Vért izzad az MNB, hogy azt mutassa, nem érdekli a gyenge forint
Gazdaság

Vért izzad az MNB, hogy azt mutassa, nem érdekli a gyenge forint

Miközben a forint napról napra új történelmi mélypontjára süllyed, a piac egyre türelmetlenebbül sürgeti, hogy szólaljon meg a jegybank. "Az MNB megszólalása vethet véget a forint gyengülésének" - hangzik el egyre gyakrabban. Akkor miért nem szólal meg az MNB? Ennyire nem érdekli a forint gyengülése? Dehogynem érdekli. De a szerep, amit játszik, azt követeli, hogy teljes érdektelenséget mutasson.
A forint gyengül, az MNB csendben van. Ez a képlet. Az egyszerű magyarázat a furcsa helyzetre többnyire az szokott lenni, hogy "a jegybanknak nincs árfolyamcélja". Az eggyel bonyolultabb értelmezés szerint a jegybankot azért nem érdekli a forint leértékelődése, mert tényleg kényelmesen érzi magát az árfolyammal, az ugyanis nem veszélyezteti az inflációs célját.

Ha önmagában a forint gyengülését nézzük, valóban nincs is ok verni a palávert. Év eleje óta az euróval szemben 7, a dollárral szemben 12%-ot vesztett értékéből a hazai fizetőeszköz - ez szokatlan, de messze nem drámai jelenség. Nem a gyengülés mértékével van baj (most éppen 330 az EURHUF) árfolyam), hanem inkább az okaival és a viszonylagos intenzitásával. Úgy tűnik, a jelenlegi hazai kamatszint a változó nemzetközi környezetben nem biztosít stabil nominális árfolyamot. A forint úgy került a lejtőre, hogy nem nagyon látszik, mi az, ami megállítja.

Pontosabban az MNB tudni véli, hogy mi állítja meg, sőt, fordítja vissza a forintkzurzust. Ez a magyarázat nagyjából így hangzik: "A mostani helyzetnek az vet majd véget, ha a shortos spekulánsok megsejtik, hogy a jegybanknak igaza van. Igaza van abban, hogy értelmetlen gyenge forintra spekulálni, mert a forintárfolyam és a hazai kamatszint teljesen összhangban van a magyar gazdaság fundamentumaival. Amikor ezt a piac megsejti, záródnak a short pozíciók, és a túladott deviza rögtön korrekcióba kezd."

A jegybankot elsősorban az inflációs kilátások javulása igazolhatja, vagyis például az, ha a következő inflációs adatok bizonyítják, hogy a 3%-os cél nincs veszélyben. Addig pedig, amíg kevés a meggyőző erő, a jegybanknak látványosan nyugodtnak, érdektelennek kell mutatkoznia. Az MNB farkasszemet néz a piaccal és vár, hátha a spekulánsok és a forintbefektetésből kiábrándulók újragondolják a lehetőségeiket.

Az MNB azért a múlt hét vége felé kétszer megtörte a nagy csendet, és mindkettő rendkívül árulkodó volt. Pénteken sietett közölni a piaccal, hogy Matolcsy György elnök nem megy el a parlamenti bizottsághoz. Hiszen miért menne el tájékoztatni a bizottságot a forintgyengüléséről, amikor "a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása." A néma MNB ugyan nem rágta szájba, de még így is érezhető az üzenetküldési szándék: kedves piac, értsétek meg, minket aztán tényleg nem érdekel az árfolyam, játsszatok nyugodtan a forinttal, de a végén úgyis ti fogtok bukni.

Árulkodóbb (és éppen ezért idegesebb) volt a jegybank csütörtöki reakciója. Nem csoda, hiszen akkor Kovács Zoltán kormányszóvivő bakiját kellett javítani. Kovács spekulánsokat sejtett a forint gyengülése mögött, márpedig ez (ahogy akkor írtuk) hiba. Ugyanis a jegybank sztorijával, miszerint "nincs itt semmi látnivaló" nem konzisztens az, hogy egyes piaci szereplők a monetáris kondíciók és a fundamentumok között olyan feszültséget sejtenek, ami miatt érdemes előbbiek változására spekulálni. A jegybank tehát sietett közölni, hogy nem ért egyet Kovács Zoltánnal, nincs itt semmiféle spekuláció. Az MNB ártatlan ábrázattal néz farkasszemet a piaccal.

A jegybank stratégiája akár lehet nyerő, és ez esetben tényleg mindent visz, hiszen
  • megleckézteti a spekulánsokat (ne menj a jegybank ellen),
  • igazolja, hogy még mindig ő látja a legjobban az inflációs folyamatokat (szakmai hitelesség erősödik),
  • továbbra sem kellett választania, hogy eszközeivel a növekedést vagy árszínvonal-stabilitást támogassa (továbbra sem jött el az idő, hogy a célok egymással ellentmondásba kerüljenek).


Nehezíti a jegybank helyzetét, hogy könnyen lehet, az inflációt még egy jó ideig nem tudja tanúként beidézni az igaza védelmében. A fogyasztói árindex ugyanis még a saját számításai szerint is rövid távon 3% fölé megy, vagyis szép kihívás lesz azt kommunikálni, hogy minden a tervei szerint alakul, még akkor is, ha esetleg igaza lesz az inflációs pályát illetően.

A jegybank tehát nem csak nyerhet. Ahogy zajlik a forintgyengülés, egyre kevéssé valószínű, hogy a monetáris politika eszköz- és célrendszere összhangban lenne, és a piac egyre magabiztosabb lehet az igazában. Márpedig ha a piac nem jön zavarba az MNB játékától, akkor a gyengülő forint, magasabb inflációs pálya kényszerében kénytelen lehet bedobni a törülközőt. Ez pedig utólag késlekedésnek tűnik majd, ami a hitelesség gyengüléséhez vezethet. Vagyis a jegybank nem csak "farkasszemeset" játszik, hanem dupla vagy semmit is. Nem véletlen, hogy a megjátszott nyugalom mögül időként előbújnak az idegesség jelei.
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
palkovicslászló0921