Előfizetői tartalom

Kiderült: ezért sem aggódik az MNB a gyenge forint miatt

Az előző évhez képest csökkent a devizatartalék átváltásából származó profit 2017-ben, de még így is ez a tétel mentette meg a veszteségességtől a Magyar Nemzeti Bankot - derül ki a múlt héten közzétett éves MNB-jelentésből. Igaz, a jegybankmérleg átalakításával teljesen eltűnt az MNB kamatvesztesége, de ez még így is kevés a működési költségek fedezéséhez. A jövőben látszólag egyre nehezebb lehet a jegybanknak nyereséget elérnie, hiszen ehhez tovább gyengülő forintra vagy a rendszer átalakítására lehet szükség. Egy dolog azonban a jegybank kezére játszik: a mérlegben jelen lévő óriási készpénzállomány miatt a kamateredmény folyamatosan javulhat, ha a hazai hozamok nem pattannak el látványosan.
Miből van a jegybank profitja?Évek óta nyomon követjük az MNB eredményének alakulását, különösen mióta a jegybank jelezte, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonít az intézmény nyereségességének. Az MNB ugyan a későbbi években többször jelezte, hogy nincs eredménycélja, ennek ellenére 2013-15-ben szinte biztosan a szükségesnél több devizát váltott le a jegybank, és...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái