Gazdaság

Döntött az EU: hatalmas megszorítást várnak el a magyar kormánytól

Portfolio
Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben jelentős költségvetési korrekciót szorgalmaz, hogy Magyarország folytassa a strukturális hiány kiigazítását - közölte az uniós tanács pénteken.
A tanács határozatában megállapította, hogy a 2017-es adatok szerint a bevételi intézkedések és egyszeri tételek nélkül számított államháztartási kiadások növekedése jóval meghaladta a 2017-re vonatkozó referenciaértéket, jelentős - a GDP 2,4 százalékának megfelelő mértékű - eltérést mutatva az előírt strukturális kiigazítástól.

A GDP 1,8 százalékának megfelelő 2016-os strukturális hiány 2017-ben a GDP 3,1 százalékára nőtt, ami jelentősen, 1,6 százalékponttal eltér a GDP 1,5 százalékában meghatározott középtávú költségvetési célkitűzéstől.

A tanács ajánlásai között szerepel az is - idézi az MTI az elfogadott határozatot -, hogy az elsődleges államháztartási kiadások nettó nominális növekedése 2018-ban ne haladja meg a 2,8 százalékot, ami a GDP 1 százalékát kitevő éves strukturális kiigazításnak felel meg, így álljon Magyarország a középtávú költségvetési cél eléréséhez vezető megfelelő korrekciós pályára.

A tanács azt ajánlja továbbá, hogy Magyarország az összes rendkívüli bevételt a hiány csökkentésére használja fel. A költségvetési konszolidációs intézkedések révén növekedésbarát módon kell biztosítani az államháztartás strukturális egyenlegének tartós javulását - tették hozzá.

A határozat szerint Magyarországnak október 15-ig kell jelentésben beszámolnia az ajánlásokra válaszul hozott intézkedésekről.

Nem meglepő, hogy a tanács elfogadta a határozatot, hiszen Brüsszel már korábban jelezte, hogy komoly egyenlegjavító intézkedéseket vár el.

Mit "reagál" a magyar kormány? A Pénzügyminisztérium közleménye nem utal a kiigazításra. "Magyarország kifogásolja az ügyészség tevékenységével kapcsolatos bizottsági megállapításokat, ezért külön nyilatkoztatott tett az Ecofin Tanács ülésén" - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Luxemburgban pénteken. Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ezt a kérdést nemzeti hatáskörnek tekinti, amelybe bármilyen brüsszeli beavatkozás a nemzeti szuverenitást sérti. Továbbá nem támogatjuk a Brüsszel által előterjesztett bevándorláspárti költségvetési javaslatot, mert az nem szolgálja sem az európai közösség, sem Magyarország érdekét - olvasható a PM közleményében. Varga Mihály aláhúzta: az országspecifikus ajánlásokban egyrészt a Bizottság egyes területeken pozitív irányban változtatta meg az álláspontját azzal, hogy évek óta kritikaként szereplő pont került ki az ajánlásokból vagy sokkal enyhébben fogalmaztak mint korábban. A tanácsülést megelőző munkareggelin az Európai Bizottság által javasolt uniós bevételi forrásokról volt szó. A magyar álláspont, hogy a mostani brüsszeli költségvetési javaslat egy politikai előterjesztés, egy bevándorláspárti költségvetési javaslat, amely nem szolgálja az európai közösség egészének, sem Magyarország érdekét. A javasolt források a kevésbé fejlett tagállamok számára arányaiban nagyobb mértékű befizetést jelentenének és így nincsenek összhangban az uniós alapszerződéssel.

A határozat nem kötelező érvényű, tehát a magyar kormánynak nem muszáj intézkedéseket hoznia. Igaz, a gazdaság ciklikus pozíciója miatt jelenleg érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy szigorúbb költségvetési politikát folytasson Magyarország, de a kormány célja ezzel ellentétes: minél gyorsabb GDP-növekedést szeretne elérni.

A tanács döntése egyébként nem váratlan az Európai Bizottság májusi döntésének fényében, amikor újfajta uniós költségvetési eljárást indított Magyarországgal szemben (Significant Deviation Procedure):A mostani döntés a gyakorlatban lefordítva azt jelenti, hogy Magyarország esetében 2018-ban költségvetési szigorító lépéseket vár el.

A Bizottság hivatalos ajánlása ki is mondja: Magyarországnak éves szinten a GDP 1%-ának megfelelő strukturális kiigazítást kellene elérnie, ennek köszönhetően kerülne arra a költségvetési pályára, amivel közeledik a középtávú költségvetési célhoz. A Bizottság számításai szerint ehhez a GDP 1,5%-ának megfelelő strukturális költségvetési intézkedést kellene a kormánynak végrehajtania (a Bizottság feltételezett alappályájához képest), ez nominálisan 570 milliárd forint körüli tartós kiigazítást jelent. Ez viszont túlzott erőfeszítésekkel járna, ezért a Bizottság már 1%-os kiigazítással is megelégedne.

A tanácsi tájékoztatás szerint az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el Romániával kapcsolatban is, amely szerint Bukarest továbbra sem tett hatékony intézkedéseket a jelentős költségvetési eltérése kijavítása érdekében. A tanács költségvetési eltérése korrigálására irányuló intézkedések elfogadására szólította fel Romániát.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
shutterstock_1488477983