Gigantikus adócsökkentés jöhet Magyarországon
Gazdaság

Gigantikus adócsökkentés jöhet Magyarországon

Amennyiben valóban fennmarad a kormány által kivetített 4%-os gazdasági növekedés a következő években, akkor valóságos kánaán köszönt be az állami költségvetés számára - ezt lehet kiolvasni a 2019-es költségvetés pénteken beterjesztett fejezeti köteteiből. Az szja- és áfabevételek valósággal felrobbannak ebben a négy évben és ennek köszönhetően 2021-re jelentős szabad tartalék állhat a kormány rendelkezésére.

A legfontosabb táblázat

A kormány péntek délután beterjesztette a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslat fejezeti köteteit. Ebből a legérdekesebb hagyományosan a következő 4 évre vonatkozó részletes államháztartási mérleg, amelyből kiolvasható, hogy a kormány milyen alapfolyamatokkal számol. Ezek szerint 2020-ra már pluszban lenne a központi költségvetés, míg 2021-re 570 milliárd forintra hízna az adócsökkentési alap.

Először is kezdjük a lényeggel, a táblázattal:

Gigantikus adócsökkentés jöhet Magyarországon

A táblázatból kiolvasható legfontosabb megállapítások

 • A következő 4 évben az alapvető bevételi folyamatok tekintetében erőteljes bővülésre épít a kormány.
 • Az áfa-bevételek az idei 3838 milliárd forintról 2020-ra már 4571 milliárd forint fölé híznak, 2022-re pedig már 5228 milliárd forintra. Ez 4 év alatt 36%-os növekedésnek felel meg.
 • Az szja-bevétel 2096 milliárd forintról ezen idő alatt 3032 milliárd forintra emelkedhet.
 • 2020-ban az uniós programok esetében 1999 milliárd forintos bevételt remél a kormány, a jövő évi 1347 milliárd forintra történő visszaesés után.
 • Ezzel a központi költségvetés pénzforgalmi egyenlege 2020-ra 111 milliárd forintos pluszba fordulna a 2019-re tervezett 985 milliárd forintos hiány után. Vagyis két év múlva hivatalosan is nullás lehet a költségvetés. Az önkormányzatok egyenlege miatt lesz deficit a kormány tervei szerint 2020-ban.
 • A 2022-es évre szinte teljesen eltűnhet a deficit: a központi költségvetés -31 milliárd forintos egyenleggel zárhat, míg az ESA-hiány csupán a GDP 0,5%-ára rúgna.
 • A leglátványosabb elemek mégis a kiadási oldalon vannak. Ezek közül kiemelkedő, hogy az Országvédelmi/Adócsökkentési és Fejlesztési Alap (ami a költségvetés általános mozgásterét jelzi és ezt a kormány adócsökkentésre, fejlesztésre vagy hiánycsökkentésre fordíthatja) a jövő évre tervezett 60 milliárd forintról 2020-ra 110 milliárd forintra emelkedik, és 2021-re már 570 milliárd forintra hízik, míg 2022-re ez 500 milliárd forintot fog kitenni.
 • Ezek alapján a kormány 2021-re óriási adócsökkentési programot is hirdethet. (A 15%-os szja-kulcs egy számjegyűre csökkentése a minisztérium korábbi számításai szerint 700 milliárd forintos bevételkieséssel járna).
 • Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások 2020-tól felpörögnek: abban az évben 250 milliárddal 587 milliárd forintra emelkednek, 2021-ben már 883 milliárd forint megy el ezekre a célokra, 2022-ben pedig már 1048 milliárd forint. Ez feltehetően a Paks-2 beruházással függ össze.

A kivetítést érdemes összevetni a tavalyi táblázatban szereplő értékekkel. Akkor még a kormány 2021-re 360 milliárd forintos adócsökkentési alappal kalkulált, most ez hízott fel 570 milliárd forintra. Mindez azt jelenti, hogy a kormány egyre magabiztosabb, és egyre kedvezőbb államháztartási alapfolyamatokat lát.

A kitekintéshez csatolt szöveges elemzés is megemlíti az adócsökkentési alapot. A Pénzügyminisztérium szerint "az alap az adó- és járulékterhek mérséklését célzó kormányzati intézkedések és fejlesztési célok forrásául, vagy az adósság csökkentésére szolgálhat. Amennyiben az alapot részben vagy egészben adócsökkentésre fordítja a kormány, a mérlegben szereplőnél értelemszerűen dinamikusabban csökkenhet az újraelosztási ráta és az adócentralizáció".

Mihez kezd vele?

Látva a jelentős, kormány által előrevetített költségvetési mozgásteret, logikusan adódik a kérdés: mire fogja ezt felhasználni a kormány. Erre több lehetősége is van és azt is bemutatjuk, hogy mi a legvalószínűbb az elmúlt évek gyakorlata alapján:

 • Kivédi a nem várt kockázatokat. Könnyen elképzelhető (a kormány is egy eurókrízis lehetőségét kommunikálja), hogy a kormány által a következő évekre várt GDP-növekedés (2018: 4,3, 2019: 4,1, 2020: 4, 2021: 4,2, 2022: 4,1%) nem jön össze a valóságban, ezért a költségvetési évek közepette kell kivédeni a lassabb növekedésből származó kockázatokat.
 • Nagyobb hiány- és adósságlefaragás. Akkor is dönthet a kormány az egyensúly felé mozdulásról, ha egyébként nem tart a válságtól, erre akár a gazdaság ciklikus pozíciója is okot adhat. Lényegében ezt szorgalmazza az uniós szabályok alapján az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa is.
 • Fokozatos mozgástér-felélés. Az elmúlt évek gyakorlata alapján könnyen elképzelhető, hogy a kormány fokozatosan használja ki a rendelkezésére álló költségvetési mozgásteret, vagyis (jellemzően egyszeri kiadásokkal) belenő a bevételekbe.
 • Látványos bevételkiengedés adócsökkentések formájában. Ez az a forgatókönyv, amire a címben is utaltunk. Ha fennmarad a kedvező költségvetési környezet, akkor logikus lépésnek tűnhet a korábbi kormányzati ígéretek fényében az adócsökkentési irány. Itt elsősorban az szja-kulcsra és a járulékokra kell gondolni, a kormány ugyanis a munkát terhelő adókat csökkenti. Áfa tekintetében nem várható általános kulcscsökkentés, kérdés, hogy a bizonyos ágazatokat terhelő különadókon könnyít-e az állam.
 • Vagy a fentiek gazdaságpolitikai mixe.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
új lakás, zöld