Itt az MNB kamatdöntése!
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta irányadónak nevezett kamatlábát mai ülésén a monetáris tanács. Az alapkamat holnaptól is 0,9% lesz, az aszimmetrikus kamatfolyosó két széle pedig 0,9% (egynapos hitelkamat), illetve -0,15% (egynapos betéti kamat) marad. Arra a piacon igazából senki sem számított, hogy a Magyar Nemzeti Bank a turbulens piaci környezetben akkorát fordít a monetáris politikán, hogy rögtön a kamatokhoz nyúl. A fő kérdés, hogy a 15 órakor megjelenő közleményében milyen utalásokat tesz a jövőbeli monetáris politikára.

Londoni elemzők: óvatosabbá vált az MNB hangvétele

Londoni pénzügyi elemzők egyöntetű értékelése szerint az eddigieknél visszafogottabb hangvételre váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A szigorítás várható menetrendjéről ugyanakkor eltérnek a citybeli vélemények: egyes elemzők már jövőre jelentős kamatemelést várnak, mások szerint ez még odébb van. Tovább a cikkhez

Elemzők: még egy évig maradhat a jegybanki lazaság

Még legalább egy évig maradnak Magyarországon a jelenlegi laza monetáris kondíciók az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik 2019 közepétől számítanak lassú, fokozatos változásra. Tovább a cikkhez

Gyorsabb növekedést és inflációt vár az MNB

Megemelte inflációs és növekedési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a friss inflációs jelentésében. A jegybank úgy véli, hogy idén 4,4%-os lesz a GDP-növekedés, amely 2,8%-os inflációval társul. Tovább a cikkhez

Erős üzenetet küldött az MNB - Hasít a forint

Délután a jegybank közleményének hatására 325-is gyengült a forint az euróval szemben. Ugyanakkor később újabb üzeneteket küldött az MNB a piacnak, ami erősítette a forintot. Tovább a cikkhez

Itt az MNB váratlan lépése, amivel megvédte a forintot

A monetáris tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni - kommentálta a Portfolio kérdésére a keddi kamatdöntést az MNB. Az újabb nyilatkozatra kezdték el venni a forintot. Tovább a cikkhez

Így indokolja döntését az MNB

Megjelent a jegybank közleménye, amely hagyományosan a kamatdöntést indokolja, illetve a jövőbeli monetáris politikára tesz utalást. A nagy érdeklődéssel várt dokumentumot alaposan átszerkesztették, ami jelzi: a jegybank nagy erőfeszítéseket kíván tenni, hogy a piacot meggyőzze, a monetáris politikája megfelel a gazdasági fundamentumoknak. Tovább a cikkhez

Miért nem merült fel a kamatemelés?

Talán hasznos, ha tisztázzuk, miért nem merült fel a kamatemelés lehetősége. Mondunk két okot, amiből talán a második kevésbé közismert. Az MNB hisz benne, hogy a céljaival összhangban van a laza monetáris politika. Ha akarna is szigorítani, nem az "irányadó" 0,9%-os kamat emelésével kezdené. Ez ugyanis igazából már nem irányadó. A mögötte lévő eszköz (a három hónapos jegybanki betét) szinte teljesen kiürült, a nem konvencionális eszközök pedig ennél lényegesen lejjebb nyomták a rövid hozamokat. A szigorítás első lépcsője tehát majd a nem konvencionális eszközök háttérbe szorítása, és az irányadó eszköz restaurációja előzi majd meg. Hogy ez egy új eszköz lesz-e, vagy marad a régi, senki nem tudja, talán még a jegybank sem.

Mi jön most?

15 órakor jelenik meg a kamatdöntés indoklása. Ez kicsit bővebb lehet a megszokottnál, hiszen háromhavonta az Inflációs jelentés friss eredményeivel felvértezve érvelhet a monetáris tanács. Az Inflációs jelentés csütörtökön jelenik meg, de a GDP-re, illetve inflációra vonatkozó előrejelzést ma 15 órakor szintén közzéteszi az MNB.

Megjött a várva várt döntés - Így reagált a forint

A nap első felében egy hajszálnyira megközelítettük a 325-ös lélektani szintet, a kamatdöntés még nem mozgatta meg az árfolyamot, innen az MNB közleményére szegeződik a befektetők szeme. Tovább a cikkhez

Itt az MNB kamatdöntése!

Rég látott izgalmak közepette tartotta mai ülését a monetáris tanács, hiszen hat év után először merülhetett fel komolyan, hogy véget ér az extrém monetáris lazaság időszaka. A döntés körüli feszültséget elsősorban az okozta, hogy a fejlett országok monetáris politikájának normalizálódása kisebb sokként érte a feltörekvő piacokat. Sok helyen megindult a tőkekiáramlás, és ahol ez nem történt meg, ott is a hozamok emelkedését figyelhettük meg. Emellett a rövid távú inflációs kilátások romlottak azzal, hogy az olajárak emelkedtek.Itt az MNB kamatdöntése!

A változó külső környezetben egyre különlegesebbé vált a magyar helyzet. Magyarország volt messze a legoptimistább a tekintetben, hogy meddig kell és lehet fenntartani az extrém alacsony kamatokat, ezért a térség leglazább monetáris kondícióit alakította ki, sőt, hosszú távon elköteleződött mostani kamatszintek tartására. Az MNB úgy gondolja ugyanis, hogy az inflációmentes külső környezet annyira makacs jelenség, hogy még akár évekig kitarthat, ezért a kamatokat érdemes minél lejjebb szorítani. Az utóbbi hetekben azonban az alacsony kamatkörnyezet főszerepet játszott abban, hogy a megváltozott nemzetközi környezetben a forint alulteljesítővé vált a régióban, és a magyar hozamok nagyobbat emelkedtek, mint máshol.

A spekulánsok - akik szívesen nézegetik, hogy a jegybankok monetáris politikája összhangban van-e a fundamentumokkal - érdeklődését felkeltette Magyarország. Ma pedig a jegybank megpróbálhatja igazolni, hogy a monetáris politikája igenis helyénvaló. Ahogy írtuk, a monetáris tanácsnak mára alapvetően három választási lehetősége volt.

  • Kockázatmentes követés. Az Európai Központi Bank éppen a múlt héten jelentette be, hogy fél év múlva felhagy a nem konvencionális eszközvásárlási programjával, de egyben biztosította a befektetőket, hogy még legalább egy évig nem nyúl az irányadó kamatához. Logikus párhuzam lenne, ha az MNB is bejelentené a nem konvencionális eszközeinek fokozatos leállítását. Ezzel a rövid hozamok emelkednének, de a hosszabbak akár csökkenhetnének, ha a jegybank hitelesebben tudja kommunikálni a távoli jövőbe vesző kamatemelést.
  • Óvatos kivárás. A monetáris politika explicit fordulata helyett az MNB csak felteszi az asztalra a szigorítás lehetőségét. Ez esetben a jegybank ugyan kitart a jelenlegi gyakorlat mellett, de jelzi, hogy a kockázati forgatókönyvek megvalósulásának valószínűsége érdemben emelkedett.
  • Szemben az árral. Az MNB kitart az igaza mellett, és megpróbálja meggyőzni róla a piacot. Az Inflációs jelentés előrejelzésére támaszkodva hangsúlyozza az inflációs pálya stabilitását ("átnézünk a kisebb olajársokkon"), illetve a laza monetáris politika tartós fenntarthatóságát.
Mint látható, a forgatókönyvek között előzetesen sem szerepelt a kamatokhoz nyúlás, sőt, még a nem konvencionális eszköztár azonnali átalakítása sem.

A fő kérdés, hogy a jegybank hogyan próbálja meg a hitelességét úgy fenntartani, hogy közben a nagyon alacsony kamatok tartására vonatkozó hosszú távú elköteleződésén sem változtat. 15 órakor, a döntés indokló közlemény kiadásakor derül ki, hogy a jegybank melyik megoldást választotta. Belengeti-e a jegybank a tervezhető jövőben a szigorítást =ez először a nem konvencionális eszköztár lassú kivezetését jelentheti), vagy puhább kommunikációs eszközökkel próbálja meggyőzni a piacokat az igazáról. Ez utóbbi esetben a jelenlegi monetáris kondíciók inflációs céllal való összhangját bizonygathatja a jegybank.

A piac előzetesen azt várta, hogy a jegybank egyelőre a puhább megoldások közül választ.

Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
amerikai tozsdek erosodese