Így adózunk jövőre - Új érdekességekre bukkantunk
Gazdaság

Így adózunk jövőre - Új érdekességekre bukkantunk

Egyszerűsítés. Ezt igyekszik üzenni a gazdasági élet szereplőinek a kormány a kedden beterjesztett 2019-es adócsomaggal. Lesznek ugyan érdekes és váratlan adócsökkentések és emelések, de ezek nem nagy horderejűek, illetve már korábban ismert elemei voltak az adórendszernek. A hangsúly ezúttal valóban az egyszerűsítésen van, mind az adminisztráció, mind pedig az adók száma tekintetében. Bemutatjuk és értékeljük a jövő évi adóterveket.
Közhely, de igaz, hogy ha adópolitikáról van szó, akkor minden kormány nem egyszer, hanem folyamatosan az egyszerűsítést ígéri. Az elmúlt években az újszerű intézkedések (e-szja, NAV ügyfélközpontúság, online számlázás, elektronikus ügyintézés) bevezetésével a kormány elindult ezen a hosszú úton és a parlamentnek most benyújtott jövő évi adótörvény-módosítások is korábban tett, adó-egyszerűsítési ígéreteket válthatnak valóra. Mindezek mellett leginkább célzott adópolitikai lépések jellemzik a jövő évi terveket, ezáltal konkrét csoportoknak üzen a kormány (például a nyugdíjasoknak,második gyermeket vállalóknak, egészségtelen élelmiszereket fogyasztóknak).

Ez a lényeg

Mivel bevételi szempontból jelentős adónemet érintő, eddig nem ismert, nagy adókulcs-csökkentés jövőre nem valósul meg a tervezet szerint, ezért szerintünk a 183 oldalas törvényjavaslat lényege az adórendszer (kulcsok, adminisztráció) egyszerűsítése. Ennek jövőre több fontos eleme is lesz:
 • Cafeteria-rendszer teljes átalakítása. A kormány itt egy érzékeny pontjára tapinthat rá a magyar munkavállalói rétegnek, ugyanis rövidíti a bonyolultsága és torzító hatása miatt sokat kritizált béren kívüli juttatási rendszert. Csak a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem (A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót). Lényeges változás, hogy a törvénymódosítás hatályon kívül helyezi az Szja törvény 89.§ (6) bekezdését. Ennek következtében megszűnik az a lehetőség, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb közteher megfizetése mellett. Ezzel összefüggésben hatályon kívül kerül az a rendelkezés, amelynek alapján a 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat (pl. iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet utalvány) egyes meghatározott juttatásként lehetett biztosítani (cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk azt, hogy a pénztárak esetében nem történik változás).
 • Csökken az adófajták száma. A Pénzügyminisztérium ennek kapcsán a közleményében azt írta, hogy öt adófajta szűnik meg jövőre. Ha pontosabban akarunk fogalmazni, akkor ennyi szűnik meg, illetve alakult át és nem 5, hanem inkább 6. 2019-től már nem kell fizetni a 75 százalékos különadót, a hitelintézeti különadót vagy kulturális adót. A baleseti adó is megszűnik, de beépül a biztosítási adóba és az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvad.
 • Búcsút inthetünk lassan az evának is (hatodik ilyen adófajta, ami jövőre már nem lesz). A kormány ugyanis azt javasolja, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó utoljára 2018. december 20-ig legyen választható, ezt követően az eva-alanyiság választására nem lesz lehetőség.
 • Jövőre a NAV már az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.
 • 2019-ben már a meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt.
 • Megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus szocho-kedvezmény és az 55 év felettieké is (ez még a Munkahelyvédelmi Akcióterv része volt). Ez utóbbi azért a Pénzügyminisztérium érvelése szerint, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, ugyanis egyáltalán nem kell szochót fizetnie a munkáltatónak (erről később).
 • 2019. július 1-jétől lényegileg megszűnik a székhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz történő külön bejelentkezési, változás-bejelentési kötelezettség, mert azt kiváltja az állami adóhatóság adatközlése.

És a célzott intézkedések

Elsőként jöjjenek azok, amelyeket már eddig is ismertünk:
 • További 2 százalékponttal 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó a korábbi bérmegállapodásnak megfelelően. Ez 130 milliárd forintnyi könnyítés a vállalkozásoknak.
 • A végéhez ér a 4 év alatt megvalósuló, 2 gyermekesek esetén igénybe vehető családi adókedvezmény-emelés, jövőre 20 ezer forint jut havonta gyermekenként. Ez 380 ezer családot érinthet és 20 milliárd forint könnyítés.
 • Múlt hét óta az is ismert, hogy egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre ötszázalékos lesz. Ha ez az árcsökkenés lecsapódik az üzletekben, akkor a lakosság 20 milliárd forintot spórolhat a tárca szerint.
 • Szintén múlt hét óta ismert a nyugdíjasoknak szánt legújabb kedvezmény. Az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg 70 ezer ember dolgozik így, de a minisztérium a létszám jelentős növekedésére számít. Az új kedvezmény lényegéről itt írtunk legutóbb részletesen.


Mindezek mellett vannak olyan intézkedések is, amelyek teljesen újdonságnak mondhatóak, azonban összegszerűen jelentőségüknél fogva nem borítják fel a költségvetés bevételi oldalát. Ezek pedig:
 • A népegészségügyi termékadó tekintetében több változás is életbe lép. A kormány (bár hangsúlyozza, hogy továbbra sem ért egyet) meghajol az Európai Bizottság felszólítása előtt és a jövőben valamennyi alkoholtermék adóköteles terméknek minősül. Emellett megszűnik az egészségmegőrző program költségének adóból való levonásának lehetősége is. Emellett fontos változás, hogy a jelenleg adóköteles termékek (cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) terhelése emelkedik (mintegy 20%-kal), ahogyan azt múlt héten a neta-bevételi számokból előrevetítettük (részletek cikkünk végén).
 • Váratlan újítás, hogy 2019. január elsejétől az elektronikus fizetés erősítése és ezzel párhuzamosan a készpénzhasználat csökkentése érdekében tranzakciónként 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.
 • Az új különadó: bevándorlási sarc. Ennek értelmében a bevándorlást segítő szervezeteknek kell fizetniük az új, 25%-os különadót. Az adó alapja az anyagi támogatás (például: átutalt pénzösszeg, juttatott ingóság) összege.
 • Kedvezőbbé válnak a kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok. A módosítás ugyanis 500 millió forintról 1 milliárd forintra emeli a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatárait.
 • A regisztrációs adóról szóló törvény módosítása csökkenti a kis- és középkategóriás motorkerékpárok regisztrációs adóját a személygépkocsik esetében 2012-től végrehajtott adómérték csökkentéssel azonos mértékben, továbbá az elektromos és hibrid meghajtású motorkerékpárok regisztrációs adótételét nulla forintra csökkenti.

A chipsadó-emelés pontos mértéke

A népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén a chipsadó esetében történik több lényeges változás, ezért ennek érdemes külön fejezetet szentelni.

Ennek egyik legfontosabb pontja, hogy a cukrozott üdítőitalok (cola-termékek például) jelenlegi 7 forint/liter adómértéke 15 forint/liter mértékre emelkedik.

A törvényjavaslat indoklásából kiderül az emelés mértékének indoka. A cél az volt, hogy a mérték igazodjon a Neta tv-ben szabályozott szörp adómértékéhez. Figyelemmel a jelenleg 200 Ft/l adómértékkel, a módosítás eredményként pedig 240 Ft/l adómértékkel adózó szörpök fogyasztásra kész italt eredményező átlagos (tipikus) hígítási arányára, valamint tekintettel az adóemelés gazdálkodókra gyakorolt, hosszabb idő alatt kivédhető negatív hatásaira is, a javaslat a fogyasztásra kész állapotban árult üdítőitalok jelenlegi 7 Ft/l adómértékét 15 Ft/l adómértékre növeli.

Az új adómértékek pedig:

a) a 2. § a) pont aa) alpontja szerinti üdítőital esetében 15 forint/liter, ab) alpontja szerinti üdítőital esetében 240 forint/liter, (ez eddig 7, illetve 200 forint volt)
b) a 2. § b) pontjának
ba) alpontja szerinti energiaital esetében 300 forint/liter, (ez eddig 250 forint volt)
bb) alpontja szerinti energiaital esetében 50 forint/liter, (ez eddig 40 forint volt)
c) cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm (ez eddig 70 forint volt), más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm (ez eddig 130 forint volt),
d) sós snack esetében 300 forint/kilogramm, (ez eddig 250 forint volt)
e) ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, (ez eddig 250 forint volt)
f) ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, (ez eddig 20 forint volt)
g) gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm, (ez eddig 500 forint volt)
h) alkoholos ital esetében, ha annak alkoholtartalma
ha) 1,2 térfogatszázaléknál nagyobb, de az 5 térfogatszázalékot nem haladja meg, 25 forint/liter, (ez eddig 20 forint volt)
hb) 5 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 15 térfogatszázalékot nem haladja meg, 120 forint/liter, (ez eddig 100 forint volt)
hc) 15 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 25 térfogatszázalékot nem haladja meg, 360 forint/liter, (ez eddig 300 forint volt)
hd) 25 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 35 térfogatszázalékot nem haladja meg, 600 forint/liter, (ez eddig 500 forint volt)
he) 35 térfogatszázaléknál nagyobb, de a 45 térfogatszázalékot nem haladja meg, 850 forint/liter, (ez eddig 700 forint volt)
hf) 45 térfogatszázaléknál nagyobb, 1100 forint/liter." (ez eddig 900 forint volt)

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
trump, christmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s