Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra
Gazdaság

Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra

A legnagyobb újdonság a 2019-es költségvetésben, hogy nincs újdonság - lehet kiolvasni a Költségvetési Tanács héten megjelent véleményéből, melyből az is kiderül: a GDP-növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás nagyon optimista. Az is látható, hogy jövőre mire jut majd sokkal több pénz.
A Költségvetési Tanács véleményezte a 2019-es költségvetés tervezetét és a dokumentumból több részletre is fény derül, még a jövő szerdai nagy leleplezése előtt. Bemutatjuk a most megismert főbb számokat és hogy mit is jelentenek ezek.

A főbb makroszámok:
  • 4,1%-os GDP-növekedésre épül a költségvetés.
  • A háztartások fogyasztása a kormány makropályája szerint jövőre 3,9%-kal emelkedhet.
  • A bruttó állóeszköz felhalmozás 9,5%-kal bővülhet jövőre.
  • A foglalkoztatottak száma tovább nő, 1,5%-kal a várakozások szerint.
  • Ez úgy jön ki, hogy a versenyszféra bővülési üteme 1,9%, míg a közszféra állománya 0,3%-kal csökkenhet.
  • A bruttó átlagkereset 8,8%-kal emelkedhet a kormány előrejelzése szerint.
  • A munkatermelékenység növekedési üteme 2,6% lehet.
  • Az export 6,9%-kal, az import 7,4%-kal bővülhet.
  • A fogyasztói árak emelkedését 2,7%-ra várják.
A makrogazdasági pálya kapcsán arra mutat rá a KT, hogy a kormány növekedési prognózisa a legoptimistább várakozás más előrejelzésekkel összevetve. Kockázatnak nevezik a feszített munkaerőpiacot és az építőipari kapacitások korlátozottságát, ami így a beruházások bővülését veszélyezteti, de külső kockázatokat is azonosított, például a nemzetközi gazdasági környezet bizonytalanságát.

Kiadások és bevételek

A költségvetés fő számait is megismerjük a KT véleményéből. A konszolidált kiadások 19.842,9 milliárd forintot tesznek ki, ami a GDP 45,2%-a. A konszolidált bevételek 19.474,2 milliárd forintot érhetnek el, ami az előző évi előirányzat 103,8%-a. A háromtagú testület értékelése megállapítja ezek alapján, hogy jövőre az újraelosztás mértéke tovább mérséklődik.

A kiadások funkcionális bontása szerint jövőre már csak a teljes kiadási oldal 5,2%-a megy el államadósság-kezelésre, az állam gazdasági funkcióinak ellátására pedig már a teljes költés 20%-át fordítja a kormány. Ennek kapcsán emlékeztetnek arra, hogy 2009-ben ez a funkció még csak 13,7%-os részarányt képviselt.

A bevételek esetében a kormány jövőre komolyabb emelkedéssel számol a főbb sorokon. A Tanács itt meg is jegyzi, hogy kockázatok övezik a terveket, ha mérsékeltebb bér- és fogyasztásemelkedés valósul meg, akkor az előirányzatok alulteljesülhetnek.

A lakosság befizetéseinél 10,9%-os bővüléssel kalkulál a kormány jövőre a 2018. évi előirányzathoz képest, az szja-bevételek tekintetében 11,9%-os növekedéssel számol. A fogyasztáshoz kapcsolt adók együttesen 9,5%-kal haladhatják meg az idei évre tervezett összeget. Az áfa esetében látványos, 11,6%-os (444 milliárd forintos) többletet jelez előre a kormány, ami alapvetően a fogyasztás bővülésével függ össze, de szerepet játszik benne, hogy kiesik az áfavisszautalási szabályok bázishatása.

A gazdálkodó szervezetek befizetései 5,9%-kal bővülhetnek az idei tervekhez képest, ezen belül a társasági adó 8,6%-kal, a kisvállalkozók tételes adója 20%-kal, míg a KIVA-előirányzat 72%-kal emelkedhet.

Ami pedig a befektetőknek, a piaci szereplőknek, az Európai Bizottságnak és a gazdasági szereplőknek a legfontosabb megállapítás:

a KT szerint a tervezet újabb adópolitikai intézkedést nem tartalmaz, a már korábban bejelentett módon a terhek további csökkenésével számol a járulékok és a családi adókedvezmény tekintetében.

A kiadási oldal kapcsán pedig felhívják a figyelmet arra, hogy jövőre jelentős forrás jut a határok védelmére és a Magyar Honvédség működési feltételeinek javítására.

Jövőre nagyon sok pénzt költünk a katonaságra
Rába H14 katonai gépjárművek az új beszerzések átadásán a Magyar Honvédség budapesti anyagellátó raktárbázisán 2018. március 19-én. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként, a csaknem 3 milliárd forint értékű beszerzés nyomán 27 Rába tehergépjárművel, 8 készlet mobil ellenőrző-áteresztő ponttal, 4 készlet drótakadály gyors telepítésére szolgáló utánfutóval és egy emelővillás targoncával bővül a honvédség szárazföldi eszközparkja. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán
A 2019-es költségvetés 2,7%-os nyugdíjemeléssel számol, valamint beterveztek a kormány a nyugdíjprémium miatt kifizetendő összeget is.

Érdemes még kiemelni, hogy az Országvédelmi Alapot ebben a tervezetben 60 milliárd forintra tervezte a kormány, emellett 110 milliárd forintra az általános tartalékot. A hírek azonban arról szólnak, hogy ezeket emeli meg a benyújtott javaslatban 50%-kal, az euróválság jeleire való tekintettel.

Az a bizonyos hiány

Az uniós módszertan szerint számolt deficitet a kormány a GDP 1,8%-ára tervezte jövőre, összhangban a konvergencia programban megfogalmazottakkal. A pénzforgalmi hiány 2019-ben 1197 milliárd forint lehet, ami a GDP 2,7%-a (és alacsonyabb a 2018-as nominális értéknél). Ezen belül a központi alrendszer a GDP arányában 2,3%-os és a helyi önkormányzatok 0,5%-os hiányából adódik össze.

Az uniós módszertan szerint számolt és a pénzforgalmi hiány között jelentős, 0,9 százalékpontos különbség van, ami továbbra is nagyrészt az uniós források megelőlegezésével függ össze.

A tervek szerint az államadósság 72,9%-ról 70,3%-ra mérséklődhet. Mindezek alapján a KT nem aggódik, az államadósság-szabály akkor is teljesül, ha a gazdasági növekedés elmarad a tervezettől. A költségvetés adósságán belül a devizaarány csaknem 2 százalékponttal, 17,6%-ra csökken.
A kormány június 13-án szerdán terjeszti a parlament elé a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az eseményt kiemelt figyelemmel követi a Portfolio és a dokumentum benyújtása után rövid idővel elemzésekkel is jelentkezünk. Érdemes a jövő héten is velünk tartani!
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ipar