létszám.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Mindezek alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magánegészségügyi intézményrendszer legnagyobb szereplői tovább erősödtek és a korábban előrevetített konszolidáció, koncentráció a szemünk előtt zajlik a szektorban. Nem lennénk ezért meglepve, ha a közeljövőben újabb felvásárlásokról érkeznének hírek. A munkaerőért folytatott egyre erősebb verseny, az emelkedő bérek és az egyre magasabb minőségi elvárások mind ebbe az irányba mutatnak. Erről is szó lesz a Portfolio Private Health Forum 2018-as rendezvényén, november 13-án. Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Új cikksorozat a professzionális egészségügyről Cikksorozatot indítunk a magyar egészségügy aktuális helyzetéről, kilátásáról. Interjúk, elemzések, adatbányászat formájában, az állami és magánegészségügyi ellátásról, piacról, szolgáltatókról, finanszírozásról, munkaerőről, fejlesztésekről, innovációkról, kutatókról, digitalizációról. Célunk, hogy a leginkább érintettek segítségével mutassuk be a hazai egészségügy minden szegletét. Beszámolunk az aktuális trendekről, kihívásokról és felkutatjuk a sikersztorikat. Érdemes velünk tartani, itt.

A 2017-es céges beszámolókat más iparágak esetében is feldolgoztuk:
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites