A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Gazdaság

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben

Ugyan mennyiségben még nem, de bizonyos szakmákban és elsősorban minőségben a magánegészségügyi szektor felveszi a versenyt az állami intézményrendszerrel. Az egészségügyben érdekelt legkülönbözőbb magáncégek 2017-es beszámolói egyértelműen ezt támasztják alá.
Az elmúlt évek egészségügyben végbement folyamatai következtében egyre valósabb alternatívát jelentenek a magánszolgáltatók az állami ellátással szemben. Igaz távolról sem minden beavatkozás, kezelés esetében, azonban a trend egyértelmű. Egyre több magáncég esetében hallani a piacról olyan információkat, hogy bizonyos szakmáknál már a privát oldalon is megjelentek a kezdetleges várólisták. Ez a fokozódó kereslet és a szűkös munkaerőállomány következménye.

Mindezek a folyamatok jól kiolvashatóak a legnagyobb magyarországi profitorientált magáncégek 2017-es üzleti beszámolóiból. A számokat nem azért tettük egymás mellé, hogy összehasonlíthatóak legyenek, mivel az egyes cégek a szektor más és más szegmenseiben tevékenykednek, azonban az összkép magáért beszél. A nagycégek árbevétele szinte kivétel nélkül bővült, szép nyereséget is termeltek, azonban itt távolról sem egységes a kép: érezhető a nyereségesség visszaesése több szolgáltatónál is. (A képet torzítja, hogy ezek a cégek OEP/NEAK-finanszírozásban is részesülnek, a teljes bevételben ezek a tételek is szerepelnek, külön bontás azonban nem készíthető.)

Az általunk összegyűjtött 23 szolgáltató tavaly több mint 68 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 8,7%-os növekedésnek felel meg. Az árbevétel növekedési ütemének mediánja 10,2% volt a vizsgált cégeknél, ami némi lassulásnak felel meg a korábban látott 15%-os növekedési ütemek után. A legnagyobb ütemben a Semmelweis Kft. tudta növelni árbevételét: 2016-ban még az utolsó volt a sorban 380 milliós forgalmával, 2017-ben viszont már 1,37 milliárd forintot tudott felmutatni, ami 3,5-szeres növekedés.

A második legnagyobb árbevétel-növekedést a kórházával hamarosan elkészülő Duna Medical Center mutatta fel tavaly: 789 millió forintról 1,5 milliárd fölé növelte forgalmát. Schiszler István, a DMC ügyvezető igazgatója a Portfolio-nak adott interjúban már jelezte: magánszolgáltatók iránti növekvő kereslet a DMC számaiban is lecsapódik. Elmondása szerint egy év alatt az esetszám és a műtétek száma is közel megduplázódott.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Az adózott eredmény tekintetében sokkal vegyesebb a kép. Az általunk felsorakoztatott vállalatok felénél csökkent a profit 2017-ben. Összességében 5,1 milliárd forintos adózott nyereséget értek el ezek a cégek, ami 5,6%-os javulásnak felel meg a 2016-os össznyereséghez képest.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Az adózott eredmény esetében is a Duna Medical Center mutatott kiugrót: 1,06 milliárd forintos veszteséget, azonban mindez 1,26 milliárdos veszteségről csökkent le. A társaság azonban a tulajdonostól 2017-ben kapott 1,2 milliárd forintnyi friss tőkét, a 2016-os 1,7 milliárd forintnyi tőkebevonás után.

A legnagyobb, 1 milliárd forint feletti nyereséget az Affidea Diagnosztika érte el, amely idén év elején a Főnix-Med megvásárlásával a magánegészségügyi piac új szegmensébe lépett be. A Kreatív-Fogklinika 651 millió forintos adózott eredményt ért el, mindezt 3,2 milliárd forintos árbevétel után, melyből több mint 3,1 milliárd forint exportértékesítésből származott. A dobogóra a Varga Péter Pál által vezetett Budai Egészségközpont (melyben tavaly 60%-os részesedést vásárolt a Csányi Sándorhoz köthető Bonitas Csoport) ért fel 624 millió forintos nyereségével. A BEK 300%-kal tudta növelni nyereségét, ehhez hasonló eredményjavulást ért el 2017-ben a Swiss Medical Services, azonban a profit növekedési ütemében szintén a Semmelweis magáncége került az első helyre, 12-szeresére nőtt az adózott eredmény.

Az elmúlt hetekben útjára indított egészségügyi interjúsorozatunk alanyai többen jelezték: egyre inkább a magánszolgáltatók szívják el a munkaerőt az állami intézményektől, miután a külföldre vándorlás üteme mérséklődött. A magánszektor foglalkoztatottainak létszámában is érezhető ez a folyamat. A Portfolio által követett 23 cégnél 3474-en dolgoztak, ami 6,4%-kal magasabb a 2016-os 3264 fős állománynál. Alig volt olyan magáncég, amelyiknél csökkent volna a dolgozói létszám.

A számok, amik bizonyítják: óriási üzlet van a magyar egészségügyben
Mindezek alapján egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magánegészségügyi intézményrendszer legnagyobb szereplői tovább erősödtek és a korábban előrevetített konszolidáció, koncentráció a szemünk előtt zajlik a szektorban. Nem lennénk ezért meglepve, ha a közeljövőben újabb felvásárlásokról érkeznének hírek. A munkaerőért folytatott egyre erősebb verseny, az emelkedő bérek és az egyre magasabb minőségi elvárások mind ebbe az irányba mutatnak. Erről is szó lesz a Portfolio Private Health Forum 2018-as rendezvényén, november 13-án. Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Új cikksorozat a professzionális egészségügyről Cikksorozatot indítunk a magyar egészségügy aktuális helyzetéről, kilátásáról. Interjúk, elemzések, adatbányászat formájában, az állami és magánegészségügyi ellátásról, piacról, szolgáltatókról, finanszírozásról, munkaerőről, fejlesztésekről, innovációkról, kutatókról, digitalizációról. Célunk, hogy a leginkább érintettek segítségével mutassuk be a hazai egészségügy minden szegletét. Beszámolunk az aktuális trendekről, kihívásokról és felkutatjuk a sikersztorikat. Érdemes velünk tartani, itt.

A 2017-es céges beszámolókat más iparágak esetében is feldolgoztuk:
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1467481148
Egy magyar autót tankol meg a benzinkutas a Mol egyik szerbiai kútján a horgosi határátkelõtõl 1 kilométerre.
aldishutterstock
zsidayviktorkonfi1500170608-20170608
16 July 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Anklam: (Photo by Stefan Sauer/picture alliance via Getty Images)
Magyar Telekom
shutterstock_733621417
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange